Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δικηγόροι: Έκαναν ταχύρρυθμα μαθήματα και 15 Γενάρη μπαίνουν στην εποχή του e-justice

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 04.01.2024

Δικηγόροι: Έκαναν ταχύρρυθμα μαθήματα και 15 Γενάρη μπαίνουν στην εποχή του e-justice

Mε ένα μήνα καθυστέρηση αρχίζει πιλοτικά το e-justice - Τι θα αλλάξει - Δηλώσεις Μ. Βορκά

Φ. Χατζηζαχαρίας: Σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Με ένα μήνα καθυστέρηση η Δικαιοσύνη θα μπει στην ψηφιακή εποχή και θα τεθεί σε  πιλοτική λειτουργία το e-justice. Το ορόσημο της 18ης Δεκεμβρίου 2023 πέρασε, χωρίς την πλήρη εφαρμογή του συστήματος και πλέον όλος ο νομικός κόσμος αναμένει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 όπου το e-justice θα εφαρμοστεί πλήρως.Τo σύστημα e -justice θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία σε όλα τα Δικαστήρια εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την τριτοβάθμια του δικαιοδοσία και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. 

>>>>Διαβάστε επίσης: 87 έργα για την e-Kύπρο του 2024<<<<

Εικονική λειτουργία

Όπως εξήγησε στην Offsite News ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς «το e-justice βρίσκεται σε εικονική λειτουργία από τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Οι δικηγόροι το χρησιμοποίησαν δοκιμαστικά καταγράφοντας και τις δυσκολίες ή προβλήματα που αντιμετώπισαν. Ωστόσο, πλέον πρέπει να μπούμε στη νέα εποχή».Ο κ. Βορκάς τόνισε ότι «μέσω του ολοκληρωμένου αυτού πληροφοριακού συστήματος, θα επιτευχθεί η αυτοματοποίηση και η απλοποίηση όλων των διαδικασιών/λειτουργιών των Δικαστηρίων, η επίσπευση της έκδοσης αποφάσεων καθώς και η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτύου των εμπλεκόμενων Νομικών και Φυσικών Προσώπων». 

Το Σύστημα αυτό περιλαμβάνει όλες τις δικαιοδοσίες των Δικαστηρίων (πολιτική, ποινική, αναθεωρητική, κ.λπ.)  Θα εφαρμόζεται σε όλα τα  Δικαστήρια περιλαμβανομένου όλων των βαθμών δικαιοδοσίας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια). Το κόστος του έργου είναι: €5.816.500,00 (χωρίς ΦΠΑ).

Το σύστημα τίθεται, επίσης, σε παραγωγική λειτουργία, σε σχέση με όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πλην της Ποινικής Δικαιοδοσίας και της δικαιοδοσίας του Κακουργιοδικείου και του Στρατιωτικού Δικαστηρίου.

Τι θα αλλάξει

Με το e-justice θα γίνουν οι εξής τροποποιήσεις:

- Οι νέες καταχωρήσεις στο σύστημα για τα Δικαστήρια και τις δικαστικές διαδικασιες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

- Η ενημέρωση και ο χειρισμός των υποθέσεων που καταχωρίστηκαν στο σύστημα ijustice, θα συνεχίσουν να γίνονται στο σύστημα e-justice.

- Οι υποθέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν σε φυσικό φάκελο, πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε ηλεκτρονικού συστήματος, θα ενημερώνονται, μόνο, με φυσική καταχώριση.

Οι καταχωρίσεις οι οποίες θα γίνονται από εξωτερικούς χρήστες (χρήστες εκτός των Δικαστηρίων), θα αποτελούν μέρος του ηλεκτρονικού φακέλου της κάθε υπόθεσης, στην οποία αυτές θα αφορούν.

Η εφαρμογή ενός Κεντρικοποιημένου Πληροφοριακού Διαδικτυακού Συστήματος  σε όλα τα Δικαστήρια είναι επιτακτική ανάγκη και έχει ως σκοπό να επιταχύνει τη διοικητική λειτουργία των δικαστηρίων, να μειώσει το χρόνο εξυπηρέτησης του κοινού και να αναβαθμίσει την εμπειρία του πολίτη στις επαφές του με το δικαστικό σύστημα της χώρας. Κάποιες εκ των διαδικασιών/λειτουργιών αποτελούν οι πιο κάτω:

-Πλήρης ηλεκτρονική διαχείριση των υποθέσεων που κατατίθενται στα δικαστήρια

-Ηλεκτρονική διαχείριση ενταλμάτων προστίμου

-Ηλεκτρονική επικοινωνία με τα δικαστήρια σε όλα τα επίπεδα (εσωτερικά αλλά και εξωτερικά με διαδίκους και δικηγόρους)

Ψηφιοποίηση των πινακίων των δικαστηρίου (το πρόγραμμα υποθέσεων θα είναι πλέον ηλεκτρονικό και όχι αναρτημένο σε πίνακες στους τοίχους καθώς και η διαχείριση του).

Πότε άρχισε το σύστημα

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 άρχισε το i-justice όπου μερικώς οι καταχωρήσεις εγγράφων και ειδοποιήσεων γίνονταν ηλεκτρονικά,. Στο  e-justice, τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Το πλέον σημαντικό είναι πως και τα έγγραφα που σχετίζονται με άλλες υπηρεσίες, όπως Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία και Γραφείο Ευημερίας, θα πρέπει να καταχωρούνται πλέον επίσης ψηφιακά.

Με ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα

Άξιο αναφοράς είναι ότι στη βάση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας και υπογραφής από αυτό το μήνα 18.000 δικηγόροι θα εξασφαλίσουν ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή με αφορμή τη χρήση του e-justice. 

Mε αφορμή τη λειτουργία του e-justice ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας ο οποίος ανέλαβε το project ανέφερε στην Offsite News ότι «περάσαμε από χίλια μύρια κύματα για να εφαρμόσουμε το e-justice. Αρχίσαμε από τις 08 Σεπτεμβρίου 2020 με το i-justice. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα και μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2023 ψάχναμε τις λύσεις για και το έργο πήρε σάρκα και οστά και λάβαμε τα συγχαρητήρια τόσο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου όσο και του Ανωτάτου Δικαστηρίου». 

Ο κ. Χατζηζαχαρίας ανέφερε ότι «θα παραδώσουμε τόσο στους πολίτες όσο και στους ίδιους τους νομικούς ένα εύχρηστο, απλοποιημένο και αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης.Το σύστημα  θα παρέχει όλα όσα χρειάζονται για να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους πλέον μόνο ψηφιακά».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, .«πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου το οποίο η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη υλοποιεί αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.  Στόχος μας να απαλείψουμε τη γραφειοκρατία και να αντικαταστήσουμε το σύστημα διακυβέρνησης με εύχρηστες ψηφιακές υπηρεσίες». 

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home