Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γίνεται «κούκλα» η Λάρνακα - Πάρκα, πλατείες και στο βάθος μαρίνα & ''Land of Tomorrow''

Σωτήρης Νικηφόρου
- 16.04.2023

Γίνεται «κούκλα» η Λάρνακα - Πάρκα, πλατείες και στο βάθος μαρίνα & ''Land of Tomorrow''

ΦΩΤΟΣ: Νέα εντυπωσιακά πάρκα, ανάπλαση Φοινικούδων/δρόμων/πλατειών, ποδηλατόδρομοι, μαρίνα/λιμάνι & Land of Tomorrow

Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Εντυπωσιακά πάρκα και νέοι χώροι πρασίνου, αναπλάσεις πλατειών και κεντρικών δρόμων, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, πλάνο ολικό λίφτινγκ στις Φοινικούδες αλλά και τα μεγάλα project  μαρίνα / λιμάνι Λάρνακας αλλά και ‘’Land of Tomorrow’’ στην παραλιακή περιοχή των διυλιστηρίων, είναι τα έργα που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε προωθούνται από τον Δήμο αλλά και επενδυτές στη Λάρνακα και ομολογουμένως αλλάζουν ολοκληρωτικά την εικόνα της… όμορφης έτσι κι’ αλλιώς πόλη του Ζήνωνα.

Κάποια από τα έργα είναι ήδη σε εξέλιξη, αρκετά ξεκινούν εντός του 2023, ενώ τα μεγαλύτερα έργα θα τα δούμε σε βάθος περίπου δεκαετίας. Μόνο η επένδυση για την μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας, θα ξεπεράσει το 1.2 δις ευρώ ενώ και τα έργα που έθεσε σε τροχιά υλοποίησης αυτό το διάστημα ο Δήμος ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Θυμίζουμε επίσης ότι πριν από λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Πλατείας Ζουχουρί αλλα και η νέα Δημοτική Αγορά. Δύο έργα που έδωσαν άλλο αέρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και άρχισαν ήδη να αφήνουν το στίγμα τους και να κερδίζουν τους ντόπιους αλλά και τους ξένους. 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Δήμου, αλλά και διάφορους φορείς και επιχειρηματίες στη Λάρνακα, επιτελούν εξαιρετικό έργο και η Λάρνακα μεταμορφώνεται σε μια πόλη πρότυπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυξάνονται ραγδαία και οι ξένες επενδύσεις στην πόλη κυρίως από επενδυτές από Ισραήλ και Λίβανο.  

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε και τον μεγάλο στόχο της Λάρνακας για να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2030: Μάχη Λευκωσίας - Λεμεσού - Λάρνακας - Αγίας Νάπας

Πιο κάτω, θα παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα έργα που είτε είναι σε εξέλιξη ή σε διαδικασία προσφοροδότησης, είτε προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια. 

Αρχικά θα δούμε τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Λάρνακας:

  • Δημοτικό Πάρκο ΣΑΛΙΝΑ

Οι υπογραφές του Συμβουλαίου για την κατασκευή του Πάρκου Σαλίνα μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και της Κοινοπραξίας Wade Adams Contracting (Cyprus) Limited - AKI Constructions Ltd JV έπεσαν στις 16 Μαρτίου. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €2.439.687,00 +  ΦΠΑ και οι κατασκευαστικές εργασίες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες. Αναμένεται δηλαδή να είναι έτοιμο τέλος του 2024.

Το «Δημοτικό Πάρκο ΣΑΛΙΝΑ», θα δημιουργηθεί στο χώρο της πρώην Κατοικίας Επάρχου και Αστυνομικού Διευθυντή για χρήση από τους δημότες. 

Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας
  • υγιή ανάπτυξη και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος 
  • βελτίωση και προβολή του χώρου με εμπλουτισμό της υφιστάμενης φύτευσης, με  κατάλληλη τοπιοτέχνηση και με την ένταξη σύγχρονων στοιχείων που να συνάδουν με το χώρο 
  •  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά την κατασκευή του πάρκου, όσο και κατά τη λειτουργία του, βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων με σωστό σχεδιασμό προσέλκυση των κατοίκων και επισκεπτών όλων των ηλικιών 
  • διευρυμένη πρόσβαση και χρήση για ΑΜΕΑ 
  • λειτουργική, αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου
  •  συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και  με το χώρο του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.

