Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τέλος οι εφέσεις στο Ανώτατο - Πιάνει δουλειά το Εφετείο από 1η Ιουλίου

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 22.06.2023

Τέλος οι εφέσεις στο Ανώτατο - Πιάνει δουλειά το Εφετείο από 1η Ιουλίου

Με 10 τροποποιητικά νομοσχέδια κλείνει ο κύκλος για τη μεταρρυθμιση που θα υλοποιηθεί την 1η Ιουλίου

Δέκα συνολικά νομοσχέδια θα συζητηθούν σήμερα Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 που αφορούν τη μεταρρύθμιση που θα υλοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2023.

Η Ολομέλεια καλείται να ψηφίσει σε νόμο 10 νομοσχέδια  τα οποία αφορούν την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίουώστε αυτό να συνάδει με το νέο νομικό πλαίσιο, που θεσπίστηκε για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της,

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, ώστε να εισαχθούν στις διατάξεις του οι αναγκαίοι όροι και ορισμοί.  Σκοπός είναι η  εναρμόνιση των διατάξεών  με το νέο νομικό πλαίσιο, που θεσπίστηκε για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση Εφετείου.Το Εφετείο θα  επιλαμβάνεται των εφέσεων κατά αποφάσεων όλων των δικαστηρίων στη Δημοκρατία, πλην του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάζει εξειδικευμένα και νεοφανή ζητήματα.

Παράλληλα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάζει μονο αμιγώς συνταγματικά θέματα  και τις αναπομπές του Προέδρου. Ωστόσο, όσες εφέσεις ήδη εκδικάζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο θα παραμείνουν στο Ανώτατο. ‘ Όσες όμως καταχωρήθηκαν και δεν άρχισε η εκδίκασή τους θα μεταφερθούν στο νέο Εφετείο.

Το δεύτερο νομοσχέδιο ναφορά την Ίδρυση και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμου, ώστε το νεοϊδρυθέν Εφετείο να επιλαμβάνεται της εκδίκασης των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Τα δυο Δικαστήρια θα ενισχυθούν με το διορισμό  3 νέων δικαστών στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο και δυο νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Παράλληλα, διορίστηκαν   16  νέοι εφέτες. .

Το τρίτο νομοσχέδιο που καλειται να ψηφίσει η Ολομέλεια είναι είναι η τροποποίηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμου, ώστε οι εφέσεις κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας να εκδικάζονται από το νεοϊδρυθέν Εφετείο.

Στο τέταρτο νομοσχέδιο τροποποιείται ο Περί Ενοικιοστασίου Νόμος με απώτερο σκοπό το νεοϊδρυθέν Εφετείο να επιλαμβάνεται της εκδίκασης των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων.

Το πέμπτο νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία του Ναυτοδικείου και Εμπορικού Δικαστηρίου ώστε οι εφέσεις κατά των αποφάσεων του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου να εκδικάζονται από το νεοϊδρυθέν Εφετείο.

Με βάση το έκτο νομοσχέδιο θα τροποποιηθεί ο Περί Δικηγόρων Νόμος ώστε να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν την εμφάνιση των ασκούμενων δικηγόρων ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, να οριστεί το νεοϊδρυθέν Εφετείο ως το αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση έφεσης κατά απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Πρέπει επίσης να καθοριστεί η απαιτούμενη χρονική περίοδος άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος για εμφάνιση δικηγόρου σε ακρόαση έφεσης ενώπιον του Εφετείου.

