Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βρίζετε & απειλείτε στα social media - Θα κινδυνεύετε με φυλάκιση

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη -
18.03.2022

Βρίζετε & απειλείτε στα social media - Θα κινδυνεύετε με φυλάκιση

Στόχος η ποινικοποίηση αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι αναρτήσεις και τα μηνύματα μέσω Διαδικτύου δημιουργούν έντονο προβληματισμό στη Βουλή. Άμεσος στόχος είναι η ποινικοποίηση αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων τα οποία στρέφονται κατά άλλου προσώπου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα  κατάφωρα προσβλητικά ή και υβριστικού ή και απειλητικού ή και άσεμνου χαρακτήρα. Ωστόσο,στόχος δεν θα είναι  να περιορίζεται αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.

Σήμερα στις 10:15 θα συζητηθεί το εν λόγω θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμφώνησε με τη σχετική εισήγηση του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων ότι πρέπει να εφαρμοστούν αδικήματα που  στοχεύουν στην προστασία του κοινού από τη λήψη ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Σημειώνεται ότι οι  πρόνοιες  και τα αδικήματα που περιέχονται στο Νόμο που διέπει τον Επίτροπο,  δεν είναι ρυθμιστικά και ούτε  στοχεύουν στην προστασία της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας ενός δημόσιου δικτύου και των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Επομένως, στόχος είναι η συμπερίληψη τους στον Ποινικό Κώδικα, για λόγους νομικής ευταξίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι προνοεί ο Νόμος

Η νομοθεσία αναφέρει ότι: Η  αποστολή ή ανάρτηση, σε δημόσια θέα, δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, μηνύματος κλπ, κατάφωρα προσβλητικού, υβριστικού, απειλητικού, άσεμνου ή αισχρού χαρακτήρα  υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία  έτη, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ , ή και στις δύο αυτές ποινές.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που υπογράφει ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα   πρόκειται για δημιουργία νέων αδικημάτων, αλλά για αναγκαία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Στόχος είναι να  θεραπευθεί το νομικό κενό που δημιουργείται με τη μη συμπερίληψη τους στο νόμο για  την  ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κάτι που εισηγήθηκε τόσο η Επίτροπος Νομοθεσίας όσο και η Νομική Υπηρεσία.

Home