Φ

Η ανάπλαση του χώρου θα είναι τέτοια ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. 

Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή και γενικά στο κέντρο της πόλης, χαρακτήρας και ατμόσφαιρα που  να ικανοποιεί τις προσδοκίες των  κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών. Επίσης, την επίτευξη αειφορίας σε σχέση με  την βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. 

αα

  • Αναπαλαίωση της οικίας του Αστυνομικού Διευθυντή

Στο σημείο θα γίνει το Πάρκο Σαλίνα, βρίσκεται και η πρώην κατοικία του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας, η οποία θα αναπαλαιωθεί και θα δημιουργηθεί πολυχώρος δημιουργικής ενασχόλησης νέων και ευπαθών ομάδων. Θα είναι ένας χώρος που θα συμβάλει στην προσπάθεια ενάντια στις εξαρτήσεις. Θα στεγάζονται προγράμματα πρόληψης και θεραπείας.

  • Παττίχειο Πάρκο

Ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε πριν ένα περίπου μήνα το έργο «Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου». 

φ

Η εν λόγω αναβάθμιση, πέραν της συντήρησης και εκμοντερνισμού των υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Τη δημιουργία κυκλικού ανυψωμένου πεζόδρομου περιμετρικά του υφισταμένου Αμφιθεάτρου
  • τη δημιουργία μικρού αναψυκτήριου, χώρους υγιεινής, όργανα γυμναστικής, παιδότοπου, skate park κ.α. και την προσθήκη ικανοποιητικού αριθμού χώρων στάθμευσης σε διάφορα σημεία
  • ουσιαστική ενίσχυση του πρασίνου με την φύτευση νέων δέντρων και φυτών και τη δημιουργία βοτανικού κήπου
  • ανακατασκευή και κατασκευή νέων παρατηρητηρίων πουλιών και χαρακτηριστικών μνημείων της περιοχής
  • επιδιόρθωση της υφιστάμενης υποδομής και συγκεκριμένα των πεζοδρομίων και των εισόδων
  • αλλαγή των φωτιστικών της περιοχής με νέας τεχνολογίας LED αντιβανδαλιστικού τύπου
  • αλλαγή και ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού και συντήρηση και αναδιαμόρφωση της περίφραξης

φ

Με την ολοκλήρωση του έργου το πάρκο θα καταστεί πλήρως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, πεζούς ποδηλάτες και ΑΜΕΑ ενώ θα υπάρχει ελεγχόμενη και περιορισμένη πρόσβαση οχημάτων για εξυπηρέτηση του Παττιχείου Αμφιθεάτρου (σκηνικά, προμήθειες κλπ).

τ

Το έργο αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ενός φυσικού πάρκου πνεύμονα πρασίνου κοντά στο κέντρο της πόλης όπου θα υπάρχουν συνθήκες για άνετη και ασφαλή διακίνηση πεζών σε ένα φυσικό περιβάλλον και θα μπορούν οι δημότες και διάφοροι επισκέπτες να ασκούνται, να αναπαύονται στο αναψυκτήριο, να παρακολουθούν τα αποδημητικά πουλιά από τα παρατηρητήρια, και να απολαμβάνουν την φυσική ομορφιά του Παττίχειου Πάρκου που αυτή τη στιγμή μένει ανεκμετάλλευτη.

θ

Ο χρόνος παράδοσης του έργου υπολογίζεται σε 18 μήνες και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €4,880,000.00 + Φ.Π.Α. Αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2025. 

φ

  • Ανάπλαση προσόψεων στην Πιαλέ Πασιά

Το έργο της αποκατάστασης, βελτίωσης και εξωραϊσμού των προσόψεων των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασά στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024.

φ

Το έργο αφορά ουσιαστικά βελτίωση των προσόψεων και γίνεται αντικατάσταση σε παράθυρα, πόρτες, κιγκλιδώματα, δάπεδα στις βεράντες των υποστατικών από το Μεσαιωνικό Κάστρο μέχρι το πάρκο Ταπά Χανά.  Θα απομακρυνθούν επίσης οι διαφημιστικές πινακίδες και οποιεσδήποτε άλλες ταμπέλες υπάρχουν. Το κόστος του έργου ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ και θα ενταχθεί για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.

