Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διαζύγια: Τι αλλάζει με τους διαμεσολαβητές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.03.2023

Διαζύγια: Τι αλλάζει με τους διαμεσολαβητές

Τρεις τροποποιήσεις διαφοροποιούν το Νόμο για τη διαμεσολάβηση - Αλλαγές και σε άλλα νομοσχέδια σήμερα στην Νομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νέες τομές κάνει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής στο οικογενειακό δίκαιο. Σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής θα συζητηθούν 3 αλλαγές  που αλλάζουν τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές.

Η πρώτη αφορά ότι πλέον οι διαμεσολαβητές δεν θα υποχρεούνται να διαθέτουν ασφαλιστική σύμβαση για εγγραφή στο μητρώο διαμεσολαβητών. Η δεύτερη τροποποίηση αφορά ότι πλέον οι διαμεσολαβητές στο οικογενειακό δίκαιο θα πρέπει να επιμορφώνονται σε ετήσια βάση.

Η τρίτη τροποποίηση θα καλύψει και την πειθαρχική έρευνα σε βάρος των διαμεσολαβητών.  Σύμφωνα  με την τροποποίηση η πειθαρχική έρευνα δεν θα διεξάγεται από μέλη του πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά από ανεξάρτητα πρόσωπα. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία της πειθαρχικής έρευνας και το αδιάβλητό της όταν φθάσει στο πειθαρχικό Συμβούλιο.

Για ιστορικούς λόγους να αναφέρουμε ότι ο νόμος για τη διαμεσολάβηση ψηφίστηκε το 2019 και τον Δεκέμβριο τροποποιήθηκαν οι κανονισμοί. Με το Νόμο δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο, που διευκολύνει την οικονομικά αποδοτική και ταχεία εξωδικαστική επίλυση των διαφορών στις υποθέσεις στις οποίες εφαρμόζεται, μέσω διαδικασιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των διαδίκων.  Μάλιστα οι συμφωνίες που θα επιτυγχάνονται μέσω της διαμεσολάβησης θα προσφέρονται περισσότερο για εκούσια εκτέλεση και θα επιτρέπουν να διατηρηθεί φιλική και βιώσιμη σχέση μεταξύ των μερών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Θέλουν διαιτητές - δικαστές για δίκες στο πι και φι<<<<

Αλλάζει και η καταχώρηση προσφυγών

Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής απλοποιεί τα δεδομένα αναφορικά με την καταχώρηση προσφυγών αιτητών ασύλου από και προς το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας ώστε να διασφαλίζει ότι οι αιτήσεις δεν θα είναι εκπρόθεσμες και θα απορρίπτονται.

Σήμερα η Επιτροπή θα προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Διοικητικό Δικαστήριο εφόσον κρίνει ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί προσφυγής που καταχωρήθηκε από αιτητές ασύλου, αντί να την απορρίψει ως απαράδεκτη λόγω αναρμοδιότητας να την παραπέμψει. Η παραπομπή θα γίνεται στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

Μέσω της τροποποίησης με τον αντίστοιχο τρόπο, εάν το Διοικητικο Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας κρίνει ότι είναι αναρμόδιο για μια προσφυγή να το παραπέμψει στο Διοικητικό Δικαστήριο. 

Δίνουν το πάνω χέρι στον κατηγορούμενο

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή Νομικών προχωρεί και σε μια άλλη τροποποίηση στον  Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος ώστε στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας ο τελικός λόγος να ανήκει στον κατηγορούμενο ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να αγορεύει τελευταίος.

Στην Ολομέλεια οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί

Στις 06 Απριλίου 2023 θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος που παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας που διορίστηκαν ως ειδικοί αστυνομικοί ή ως αστυφύλακες και τα οποία κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα, να διεκδικούν διορισμό σε εξειδικευμένη θέση της ειδικότητας που αυτοί κατέχουν και τα καθήκοντα της οποίας εκτελούν, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

 

Home