Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χαραλαμπίδου: Διακριτά μέτρα για αντιμετώπισης έμφυλης βίας

Offsite Team -
11.11.2021

Χαραλαμπίδου: Διακριτά μέτρα για αντιμετώπισης έμφυλης βίας

Thumbnail
Διακριτά μέτρα για αντιμετώπισης έμφυλης βίας εναντίον γυναικών πολιτικών και δημοσιογράφων, είπε η Ε. Χαραλαμπίδου

Η έμφυλη βία εναντίον των γυναικών δημοσιογράφων και πολιτικών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διακριτά μέτρα, τόνισε η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία, μιλώντας χθες σε Διαδικτυακό διάλογο με θέμα τη βία κατά των γυναικών δημοσιογράφων και πολιτικών, είπε πως και η ίδια έχει υποστεί έμφυλη βία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανέφερε ότι, ως πρώην δημοσιογράφος και ως πολιτικός, έχει και η ίδια υποστεί έμφυλη βία, επισημαίνοντας ότι η βία περιλαμβάνει στιγματισμό, σεξιστική ρητορική μίσους, σωματική επίθεση ακόμη και δολοφονίες.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες δημοσιογράφους, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι, πέραν της στοχοποίησής τους λόγω του έργου τους, που συχνά περιλαμβάνει αποκάλυψη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκανδάλων διαφθοράς και καταχρήσεων εξουσίας, πρόσθετα αποτελούν επιπλέον στόχο έμφυλης βίας τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου.

Όσον αφορά τις γυναίκες πολιτικούς, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν συχνά τις ίδιες προκλήσεις, καθώς και απειλές, σχόλια σχετικά με τη εξωτερική τους εμφάνιση, καθώς και λεκτική, ψυχολογική ή σωματική βία που στοχεύει στην υποβάθμιση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας τους και στην αμφισβήτηση στα μάτια των πολιτών, της καταλληλότητάς τους για ανάληψη πολιτικών αξιωμάτων.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι και πολιτικοί συμβάλλουν στον πλουραλισμό, τόνισε, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκφοβίζονται ή να φιμώνονται.

Επισημαίνοντας την αυξανόμενη συνειδητοποίηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας της ανάγκης να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη δημοσιογραφία και την πολιτική, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία για τα εγκλήματα αυτά.

Σε ό,τι αφορά πρακτικά μέτρα για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, η Κύπρια βουλευτής επεσήμανε ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να είναι σε θέση να αφαιρούν περιεχόμενο που αποτελεί, ρητορική μίσους. Υπογράμμισε επίσης ότι διατάξεις που να προστατεύουν τις γυναίκες πολιτικούς από κάθε μορφή βίας ή παρενόχλησης, πρέπει να περιληφθούν σε νομικά δεσμευτικούς Κώδικες Δεοντολογίας.

Επισημαίνοντας τέλος, ότι τα πατριαρχικά πρότυπα στην κοινωνία βρίσκονται στη ρίζα αυτού του φαινομένου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογή γυναικών σε υψηλά πολιτειακά αξιώματα θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.

ΚΥΠΕ

Home