φ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δημιουργήθηκε μία ομάδα από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι μετά από έρευνες που διενήργησα, ανακάλυψαν στην ιστορία της περιοχής, τους χρωματισμούς με τους οποίους τα κτίρια και τα σπίτια ήταν αρχικά βαμμένα. Η ομάδα των ειδικών που ασχολήθηκε με την επιλογή των χρωμάτων κατέληξε στο λουλακί που δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα σε διατηρητέα κτίρια στην πόλη και επαρχία Λάρνακας. Ακόμα επιλέγηκαν τα χρώματα μπορντό, κεραμιδί, κροκί και χρωματισμοί που παραπέμπουν στη βιομηχανία εξόρυξης και επεξεργασίας του φαιοχώματος – Τέρρα Ομπρα,  που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη του Ζήνωνα. ω

  • Πάρκο Καλλιτεχνών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»

Προχωρά επίσης και η κατασκευή του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στην παραλιακή Τ/Κ Συνοικία Σκάλας το οποίο θα συνδέεται με την οδό Πιαλέ Πασά και θα εφάπτεται του νέου δημοτικού χώρου στάθμευσης στο χώρο του πρώην τουρκοκυπριακού σινεμά. 

Γ

Το έργο  αφορά την εξυγίανση και ευπρεπισμό τουρκοκυπριακών τεμαχίων τα οποία έχουν εκμισθωθεί στο Δήμο Λάρνακας για τη δημιουργία ανοικτού πλατειακού χώρου με πλακόστρωση, φύτευση, φωτισμό και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού».

Στο συγκεκριμένο πάρκο οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να χωροθετούν εικαστικά έργα εξωτερικού χώρου, ενώ θα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η πλακόστρωση των οδών Ακ Ντενίζ, Σεϋχάν, Νταγ Μποζ και Μποζ Κουρτ.

φ

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του Πάρκου Καλλιτεχνών δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023. Το κόστος του έργου θα ανέλθει περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024.

  • Αναπαλαίωση και μετατροπή του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας σε Δημοτικό Μέγαρο

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2020, παραχωρείται στον Δήμο Λάρνακας το διατηρητέο κτίριο που στέγαζε το παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας το οποίο θα αναπαλαιωθεί και θα μετατραπεί στο νέο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης. Το έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και οι προσφορές θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς ΟΚΥπΥ για την μετακόμιση των διάφορων υπηρεσιών στο νέο νοσοκομείο και την παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Λάρνακας για να αρχίσουν τα έργα. 

τ

Θα γίνει αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών, αποκατάσταση ή/και κατεδάφιση υφιστάμενων οικοδομών που δεν είναι διατηρητέες ή/και συμπλήρωση αυτών με νέες, ώστε στο σύνολό του το συγκρότημα να μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας.

  • Ανάπλαση των δρόμων και διευκόλυνσης ΑμεΑ - Β ' Φάση - (Ζήνωνος Κιτιέως, Ερμού και άλλοι δρόμοι)

Μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα για την Β' φάση ανάπλασης των κεντρικών αστικών και εμπορικών δρόμων της πόλης. Το έργο αφορά την πλακόστρωση των οδών Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως και άλλων οδών της περιοχής όπως τις οδούς Δημήτρη Δημητρίου, Νικολάου Ρώσσου, Κοσμά Λυσιώτη, Γαλιλαίου, Ευρυβιάδου, Φίλιου Ζανέττου, Ευανθίας Πιερίδου,  Δημήτρη Μιτσή, Κωστή Σάββα και Νικολάου Λανίτη.

Το οδόστρωμα σε αυτούς τους δρόμους θα αφαιρεθεί και θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι και πλάκες από φυσικά πετρώματα, τόσο στη λωρίδα κυκλοφορίας όσο και σε όλη την έκταση των νέων πεζοδρομίων, τα οποία θα διαπλατυνθούν σημαντικά και θα ενοποιηθούν στο ίδιο επίπεδο με τη λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων, η οποία θα ξεχωρίζει με τεχνικά εμπόδια. 

