Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα σημεία «κλειδιά» του debate των έξι «ισχυρών» της ΕΕ

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 16.05.2019

Τα σημεία «κλειδιά» του debate των έξι «ισχυρών» της ΕΕ

Thumbnail
Τι άφησε το debate των έξι υποψηφίων για την διαδοχή Γιούνκερ στην Προεδρία της Κομισιόν.

Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στο debate που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης (15/5) από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Nico CUÉ, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL), Ska KELLER, Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP), Jan ZAHRADIL, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE), Margrethe VESTAGER, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), Manfred WEBER, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και Frans TIMMERMANS, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η μετανάστευση, η ανεργία των νέων στην ΕΕ, η κλιματική αλλαγή, η φοροδιαφυγή, ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ, και η άνοδος της ακροδεξιάς.

Παραμένει στο προσκήνιο το μεταναστευτικό

Και οι έξι υποψήφιοι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα της νότιες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους έξι υποψήφιους για τον τρόπο που η ΕΕ χειρίζεται το μεταναστευτικό, όλοι οι υποψήφιοι επεσήμαναν πως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και στήριξη των χωρών που υποδέχονται μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Ο Manferd Weber υποστήριξε πως πρέπει να θεσπιστούν μέτρα καταπολέμησης της μετανάστευσης από την Αφρική, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Frans Timmermans πως «κάθε πλοίο που βυθίζεται στην Μεσόγειο ή ΕΕ χάνει ένα κομμάτι της ψυχής της».

Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός

Οι έξι υποψήφιοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους και το ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας που μαστίζει τους νέους στις χώρες της ΕΕ.

Από την συζήτηση ξεχώρισε η πρόταση του Nico Cue για την δημιουργία ενός ενιαίου κατώτατου μισθού, με τον Frans Timmermans να προσθέτει πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να οριστεί στο 60% του μέσου όρου των μισθών.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι υποστήριξαν πως χρειάζεται να επενδυθούν περισσότερα στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και στην πράσινη οικονομία.

Η αναφορά στην Κύπρο

Σχολιάζοντας το ζήτημα της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων η Margrethe Vestager έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, τα κράτη μέλη που χαρακτηρίζονταν φορολογικοί παράδεισοι, άρχισαν να αλλάζουν τα φορολογικά τους καθεστώτα, όπως στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στην Κύπρο. 

Παράλληλα, ο κ. Timmerman έκανε λόγω για ευρωπαϊκή κατώτατη φορολογία στο 18%, κάτι που έφερε την αντίδραση του Jan Zahradil ο οποίος υποστήριξε πως η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει στα κράτη την φορολογία αλλά τα κράτη στις επιχειρήσεις τους, καθώς το κάθε κράτος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Και οι έξι υποψήφιοι ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη από τα κράτη μέλη για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εξωτερική πολιτική και ο Τραμπ

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Timmermans στον Ντόναλντ Τραμπ, o οποίος σύμφωνα με τον σοσιαλιστή υποψήφιο προσπαθεί να καταστρέψει την ΕΕ, όπως το ίδιο επιδιώκει και ο Πούτιν.

Από την πλευρά του ο κ. Weber διαφώνησε, ενώ υποστήριξε πως με τους αμερικανούς μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφωνεί με τον κάτοικο του Λευκού Οίκου. Ο Jan Zahradil από την άλλη, υποστήριξε πως η ΕΕ βασίζεται πολύ στο εμπόριο και θα πρέπει να υπάρξει κοινός δρόμος με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα με το ποιός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι έξι υποψήφιοι υποστήριξαν πως θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή όπου τα κράτη μέλη θα σέβονται τις σχέσεις που έχουν ξεχωριστά το κάθε κράτος με τρίτες χώρες, χωρίς η ΕΕ να τους επιβάλλει την εξωτερική τους πολιτική.

Στο «κόκκινο» η κλιματική αλλαγή

Οι έξι υποψήφιοι συμφώνησαν πως πρέπει αν προχωρήσουν με περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμός τους πολίτες της ΕΕ.

Μάλιστα οι Ska Keller το χαρακτήρισε ως κατεπείγον θέμα όπου δεν μπορούν να γίνονται συμβιβασμοί, και κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει την επιδότηση σε εταιρείες που βλάπτουν το περιβάλλον αλλά να επενδύσει στην πράσινη οικονομία.

Καυστικός ήταν και ο Nico Cue ο οποίος επεσήμανε πως όπως δόθηκαν 3 δις. για να σωθούν οι τράπεζες, έτσι μπορεί  η ΕΕ να διαθέσει χρήματα και για κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κοινό μέτωπο κατά του Εθνικισμού

Κοινό μέτωπο κατά της ανόδου του εθνικισμού και της ακροδεξιάς επικράτησε ανάμεσα στους έξι υποψηφίους.

Οι υποψήφιοι έκαναν λόγο για ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ, με παράδειγμα το Brexit, και κάλεσαν τους πολίτες να υποστηρίξουν τις αξίες που πρεσβεύει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Τέλος οι έξι υποψήφιοι κάλεσαν τον κόσμο να κατέλθει μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσει για το μέλλον της ΕΕ, να αποτρέψει την άνοδο του εθνικισμού και να αγνοήσει τις ακροδεξιές φωνές που θα τον απογοητεύσουν.

Home