Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αργούν οι κόμβοι εξυπηρέτησης στον Ακάμα - Προσφυγή από Cyfield

Σωτήρης Νικηφόρου
- 15.03.2023

Αργούν οι κόμβοι εξυπηρέτησης στον Ακάμα - Προσφυγή από Cyfield

Κρίθηκε ψηλή η μοναδική προσφορά των €8.9 εκατ. που έκανε η Cyfield - Στα €6.6 εκατ. κοστολογεί το έργο το Τμήμα Δασών

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Στον «πάγο» μπαίνει για την ώρα η κατασκευή των 14 κόμβων εξυπηρέτησης στο Δασικό Πάρκο Ακάμα. 

Για το έργο υπέβαλε προσφορά μόνο η εταιρεία Cyfield και το ύψος της προσφοράς της ανέρχεται στα 8.9 εκατομμύρια ευρώ.  Το εκτιμώμενο κόστος του έργου όμως σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην προκήρυξη του διαγωνισμού το Τμήμα Δασών, είναι κάτω από €6.6 εκατ ευρώ (€6.589.000). Ως εκ τούτου προκύπτει μια διαφορά της τάξεως των 2.3 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το Τμήμα Δασών όπως πληροφορείται η OffsiteNews, έκρινε ότι η προσφορά είναι ψηλή ως εκ τούτου αποφάσισε να μην κατοχυρώσει το έργο στην Cyfield αλλά να ξεκινήσει εκ νέου διαδικασίες για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. 

Η Cyfield όμως με την σειρά της προχώρησε σε προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών διεκδικώντας την κατοχύρωση της προσφοράς. 

Εκ πρώτης, στις 25 Ιανουαρίου η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφάσισε την χορήγηση προσωρινών μέτρων για αναστολή της διαδικασίας ανάθεσης ή της εκτέλεσης πράξης ή απόφασης της αναθέτουσας αρχής ή της υπογραφής της σύμβασης στην σχετική προκήρυξη μέχρι να παρθεί οριστική απόφαση από την Αρχή Προσφορών. Ουσιαστικά δεν θα προσωρήσει καμία διαδικασία για το έργο μέχρι να παρθεί απόφαση από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. 

Τόσο το Τμήμα Δασών όσο και οι δικηγόροι της Cyfield ζήτησαν όπως εκδικαστεί σύντομα η απόφαση. Για την ώρα πάντως είναι άγνωστό πότε αναμένεται να παρουσιαστούν για ακρόαση οι δύο πλευρές από την Αναθέτουσα Αρχή Προσφορών. Ως εκ τούτου, προκύπτει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου που αναμενόταν να ξεκινήσουμε μέσα στο 2023.  

α

Τι ακριβώς θα γίνει

Το έργο αφορά στην ανέγερση 14 Κόμβων Υποδομών Διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. 

Πρόκειται ουσιαστικά για τους 14 κόμβους εξυπηρέτησης, τα 14 περίπτερα δηλαδή εξυπηρέτησης που θα λειτουργήσουν στο Πάρκο του Ακάμα, στα πλαίσια Τοπικού Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του  Εθνικού Πάρκου Ακάμα. Τα 8 από αυτά τα περίπτερα θα βρίσκονται στις 8 εισόδους προς το Εθνικό Πάρκο που θα δημιουργηθούν.

Οι κόμβοι  διαχείρισης θα περιλαμβάνουν όλες ή κάποιες από τις πιο κάτω υπηρεσίες:

  • Κέντρα πληροφοριών για τη διακίνηση στον Ακάμα 
  • Αναψυκτηρια - σνακ μπαρ (θα προσφέρουν κάποια ποτά, νερό και βασικά είδη που θα χρειαστεί ο επισκέπτης. 
  • Σε κάποια θα υπαρχουν και καταστήματα πώλησης τοπικών ειδών που παράγονται στις κοινότητες καθώς και διάφορα souvenir 
  • Στα τρία θα υπάρχουν μικρά περιβαλλοντικά κέντρα 
  • Χώροι υγιεινής (αποχωρητήρια)
  • Χώροι στάθμευσης
  • Σημεία παρακολούθησης (θέας) του Εθνικού Πάρκου

4

Σε αυτά τα σημεία θα είναι οι 14 κόμβοι

Στο πιο κάτω γραφικό από σχετικη παρουσίαση που έγινε από το Τμήμα Δασών μπορείτε να δείτε ακριβώς τα σημεία που θα βρίσκονται οι 14 κόμβοι και τι θα περιλαμβάνει ο κάθε κόμβος. Με την κίτρινη ένδειξη ‘’PARK ENTRANCE’’, σημειώνονται οι κόμβοι που θα βρίσκονται στις 8 εισόδους του Εθνικού Πάρκου. 

komv

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, o χρόνος αποπεράτωσης των κόμβων έχει ως εξής:

φ

Με τέλος εισόδου

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πλάνο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, αναμένεται ότι θα υπάρχει εισιτήριο 2 ευρώ για την είσοδο στο πάρκο και 5 ευρώ για αυτοκίνητα. Το τέλος εισόδου για τις γουρούνες και τα αυτοκίνητα τύπου σαφάρι θα είναι διπλάσιο και θα ανέρχεται στα 10 ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα είναι για την όλη διαχείριση του πάρκου. 

Προχωρά η βελτίωση του οδικού δικτύου

Θυμίζουμε ότι στην Cyfield ανατέθηκε και το έργο βελτίωσης μέρους του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα Το έργο είναι σε φάση υλοποίησης και προχωρά κανονικά χωρίς προβλήματα. Η προσφορά της Cyfield για το συγκεκριμένο έργο ήταν €6.295.000,00.

Ποιοι δρόμοι θα βελτιωθούν - Τι ακριβώς θα γίνει

Το έργο αφορά τη βελτίωση υφιστάμενων δασικών δρόμων στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Το έργο αφορά τη Φάση Α βελτίωσης του οδικού δικτύου που περιλαμβάνει βελτίωση υφιστάμενων δρόμων συνολικού μήκους 13.4Km περίπου ως ακολούθως: 

  1. Δρόμος 1Α: Τοξεύτρα – Άσπρος Ποταμός – Λάρα 6,6Km Υφιστάμενο πλάτος 5-9m 
  2. Δρόμος 2: Κυκλικός Λάρας 2,7Km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5m 
  3. Δρόμος 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη 4,1Km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5m 

Δημοσιεύτηκε το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Θυμίζουμε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα το οποίο όμως θα εφαρμοστεί  παρά την δημοσιοποίηση του Σχεδίου, αποφασίστηκε εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, αφού δεν βρέθηκε λύση για τα αντισταθμιστικά μέτρα και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα και το μεγάλο αυτό αγκάθι πάει στην νέα Κυβέρνηση. 

Home