Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δημητρίου: Η Βουλή να έχει λόγο σε διορισμούς του Προέδρου Δημοκρατίας

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 26.09.2023

Δημητρίου: Η Βουλή να έχει λόγο σε διορισμούς του Προέδρου Δημοκρατίας

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ θέτει ακόμα και θέμα δημιουργίας νέας θέσης νομικού συμβούλου του κράτους

Στην επικαιρότητα επανέρχονται θέματα διορισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ρόλου της Βουλής σε αυτούς τους διορισμούς όπως επίσης και το θέμα διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα. 

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του προέδρου της  κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου και της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου η Επιτροπή θα συζητήσει πρόταση για αλλαγή στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της οποίας επιδιώκεται αρχικά η Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει λόγο στους διορισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας για διάφορους Αξιωματούχους (όπως συμβαίνει τώρα με τον διορισμό του εκάστοτε Επιτρόπου Διοικήσεως) και επιπλέον τον διαχωρισμό των εξουσιών Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με το νομικό σύμβουλο του κράτους.

Την Τετάρτη η Επιτροπή Θεσμών θα συζητήσει το θέμα που τιτλοφορείται: «Τα διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω έλλειψης μηχανισμών ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) σε σχέση με θεσμούς και ευρύτερα σε σχέση με ζητήματα εξουσίας και λειτουργίας του κράτους» Το θέμα κατατέθηκε αυτεπαγγέλτως από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ  Δημήτρη Δημητρίου και τη βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Ποια είναι η πρόταση

Μιλώντας στην Offsite News ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν συνταγματικές αλλαγές, ώστε ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας  να διορίζει το δικό του νομικό σύμβουλο. Το εν λόγω πρόσωπο  θα διορίζεται για πέντε χρόνια όση είναι η προεδρική θητεία και θα ασχολείται μόνο με υποθέσεις, προσφυγές και ότι άλλο σχετίζεται με θέματα της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, οι αρμοδιότητες τους θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ως έχουν όσον αφορά τον ρόλο του δημόσιου κατήγορου. 

Προεκλογική δέσμευση Ν. Χριστοδουλίδη

Ο διαχωρισμός των ρόλων συμβούλου του κράτους και δημόσιου κατήγορου ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Snipers στις 16 Ιανουαριου 2023 ανέφερε για το θέμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να είναι και δημόσιος κατήγορος και νομικός σύμβουλος του κράτους.

Παραλλήλως υπογράμμισε ότι εφόσον δεν διαχωριστούν οι ρόλοι του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα θα μας το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, «είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν αφού η ανάγκη διαχωρισμού ρόλων και αρμοδιοτήτων  συμπεριλαμβάνεται στις εκθέσεις της Greco. Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ο δημόσιος κατήγορος».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην Offsite News ότι το θέμα απασχολεί το Προεδρικό και μελετάται. 

Οι υπερεξουσίες του Προέδρου Δημοκρατίας

Η Επιτροπή παράλληλα κατόπιν Πρότασης του Δημήτρη Δημητρίου θα εξετάσει και τις υπερεξουσίες, όπως σημείωσε ο κ. Δημητρίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας.

‘Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου θα εξεταστούν κάποιοι διορισμοί ώστε να εγκρίνονται από τη Βουλή όπως ήταν η πρόταση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Αρχίζει το φθινόπωρο η συζήτηση για τις υπερεξουσίες Γενικού Εισαγγελέα<<<<

Σοβαρή συζήτηση με συνταγματολόγους

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών μιλώντας στην Offsite News παρατήρησε ότι «στην Επιτροπή θα γίνει πολύ σοβαρή συζήτηση ενώ θα καλέσουμε και συνταγματολόγους για να μας πουν την άποψή τους».

Ο κ Δημητρίου ανέφερε ότι η  έλλειψη μηχανισμών ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) σε σχέση με θεσμούς  δημιουργεί προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home