Θα τοποθετηθεί επίσης αστικός εξοπλισμός και μοντέρνος οδικός φωτισμός, ο οποίος σε μεγάλα τμήματα των οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως θα συνδυαστεί με σκιάδια και φύτευση μεγάλων δέντρων, με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής. 

Στόχος είναι το κέντρο να ελκύσει κυρίως πεζούς και ποδηλατιστές και να είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ. 

  • Aνάπλαση και ενοποίηση των Πλατειών Ακροπόλεως & Αλκής 

Η ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και της Πλατείας Αλκής περιλαμβάνει εκτός της περιοχής των δύο πλατειών και τμήματα των οδών Ερμού, Κωνσταντίνου Καλογερά, Γλάδστωνος, Λουκή Ακρίτα και Ορφέως. 

Στόχος είναι η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση και ενοποίηση των δύο ιστορικών πλατειών εξασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή διακίνηση πεζών και οχημάτων, παρέχοντας παράλληλα τις αναγκαίες διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία.  

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΚΗΣ 4 - Larnakaonline.com.cy

Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει την πλακόστρωση και διαμόρφωση των πλατειακών χώρων, νέα φωταγώγηση, φύτευση και εγκατάσταση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού. Η Μελέτη υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2023 οπόταν και αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του κατασκευαστικού συμβολαίου.  

Οι δύο πλατείες θα διαμορφωθούν ώστε να είναι σε ένα επίπεδο ενώ η νησίδα που βρίσκεται στο σημείο μετά την ολοκλήρωση των έργων δεν θα υπάρχει. Επίσης στα σχέδια προβλέπονται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, διαμόρφωση των χώρων στις πλατείες Αλκής και Ακροπόλεως, δημιουργία 93 θέσεων στάθμευσης συμπεριλαμβανομένου και θέσεις για ΑμεΑ απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας.

Τα κατασκευαστικά σχέδια προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο του 2023 και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό συμβόλαιο στα μέσα του 2023. Η διάρκεια των εργασιών αναμένεται να διαρκέσει γύρω στους 18 μήνες και θα αρχίσουν στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

  • Αντικατάσταση πλακόστρωτου στις Φοινικούδες και πλάνο για ολικό λίφτινγκ

Εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησαν τα έργα για αντικατάσταση του πλακόστρωτου στον πεζόδρομο των Φοινικούδων. 

Επιπλέον, ο Δήμος έβαλε ήδη μπρος την μεγάλη προσπάθεια για ολικό λίφτινγκ στην περιοχή των Φοινικούδων. Στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023, περιλαμβάνεται κονδύλι για προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όπου ακριβώς θα μελετήσει και θα παρουσιάσει πλάνο για  πλήρη ανάπλαση του πεζόδρομου, των προσόψεων των υποστατικών που λειτουργούν στις Φοινικούδες και γενικά ολόκληρης της περιοχής. 

  • Νέος χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου (πλησίον πολυκατοικίας Δ.Ι.ΠΑ.)

Ο Δήμος προχωρά σε ακόμα ένα δημοτικό χώρο στάθμευσης, στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου (πλησίον πολυκατοικίας Δ.Ι.ΠΑ.) με χωριτηκότητα 95 θέσεων.

Το εν λόγω έργο βρίσκεται πάνω στον κεντρικό άξονα της πόλης και πλησίον της κεντρικής πλατείας ΑΛΚΗΣ - Ακρόπολης και της εισόδου του Αστικού Εμπορικού Κέντρου.

Η διαμόρφωση που θα γίνει θα είναι με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται σε μια σειρά από απαιτήσεις, τόσο λειτουργικές όσο και αισθητικές (οπτικές). Προσφέρει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε αυτό, καθώς και διάφορες άλλες εξυπηρετήσεις όπως άνετους χώρους υγιεινής κοινού, ποδηλατοστάσιο, παγκάκια, πράσινο κ.α.

αφ

Συγκεκριμένα, στην πρόσοψη του έργου θα διαμορφωθεί ένας «Διάδρομος Πρασίνου» παράλληλα με την διαδρομή του πεζοδρομίου, όπου εντός του δημιουργείται ένας ευχάριστος, σκιερός και δροσερός χώρος διακίνησης και στάσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις δύο κύριες εισόδους/εξόδους πεζών προς/από τον χώρο στάθμευσης.

