Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναβαθμίζονται και τα 12 γήπεδα της Α΄ Κατηγορίας μέχρι το 2028

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 09.07.2023

Αναβαθμίζονται και τα 12 γήπεδα της Α΄ Κατηγορίας μέχρι το 2028

Τέλος του μήνα πάει ολοκληρωμένη πρόταση στο Προεδρικό - Τι ισχύει με τα γήπεδα Β Κατηγορίας

Γιώργος Μιχαηλίδης

Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα γήπεδα της Κύπρου προβληματίζουν έντονα και πονοκεφαλιάζουν τους αρμόδιους. Η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων βάζει στο παιχνίδι και τον ύπατο πολίτη του κράτους δηλαδή τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στον οποίο θα απευθυνθεί με στόχο να δοθούν λύσεις στα χρόνια θέματα των Σταδίων.

Ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης των Σταδίων Γιώργος Καρράς μιλώντας στην Offsite News τόνισε ότι «η Αρχή θα προβεί σε συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε σε βάθος πενταετίας δηλαδή μέχρι το 2028 να γίνουν τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα στα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες Α Κατηγορίας. Όπως είπε, η πρόταση θα είναι εμπεριστατωμένη και κοστολογημένη και θα αναλύει πλήρως τα έργα  που απαιτούνται να γίνουν σε κάθε γήπεδο». Ο κ. Καρράς τόνισε ότι το Προεδρικό θα τύχει ενημέρωσης μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε ερώτησή μας με ποιον τρόπο η πρόταση θα καλύψει τα γήπεδα που ανήκουν σε συλλόγους ή ιδιώτες, ο κ. Καρράς τόνισε αυτό είναι θέμα αποκλειστικά της Πολιτείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού σε σχέση με τον τρόπο κατανομής των χορηγιών. «Εμείς» τόνισε, «είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε ανάλυση για όλα τα γήπεδα».

Τα 12 γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες Α Κατηγορίας είναι:

  • Λευκωσία: Στάδιο ΓΣΠ, ΜΑΚΑΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, , Γήπεδο «ΚΑΤΩΠΟΠΙΑ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ».
  • Λεμεσός: ΤΣΙΡΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - Νέο Γήπεδο Λεμεσού.
  • Λάρνακα - Στάδιο ΓΣΖ, Στάδιο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ», Στάδιο «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ  -ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», «ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ», Στάδιο «ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ».
  • ΠΑΦΟΣ: Στάδιο «ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ»  ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ:
  • Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου «ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ»..

Ο κ. Καρράς είπε ότι οι βελτιώσεις θα αφορούν τη στατική επάρκεια  των γηπέδων τα επίπεδα  πυρασφάλειας,, τις συνθήκες υγιεινής, άλλα επικίνδυνα σημεία στα γήπεδα και  οτιδήποτε άλλο χρήζει βελτίωσης για να ειναι εφικτή η διεξαγωγή αγώνων Α Κατηγορίας.

>>>>Διαβάστε επίσης: 11 βουλευτές πάνε σήμερα σε Παπαδόπουλος, Δασάκι και Αμμόχωστος<<<<<

Τρία μεγάλα προβλήματα

Όπως ανέφερε στην Offsite News ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται σε τρία γήπεδα που ανήκουν σε προσφυγικά σωματεία. Το Γήπεδο του Εθνικού Άχνας στο Δασάκι, το Στάδιο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» με ιδιοκτήτρια την Ανόρθωση Αμμοχώστου και το Στάδιο «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» που ανήκει στη Νέα Σαλαμίνα. Για το θέμα των τριών γηπέδων έδειξε έντονο ενδιαφέρον και η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, τα μέλη της οποίας επισκέφθηκαν τα γήπεδα. 

Όπως έγραψε η Offsite News την Παρασκευή 07 Ιουλίου 2023 στα τρία γήπεδα πρέπει να γίνουν βελτιωτικά έργα σε σχέση με τη στατική επάρκειά τους και την ασφάλεια ώστε να μπορούν να φιλοξενούν αγώνες Α Κατηγορίας. Ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων Γιώργος Καράς ανέφερε ότι στα τρία σωματεία Ανόρθωση, Νέα Σαλαμίνα και Εθνικό Άχνας θα δοθεί  συνολικά το ποσό των €150.000.(Η Ανόρθωση θα λάβει  ένα ποσό κοντά στις é80.000 και η Νέα Σαλαμίνα με τον Εθνικό ‘Αχνας θα πάρουν από €35.000.

Σύμφωνα με τον κ. Καρρά, τα τρία σωματεία επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη σε σύσκεψη στο Προεδρικό δήλωσαν αδυναμία να προβούν σε μελέτη για τα βελτιωτικά έργα στα γήπεδά τους. Για το λόγο αυτό ζήτησαν και εξασφάλισαν κρατική χορηγία. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να υπάρξει κοστολόγηση των έργων.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023  θα δοθεί διάσκεψη Τύπου όπου οι μελετητές θα δώσουν λεπτομέρειες για την κοστολόγηση των έργων και όλα όσα αφορούν τη στατική επάρκεια, την πυρασφάλεια και όλα όσα πρέπει να γίνουν στα τρία γήπεδα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, άρχισαν οι έλεγχοι σε όλα τα Στάδια Α Κατηγορίας όπου θα ελεγχθεί η στατικότητα των κερκίδων και όλα όσα αφορούν την ασφάλεια για να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό καταλληλότητας ενόψει της νέας σεζόν. Η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων εφόσον κριθεί αναγκαίο είτε δεν θα δώσει άδεια χρήσης γηπέδων, είτε θα θέσει περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των γηπέδων.

Κανένας έλεγχος στα γήπεδα Β Κατηγορίας

Ο νόμος μπορεί να είναι αυστηρός για τα γήπεδα Α Κατηγορίας σε σημείο που δίνει το δικαίωμα στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων ακόμα και να μη δίνει άδεια για τη χρήση τους, αλλά δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τα γήπεδα Β Κατηγορίας. Σύμφωνα με τον κ. Καρρά, «δεν έχουμε εξουσία να παρέμβουμε στα γήπεδα Β Κατηγορίας όπου δυστυχώς τα προβλήματα .είναι τεράστια». 

 

Home