Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι θα γίνουν κεντρικές πλατείες και δρόμοι στη Λάρνακα - Διευκολύνσεις για ΑμεΑ

Offsite Team
- 15.06.2023

ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι θα γίνουν κεντρικές πλατείες και δρόμοι στη Λάρνακα - Διευκολύνσεις για ΑμεΑ

ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ: Ανάπλαση πλατειών Ακρόπολης & Αλκής καθώς και κεντρικών δρόμων στο κέντρο της πόλης-Διευκολύνσεις για ΑμεΑ

Αρχές Ιανουαρίου και με κόστος οκτώ περίπου εκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά η υλοποίηση δύο έργων στο κέντρο της Λάρνακας, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στα επόμενα δύο χρόνια.

>>> Διαβάστε επίσης: Γίνεται «κούκλα» η Λάρνακα - Πάρκα, πλατείες και στο βάθος μαρίνα & ''Land of Tomorrow''

φ

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας αναφέρει ότι προχωρεί «προς στην υλοποίηση ακόμα δύο έργων βάζοντας έτσι τον πυλώνα της ανάπτυξης ως μια από τις βασικότερες παραμέτρους για βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Σε δημόσια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιουνίου στην Πλατεία Ζουχούρι, παρουσιάστηκαν οι Μελέτες των έργων για την ανάπλαση της πλατείας Ακροπόλεως και Αλκής και δρόμων στη γύρω περιοχή και της ανάπλασης οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ στο Αστικό Κέντρο της Λαρνακας - Φάση Β.

 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «με την υλοποίηση των δύο συγκεκριμένων έργων προστίθεται ένα ακόμα λιθαράκι στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοποίηση των στόχων του και του οράματος μας σαν πόλη. Το όραμα για την ασφαλή και ευκολότερη διαβίωση  του κάθε κύπριου πολίτη και ξένου επισκέπτη σε ένα μοντέρνο και σύγχρονο περιβάλλον που την ίδια ώρα να σέβεται  το φυσικό περιβάλλον».

Πρόσθεσε ότι «τα δύο έργα αναμένεται να συμπληρώσουν τα ήδη υλοποιημένα έργα στο Κέντρο της πόλης και θα προσελκύσει τους νέους αλλά και δημότες κάθε ηλικίας προς ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής».

φ

Αναφερόμενος στο έργο της ανάπλασης των Πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής και δρόμων στη γύρω περιοχή, ο Δήμαρχος είπε πως «αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων, αναβάθμιση και υπογειοποίηση υποδομών και δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, καθώς και τον εξωραϊσμό και βελτιστοποίηση της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου, την εγκατάσταση υδάτινου στοιχείου και τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού».

Πρόσθεσε ότι το έργο θα αποτελεί συνέχεια της Φάσης Β του έργου ανάπλασης οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ  και στόχος του είναι «η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση του χώρου / περιοχής και η εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων και ιδιαίτερα η εφαρμογή όλων των διευκολύνσεων για ΑΜΕΑ. Το έργο περιλαμβάνει τις οδούς Λουκή Ακρίτα, Ορφέως Γλάδστωνος (τμήμα), Κωνσταντίνου Καλογερά (τμήμα) και Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου (τμήμα)».

Η Μελέτη έγινε από το Γραφείο A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers, οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο 2024 και θα διαρκέσει 18 μήνες, το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 3.7 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027» με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

φ

Όσον αφορά την ανάπλαση οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ στο αστικό Κέντρο της Λάρνακας – Φάση Β, ο Δήμαρχος είπε πως «αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αφαίρεση παρόδιων χώρων στάθμευσης (εκτός χώρων προμηθευτικών οχημάτων), αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων, αναβάθμιση υποδομών και δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, την υπογειοποίηση υπηρεσιών, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και σημείων ηλεκτρονικής ενημέρωσης των χρηστών, αναβάθμιση του φωτισμού, οδική σήμανση καθώς επίσης και τη διαρρύθμιση της τροχαίας κίνησης». 

Εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο αποτελεί σημαντική οδική σύνδεση  των υφιστάμενων έργων ανάπλασης που κατασκεύασε ο Δήμος Λάρνακας τα τελευταία χρόνια μέσω πολεοδομικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων. Το έργο αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και συνδέει συγχρηματοδοτούμενα έργα της περιόδου 2007-13 αλλά και 2014-20 όπως την Ανάπλαση Τριών Πλατειών, την Ανάπλαση Οδών και Διευκόλυνσης ΑμεΑ - Φάση Α, τη νέα Δημοτική Αγορά, την Ανάπλαση της Πλατείας Ζουχούρι και το Πολυδύναμο Κέντρο».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «ο όλος σχεδιασμός μετατρέπει το αστικό κέντρο από έργο που υποστηρίζει κυρίως τα μηχανοκίνητα οχήματα, σε έργο που προωθεί την εναλλακτική κίνηση πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ καθιστώντας το πλήρως προσβάσιμο σε όλους. Η ανακατασκευή, βελτίωση και αναβάθμιση του δρόμου και της περιοχής, θα επιτρέψει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής η οποία αποτελεί τον πυρήνα του Δήμου και θα αποτελεί σημείο αναφοράς ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η κυκλοφοριακή ασφάλεια πεζών, ποδηλατών και ΑμεΑ».

Επιπρόσθετα, το έργο «αποσκοπεί στην ενίσχυση του πράσινου, στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και της περιοχής, την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής  αξίας της περιοχής. Παράλληλα με την ανακατασκευή των δρόμων θα υπογειοποιηθούν επίσης οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, θα τοποθετηθεί κατάλληλος οδικός φωτισμός τύπου LED και κατάλληλη σηματοδότηση».

φ

Ουσιαστικά, εξήγησε ο Δήμαρχος, «το έργο στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας, διευκόλυνσης των ΑμεΑ, ενίσχυσης του πρασίνου και θετικό επηρεασμό του μικροκλίματος μέσω φύτευσης αλλά και μέσω τεχνητής σκίασης του οδοστρώματος με διακοσμητική κάλυψη σε ύψος +6.0μ. και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής. Επιπλέον με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί μείωση της ηχορύπανσης και της εκπομπής αερίων ρύπων και σκόνης».

Πρόσθεσε ότι «με την ανάπλαση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος αποβλέπει στη δημιουργία χαρακτηριστικού πυρήνα στο κέντρο της πόλης, ο οποίος δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα παρά το ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης τουρισμού της Λάρνακας».

φ

Η Μελέτη έγινε από το Γραφείο Loucaides & Philippou Architects Engineers, οι εργασίες θα αρχίσουν τον Ιανουάριο 2024 και θα διαρκέσουν για 24 μήνες, το κόστος υπολογίζεται στα 4.5 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027»  με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

φ

Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες «σε όλους τους συντελεστές των δύο έργων και ιδιαίτερα στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης,  τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων καθώς και στην Κυπριακή Δημοκρατία γιατί» όπως εξήγησε «χωρίς τη δική τους καθοριστική συμβολή, η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων καθώς και άλλων, δεν θα ήταν εφικτή».

ΚΥΠΕ

Home