Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άρχισε δουλειά το βαν που σκανάρει δρόμους της Κύπρου για λακκούβες

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 10.08.2023

Άρχισε δουλειά το βαν που σκανάρει δρόμους της Κύπρου για λακκούβες

Όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Την εμφάνισή του στους κυπριακούς δρόμους κάνει το Πολυδύναμο Όχημα Επιθεώρησης Οδοστρώματος. Το όχημα που θα σκανάρει το οδόστρωμα και θα εντοπίζει προβλήματα όπως η ομαλότητα, η ποιότητα και οι επιφανειακές ζημιές άρχισε ήδη τις πρώτες καταγραφές.

Όπως εξήγησε στην Offsite News ο εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων Μηνάς Ταπάκης  εισήλθαμε στη δοκιμαστική περίοδο του συστήματος όμως άρχισαν ήδη οι πρώτες καταγραφές με επίκεντρο τους αυτοκινητόδρομους. Ο κ. Ταπάκης τόνισε ακόμα ότι το σύστημα είναι εξοπλισμένο με σύστημα λέιζερ το οποίο "σκανάρει" το οδόστρωμα και εντοπίζει προβλήματα και χαρακτηριστικά όπως η ομαλότητα, η ποιότητα και οι επιφανειακές ζημιές. 

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό μηχανικό του Τμηματος Δημοσίων Έργων το ειδικό όχημα δεν θα βγαίνει καθημερινά στους δρόμους αφού πρέπει πάντοτε να γίνεται ανάλυση της προηγούμενης καταγραφής.

Ο κ. Ταπάκης τόνια ακόμα ότι με τη χρήση του οχήματος πετυχαίνουμε δυο στόχους: Πρώτο: Nα έχουμε μια γρήγορη καταγραφή για το που υπάρχουν προβλήματα. Σήμερα, πρέπει κάποιος πολίτης να καταγγείλει ή κάποιος λειτουργός να εντοπίσει μια λακούβα στο δρόμο για να επιδιορθωθεί. Με αυτό το όχημα, θα καταγράφεται αυτόματα το πρόβλημα και θα αποστέλλεται αυτόματα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για να επιδιορθώνεται. Δεύτερο: Με την  παραλαβή ενός νέου έργου ή επιδιόρθωσης, το όχημα θα σκανάρει και θα επιβεβαιώνει ότι τηρούνται οι προδιαγραφές."

>>>>Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζεται το βαν να σκανάρει δρόμους της Κύπρου για λακούβες<<<<

Tο ειδικό βαν που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ένα κινητό τεχνολογικό θαύμα αφού θα υπάρχει

  • Ειδικός εξοπλισμός που αποτελείται από λέιζερ.
  • Φωτογραφικές μηχανές.
  • Υπολογιστές, αισθητήρες και άλλα εξαρτήματα.
  • Σύστημα εντοπισμού θέσης (τύπου GPS), ώστε όλες οι μετρήσεις να συσχετίζονται με το ακριβές σημείο του οδικού δικτύου όπου λήφθηκαν. 

Τι θα κάνει το σύστημα

Το Σύστημα καταγράφει αριθμό μετρήσεων, με τις κυριότερες να αφορούν:

(α)   την ομαλότητα του δρόμου που συνδέεται με την άνεση των οδηγών και την προστασία των αυτοκινήτων από φθορά. (β)   τη μακρο-υφή του ασφαλτοτάπητα που είναι δείκτης για τη μέτρηση της ολισθηρότητας σε ψηλές ταχύτητες.

(γ)   τις επιφανειακές ζημιές του ασφαλτοτάπητα (ρηγμάτωση, λακκούβες, κλπ) που συσχετίζονται με τη γενικότερη φθορά του οδοστρώματος.

(δ)   τη φωτογράφηση του οδικού δικτύου, της κάθετης σήμανσης (πινακίδες), της οριζόντιας σήμανσης (γραμμές), των στηθαίων ασφαλείας, καθώς και του λοιπού παρεμφερούς εξοπλισμού.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home