Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΤΗ - Έργο AdvocaCY: Η βιώσιμη ανάπτυξη, απαραίτητο εργαλείο για την ειρήνη

Offsite Team
- 26.02.2024

ΑΚΤΗ - Έργο AdvocaCY: Η βιώσιμη ανάπτυξη, απαραίτητο εργαλείο για την ειρήνη

«Η ΑΚΤΗ απέδειξε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητο εργαλείο για την ειρήνη»

Στους 20 μήνες διάρκειας του, το έργο AdvocaCY, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τον τουρκοκυπριακό οργανισμό MASDER (Famagusta Walled City Association) και τον νορβηγικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέσων ενημέρωσης, Norsenus Mediaforum, απέδειξε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανθρώπινο δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών και απαραίτητο εργαλείο για την ειρήνη. To AdvocaCY πέτυχε να εκπαιδεύσει 3395 ανθρώπους σχετικά με τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, να εμπλέξει 370  εθελοντές και εκπροσώπους ΜΚΟ και άτυπων ομάδων σε εργαστήρια  εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων, να δημιουργήσει πάνω από 12 νέες συνεργασίες μεταξύ  μικρών και μεγάλων ΜΚΟ και να συντελέσει στη δημιουργία 2 νέων μεθόδων, κοινά ανεπτυγμένων από ελληνοκυπριακούς και τουρκοκυπριακούς φορείς, για την υποστήριξη της δικοινοτικής συνεργασίας.

φ

Μια από τις κύριες δράσεις του έργου AdvocaCY ήταν η αναγνώριση των αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω της ανάπτυξης ενός ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 65 συμμετέχουσες στην έρευνα οργανώσεις καταγράφουν ως κυριότερο πρόβλημα αυτό της χρηματοδότησης, με την έλλειψη υποστήριξης από τους δημόσιους φορείς να ακολουθεί. Έπεται ως τρίτο πρόβλημα το αίσθημα της αποθάρρυνσης, λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου των Οργανώσεων στη χάραξη πολιτικής και τέταρτο η απουσία επαρκούς γνωστικού υποβάθρου εντός του οργανισμού. Παρουσιάστηκε διαφοροποίηση ανάμεσα στις κοινότητες, με την ΕΚ να κατατάσσει την γραφειοκρατία και η ΤΚ την έλλειψη εθελοντών ως το πέμπτο κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος. 

Ένα σημαντικό ερώτημα που απασχόλησε το έργο AdvocaCY αφορά στον λόγο για τον οποίο οι νέοι δεν συμμετέχουν ως ενεργοί πολίτες σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος.  Η απάντηση δόθηκε μέσα από 3 συμμετοχικά εργαστήρια: 58 νέοι ηλικίας 18-35 ετών από οργανισμούς και άτυπες ομάδες που ασχολούνται με το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέδειξαν την έλλειψη χρόνου και την αδιαφορία/νοοτροπία/ έλλειψη προσωπικής ευθύνης ως τους κυριότερους λόγους. Ακολουθούν η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις δράσεις των οργανισμών και το αίσθημα των νέων ότι η φωνή τους δεν ακούγεται ως επιπρόσθετοι λόγοι μη ενεργούς συμμετοχής τους.

φ

Τελευταίο κεφάλαιο του πετυχημένου έργου AdvocaCY αποτέλεσε μια πολύπλευρη εκδήλωση για την ενεργό πολιτότητα, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου  στο Σπίτι της Συνεργασίας. Η εκδήλωση "Προασπίζοντας μαζί ένα ... sustai-novative μέλλον" ένωσε ΜΚΟ,διοργανωτές εκδηλώσεων και άτυπες ομάδες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της  ενεργού δράσης, της βιωσιμότητας και της ψηφιακής επικοινωνίας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και η συνεισφορά  στην από κοινού δημιουργία ενός ψηφιδωτού για την κοινωνία, την αειφορία και την καινοτομία. Μέσω συμμετοχικών εργαστηρίων λήψης αποφάσεων που παρασχέθηκαν από την ΑΚΤΗ και την Norsenus Mediaforum, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν συλλογικά εργαλεία πολιτικής για την μετατροπή των εκδηλώσεων σε βιώσιμες εμπειρίες και την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας των ΜΚΟ. 

φ

H Μαρία-Χριστίνα Κωνσταντίνου, Χημικός Μηχανικός και Project Manager της ΑΚΤΗς δήλωσε : "Οι 20 μήνες διάρκειας του έργου AdvocaCY απέδειξαν ότι το σύνθημα ‘’Η γνώση οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και η ευαισθητοποίηση οδηγεί στην αλλαγή’’ μπορεί να γίνει πράξη, μέσα από ουσιαστικές δικοινοτικές συνεργασίες και μεθοδευμένες ενέργειες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και των οργανισμών. Η σημερινή εκδήλωση επισφραγίζει μια εξαιρετική συνεργασία και φιλία με την MASDER και την Norsensus και είναι η απόδειξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της». 

To έργο AdvocaCY: Participate, learn, decide, challenge: Stronger Cypriot Civil Society for Sustainability, Advocacy and Change! λαμβάνει επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Funds Κύπρου που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των χορηγιών ΕΟΧ και Νορβηγίας 2014-2021.

φ

Active Citizens Fund

Το Πρόγραμμα Active Citizens Fund (ACF) στην Κύπρο χρηματοδοτείται με το ποσό των  €1.5 εκατομμυρίων απο την Ισλανδία, το Λιχτενσταίν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο των EEA and Norway Grants 2014-2021,  που επιδιώκουν να συμβάλουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δικαιούχων χωρών και των δωρητριών χωρών.

Το ACF Κύπρου αναγνωρίζει το θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει η Κοινωνία των Πολιτών (ΚτΠ) στη διασφάλιση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής και επικεντρώνεται στους ακόλουθους δυο κύριους στόχους: την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, καθώς και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων στην Κύπρο. Ο Διαχειριστής του προγράμματος Active Citizens Fund Κύπρου είναι η κοινοπραξία του Κέντρου Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (NGO Support Centre) με την GrantXpert Consulting Limited. Για περισσότερες πληροφορίες.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΑΚΤΗ

 

0
Home