Επιπρόσθετα, θα διαμορφωθεί ένας μικρός «χώρος πρασίνου» με γρασίδι και δέντρα στον πλαγιόδρομο, ενώ στα άλλα δύο όρια του χώρου θα δημιουργηθεί «φράκτης πρασίνου» σε όλο το μήκος τους. Το Έργο θα πλαισιώνεται εξ’ ολοκλήρου από πράσινο, γεγονός που δημιουργεί μικροκλίμα το οποίο και προσδίδει στο έργο ποιοτικά χαρακτηριστικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η δημιουργία του χώρου αυτού θα βοηθήσει αλλά και θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. 

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €457.236,50 + ΦΠΑ και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Απριλίου 2023 και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Δεκέμβριο 2023. 

  • Νέο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας

Το έργο προβλέπει κατεδάφιση του Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας και στη θέση του θα ανεγερθεί καινούργιο κτίριο.

Η μελέτη που έχει γίνει προνοεί δυναμικότητα 40 ατόμων, από τα οποία 36 σε διπλά δωμάτια και 4 σε μονά δωμάτια.Το σχέδιο αφορά διώροφη οικοδομή με 665 τ.μ. στο ισόγειο και 396 τ.μ. στον όροφο. Στον όροφο προβλέπεται η λειτουργία του ΚΑΠΗ και των τεσσάρων μονών δωματίων.

  • Ανάπλαση της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη

Το έργο χρονολογείται και κατά την διάρκεια των μελετών προέκυψαν αρκετά προβλήματα κυρίως με εντοπισμό αρχαιοτήτων σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης με την αρχαία εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Στόχος του έργου, είναι τόσο η αισθητική όσο και η λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής και η προβολή και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της Ενορίας του Αγίου Ιωάννη. Σημαντικότατο μέλημα είναι, η προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα  της, ο οποίος είναι κατά καιρούς το επίκεντρο μελέτης, τόσον από Κύπριους όσον και από  ξένους μελετητές. Επίσης, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι η εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης των πεζών και των οχημάτων, αλλά και των ανέσεων και της ευημερίας των κατοίκων. Με την πραγματοποίηση του έργου αυτού, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα €7,000,000 εκ των οποίων τα 2/3 θα καταβληθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία και το 1/3 από το Δήμο Λάρνακας, θα επιλυθούν πολλά αν όχι όλα από τα προβλήματα της Ενορίας. 

φ

Μεταξύ άλλων θα γίνουν διάφορα οδικά έργα με ανακατασκευή του οδοστρώματος, μονοδρομήσεις δρόμων, πεζοδρομήσεις, συνενώσεις πλατειακών χώρων της περιοχής, χώροι στάθμευσης, δενδροφυτεύσεις, φωτισμός των δρόμων κ.α.

  • Δημιουργία Χώρου Εκδηλώσεων/Αναψυχής στον κυβερνητικό οικισμό Τσιακκιλερό στη Λάρνακα

Γενικότερος στόχος του έργου είναι η αναζωογόνηση της περιοχής.

φ

Η δημιουργία χώρου εκδηλώσεων/αναψυχής στον Κυβερνητικό Οικισμό Τσιακκιλερό αποσκοπεί στη:

  • Δημιουργία παιδότοπου και ζώνης ενεργούς ψυχαγωγίας και αθλοπαιδιών
  • Κατασκευή ανοικτού αμφιθεάτρου με καθίσματα χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.
  • Κατασκευή αναψυκτήριου και χώρων υγιεινής
  • Εγκατάσταση φωτισμού με νέας τεχνολογίας αντιβανδαλιστικού τύπου φωτιστικών
  • Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού
  • Φύτευση για ενίσχυση του πρασίνου
  • Υπογειοποίηση των Υπηρεσίων Κοινής Ωφελείας (συστήματα, ύδρευσης και άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης).

Η εκτίμηση του κόστους το έργου ανέρχεται στις €890.000 + ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2023. 