Σημειώνεται ότι το νέο Εφετείο θα έχει μπόλικη δουλειά αφού αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 5.000 εφέσεις. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Aνενεργοί δικηγόροι: Θα πληρώνουν και θα κάθονται στα θρανία για να δουλέψουν<<<<

 

Οι 16 Εφέτες

Οι 16 Εφέτες που αναλαμβάνον καθήκοντα από την ;1η Ιιουλίου και ήδη ορκίστηκαν είναι οι ακόλουθοι:

Οι 16 Εφέτες που διορίστηκαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι οι εξής: 

1. Ρέα Λιμνατίτου – Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου 

2. Αλέξανδρος Παναγιώτου – Πρόεδρος Επ. Δικαστηρίου Λάρνακας

3. Σταύρος Σταύρου – Πρόεδρος Κακουργοδικείου Λευκωσίας 

4. Δημήτρης Κίτσιος – Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού 

5. Χαράλαμπος Χαραλάμπους – Πρόεδρος Κακουργοδικείου Λευκωσίας 

6. Μιχάλης Αμπίζας – Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας 

7. Αντωνάκης Κονής - Πρόεδρος Κακουργοδικείου Δικαστηρίου Λεμεσού 

8. Στέλλα Χριστοδουλίδου Μέσσιου - Πρόεδρος Κακουργοδικείου Λεμεσού 

9. Μαρίνα Παπαδοπούλου - Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας

10. Γιώτα Κυριακίδου - Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας

11. Μιράντα Τουμαζή – Πρόεδρος Οικογενειακού Δικαστηρίου 

12. Αγνή Νικολετοπούλου Ευσταθίου – Δικαστής Διοικητικού Δικαστηρίου 

13. Γεώργιος Σεραφείμ - Δικαστής Διοικητικού Δικαστηρίου

14. Δημήτρης Λυσάνδρου – Ανώτερος Δικηγόρος Νομικής Υπηρεσίας 

15. Μιχάλης Πικής – Δικηγόρος 

16. Ιφιγένεια Στυλιανίδου – Δικηγόρος

Το έβδομο νομοσχέδιο τροποποιεί τις αποτελεσματικές Θεραπείες  για Παραβίαση του Δικαιώματος σε Διάγνωση Αστικών Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων σε Εύλογο Χρόνο Νόμου.Στόχος είναι να επεκταθεί η εφαρμογή της ισχύος των διατάξεων αυτού στις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ως Εκλογοδικείο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

,Μέσω του όγδοου νομοσχεδίου το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο μετατρέπεται σε Εκλογοδικείο αντί του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Βουλή καλείται επίσης σήμερα να τροποποιήσει το νόμο ώστε το Διοικητικό Δικαστήριο να εκδικάζει υποθέσεις που αφορούν προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων. Η εν λόγω διάταξη δεν είχε αναθεωρηθεί παρά την όγδοη τροποποίηση του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι προσφυγές που καταχωρούνται δυνάμει  του Άρθρου 146 του Συντάγματος εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Διοικητικό Δικαστήριο. Με το δέκατο νομοσχέδιο θα τροποποιηθεί ο νόμος για την  Ίδρυση και Λειτουργία Σχολής Δικαστών Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν οι διατάξεις που αφορούν  στις  αρμοδιότητες της Σχολής Δικαστών, της σύνθεσης και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Σχολής Δικαστών και τον διορισμό και τις αρμοδιότητες του διευθυντή αυτής.Σκοπός των  εν λόγω ρυθμίσεις συνάδουν με το νέο νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Νομικών η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι τα εν λόγω νομοσχέδια ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος της απονομής δικαιοσύνης και αποτελούν απόρροια της θέσπισης του νομικού πλαισίου. Αυτό  αφορά τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα αυτής με τη λειτουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. καθώς και την ίδρυση του Εφετείου για την εκδίκαση όλων των εφέσεων κατά  αποφάσεων όλων των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά  αναμένεται να υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια. .Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Φωτεινή Τσιρίδου  ανέφερε στην Offsite Νews ότι οι  τροποποιήσεις αφορούν  αλλαγές σε διάφορες νομοθεσίες  για να συνάδουν με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που ήδη ψηφίστηκαν. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ειπε ότι το κόμμ του θα υπεψηφίσει τις τροποποιήσεις αφού θα γίνουν αλλαγές για να μπορεί να εφαρμοστει  η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης..

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home