φ

  • Μελέτη για την ανάπλαση των αξόνων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας 

Στις 4 Απριλίου, παρουσιάστηκε ακόμα ένα έργο που θα δώσει στη Λάρνακα σύγχρονη όψη με εμπλουτισμό του πρασίνου και ολοκληρωμένο πράσινο Δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η Μελέτη για την ανάπλαση των αξόνων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που κατατέθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Το Έργο αυτό προνοεί την ποιοτική  αναβάθμιση πέραν των δεκαπέντε βασικών Λεωφόρων και οδών της Λάρνακας για τη δημιουργία 30 χλμ. ποδηλατολωρίδων και 11 χλμ. λωρίδων λεωφορείων.

Οι σχεδιασμοί έχουν σαν στόχο την αναδιάταξη υφιστάμενων διατομών και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα μονοδρομήσεις οδών, μείωση οχηματικών λωρίδων σε κύριες Λεωφόρους, φύτευση δέντρων  (δημιουργία πράσινων αξόνων), ανακατασκευή οδοστρώματος και συμπλήρωση πεζοδρομίων.

F

Προνοείται επίσης η μείωση του ορίου ταχύτητας, πύκνωση των διαβάσεων πεζών και ποδηλατιστών, νέα σήμανση και διαμορφώσεις συμβολών για παροχή ασφάλειας στους πεζούς και ποδηλάτες.

Το Έργο εντάσσεται στις δράσεις άμεσης προτεραιότητας για την προώθηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2020. 

Η ολοκλήρωση των Μελετών αναμένεται τέλος του τρέχοντος έτους και η έναρξη εργασιών αρχές του 2024 οι οποίες θα διαρκέσουν δυο χρόνια περίπου. Το έργο αναμένεται να κοστίσει €13εκ. και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

DF

Ο  Δήμαρχος Λάρνακας επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση του Έργου η εικόνα του οδικού δικτύου και της πόλης θα αλλάξει και οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα έχουν επιλογές στο τρόπο διακίνησης τους:

  • η πόλη θα αποκτήσει ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων το οποίο μέχρι το τέλος του 2026 θα απαριθμεί πέραν των 50χλμ 
  • μέχρι το 2030 με την υλοποίηση πολεοδομικών έργων και των έργων που προνοούνται στα πλαίσια της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας καθώς και της περιοχής των διυλιστηρίων, πέραν των 80χλμ.

Πριν πάμε στα ιδιωτικά έργα, σ​​​​​ημειώνουμε επίσης και την επιμονή του Δημάρχου Λάρνακας στην προσπάθεια δημιουργίας πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις. 

Ακολούθως θα δούμε τα δύο πολύ μεγάλα ιδιωτικά project που είναι στα σκαριά στην Λάρνακα:  

  • Μαρίνα και Λιμάνι Λάρνακας

Το μεγαλεπήβολο project κατασκευής της μαρίνας και του νέου λιμανιού Λάρνακας είναι η μεγαλύτερη επένδυση που βρίσκεται στα σκαριά στην Κύπρο με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, Ισραηλινών και Κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα.

dfz

Για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, και την εμπορευματοποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας στην περιοχή δημιουργήθηκε η εταιρεία Kition Ocean Holdings. Το όλο έργο θα υλοποιηθεί σε 4 φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033. 

>>> Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι θα γίνει στις 4 φάσεις υλοποίησης του μεγάλου έργου

fdzΆρχισαν τα έργα για την Α' φάση

Στις 13 Απριλίου 2023, άρχισαν τα βελτιωτικά έργα στην ξύλινη αποβάθρα της μαρίνας Λάρνακας με στόχο την δημιουργία μιας πλήρους αναπαλαιωμένης αποβάθρας. Ουσιαστικά αυτό το έργο, η έναρξη δηλαδή των εργασιών στην υφιστάμενη αποβάθρα, σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη των εργασιών της Ά φάσης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής και μέρος των χερσαίων αναπτύξεων.

φ

Όσον αφορά στην α’ φάση του έργου, η οποία θα ολοκληρωθεί σε περίοδο πέντε ετών. Μετά τη αναπαλαίωση της αποβάθρας που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους, το έργο θα συνεχίσει με τη δημιουργία των βασικών έργων υποδομής όπως την κατασκευή νέου δρόμου που θα ενώνει τις Φοινικούδες με τον κυκλικό κόμβο Λιμανιού, νέα αποβάθρα στο λιμάνι, κτίριο yacht club, νέα αίθουσα passenger terminal, κτίριο διοίκησης, αύξηση της χωρητικότητας της μαρίνας σε 650 σκάφη με τη δημιουργία νέου κυματοθραύστη και δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 5*. Να σημειωθεί ότι στην γ’ φάση προγραμματίζεται και η δημιουργία ακόμη ενός ξενοδοχείου 4*.

Στην Δεύτερη Φάση του έργου, τα έργα που προγραμματίζονται θα περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των προβλεπόμενων κτηρίων, την ολοκλήρωση του δημόσιου χώρου, καθώς και αρκετές παρεμβάσεις στους χώρους της Μαρίνας και του Λιμένα.

Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για τη Τρίτη Φάση αφορούν αρκετές επεκτάσεις στις περιοχές της Μαρίνας και του Λιμένα και ορισμένα κτήρια ακινήτων.

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται η ανάπτυξηνα ιδιωτικό νησί στη νοτιοανατολική γωνία του νέου κυματοθραύστη, που θα φιλοξενεί μια αποκλειστική κατοικία, προσβάσιμη με σκάφος ή αυτοκίνητο (μέσω μιας στηριζόμενης γέφυρας) από την προσήνεμη πλευρά του κυματοθραύστη. Το κτήριο του Σταθμού Κρουαζιέρας θα ολοκληρωθεί φθάνοντας περίπου τα 2.350 m2 και θα υποστηρίζει την λειτουργία του σταθμού ως home porting.

dbz

>>> Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι θα γίνει στις 4 φάσεις υλοποίησης του μεγάλου έργου

  •  Project ”Larnaka Land of Tomorrow” στην παραλιακή περιοχή των διυλιστηρίων

Η παρουσίαση του ”Larnaka Land of Tomorrow” πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023, από τον Όμιλο Πετρολίνα και το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Foster + Partners, σε συνεργασία με τους UDS Architects και με συντονιστή την Delfi Partners & Co. 

Το συγκεκριμένο Master Plan αφορά την παραλιακή περιοχή όπου για δεκαετίες υπήρχαν τα διυλιστήρια. 

af

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας κατά την παρουσίαση,το Master Plan αυτό, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη η οποία επιδιώκει την ενιαία αντιμετώπιση και ενοποίηση τεμαχίων, κάτι που αποτελεί και σημαντική πρόνοια στην γενική στρατηγική του Σχεδίου Περιοχής.

af

Το πλάνο προνοεί μια περιοχή με χαμηλά κτίρια, ελεύθερους δημόσιους χώρους, οπτικές φυγές και πολύ πράσινο, όπως ήταν και η επιθυμία του Δήμου. 

asf

Τέλος, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανάφερε ότι, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Foster + Partners είναι ένα καταξιωμένος οίκος διεθνούς φήμης με πείρα στους τομείς ανάπτυξης και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα υψηλών προδιαγραφών με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και την πόλη. 

a

Tο έργο αφορά μια πολύ μεγάλη περιοχή 400 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και πάνω από 2 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιοχής να ανήκει στον όμιλο Λευκαρίτη. Αναμένεται ότι θα γίνει φύτευση 20 χιλιάδων έργων.

Με τη συμβολή και την άριστη συνεργασία των τοπικών αρχών, το έργο Land of Tomorrow θα δώσει νέες και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος με παράλληλη ώθηση στην τοπική οικονομία.

af

Ο Ben Scott, Senior Partner των Foster + Partners, παρουσίασε το πλάνο και εξήγησε ότι «κύρια πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του οράματος του Land of Tomorrow αποτέλεσε η πλούσια ιστορία της πόλης με τα κύρια στοιχεία που την ορίζουν. Φιλοδοξία μας για το masterplan του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας ανάπτυξης ορόσημο που θα αποτελεί προέκταση της πόλης διατηρώντας και ενισχύοντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της».

Ο γενικός σχεδιασμός του masterplan καθοδηγείται από την αυστηρή περιβαλλοντική και οικολογική προσέγγιση, τη βιωσιμότητα, την κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, την πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές, όπως και τη σύνδεση με τις γύρω περιοχές», κατέληξε.

Home