Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς: Τον Μάιο του 2025 τελειώνει η Α' Φάση (ΧΑΡΤΕΣ)

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 09.11.2023

Δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς: Τον Μάιο του 2025 τελειώνει η Α' Φάση (ΧΑΡΤΕΣ)

Πρώτα θα γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες και αργότερα θα αρχίσει η Β' Φάση
  • Πίεση από τη Βουλή για ολοκλήρωση των έργων 
  • Συζήτηση για τρία υπό κατασκευή έργα στην Επιτροπή Μεταφορών

Την 1η Μαιου 2025 θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση του δρόμου Πάφου - Πόλις Χρυσοχούς. Αυτή είναι η νέα εξέλιξη που προκύπτει στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο που άρχισε τον Ιούλιο του 2022 και ακόμα βρίσκεται στα μισά του δρόμου.

Η αρχική  ημερομηνία παράδοσης της Α Φάσης ήταν το τέλος Νοεμβρίου του 2024 όμως παρατηρήθηκε καθυστέρηση. Το έργο ανέλαβε η ελληνική εταιρεία «INTRAKAT» και το κόστος θα φτάσει τα 87 εκατομμύρια ευρώ.

>>>>Διαβάστε επίσης: Δουλεύουν διπλοβάρδια ως τα μεσάνυχτα για το νέο δρόμο Πόλης - Πάφου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)<<<<

Δείτε το Χάρτη της Α Φάσης

χαερησ α φΑΣΗΣ

Το όλο έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Κατά την Α’ φάση που είναι σε εξέλιξη, θα κατασκευαστεί δρόμος δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα  μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ., με προοπτική αναβάθμισής του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων.  Πρέπει να τονίσουμε ότι θα κατασκευαστεί και τρίτη λωρίδα βραδυπορίας στις ανωφέρειες, σε μεγάλο μήκος του δρόμου, πάνω από 12 χιλιόμετρα, για να μπορούν να γίνονται προσπεράσματα. 

Από την Αγία Μαρινούδα θα ακολουθεί βόρεια πορεία ανατολικά της Μαραθούντας και της Τσάδας, δυτικά της Καλλέπειας και του Στρουμπιού και θα καταλήγει μετά το Στρουμπί στον υφιστάμενο δρόμο.  

Η Α Φάση είναι μήκους 15.5 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει.

  • Ένα ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή της Αγίας Μαρινούδας που συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου.
  • Ένα ανισόπεδο κόμβο στην Τσάδα.
  • Ένα τερματικό ανισόπεδο κόμβο μετά το Στρουμπί.

Δύο σήραγγες και πέντε κοιλαδογέφυρες

Στο έργο θα ξεχωρίζουν οι δύο σήραγγες που θα κατασκευαστούν στην περιοχή Τσάδας - Καλλέπιας. Η μεγάλη θα είναι 720 μέτρα, και η μικρή 290 μέτρα.  Θα κατασκευαστούν επίσης πέντε κοιλαδογέφυρες. 

Περιβαλλοντικές μελέτες για τη Β’ Φάση

Η προκήρυξη του έργου για τη Β’ Φάση θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, αφου προηγηθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες.  Με βάση τους σχεδιασμούς, η Β’ φάση, από το Στρουμπί δηλαδή μέχρι την είσοδο της Πόλης Χρυσοχούς, προβλέπει σήμερα,  την κατασκευή δρόμου 4 λωρίδων. Το προκαταρκτικό κόστος της Β’ φάσης ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια. Ευρώ.

XARTHS 2

Πίεση από τη Βουλή

Ο δρόμος Πάφου - Πόλις Χρυσοχούς θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε στην Offsite News ότι «ως Επιτροπή θέλουμε να ασκήσουμε πίεση ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο. Θα αναμένουμε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση.

Συζήτηση και για άλλα έργα στην Πάφο

Σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών θα συζητηθεί και η εξέλιξη άλλων έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή στην επαρχία Πάφου. Τα έργα αφορούν:

  • Tη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας στη Βιομηχανική Ζωνη Τρεμιθούσα..
  • Η ανάγκη αναβάθμισης και ευθυγράμμισης του δρόμου Πόλις Χρυσοχούς - Αργάκας..
  • Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο δρόμο Αεροδρομίου - Τουριστικής περιοχής περιοχής Πάφου και προέκτασης μέχρι την Πάφο.

Η συζήτηση θα γίνει αυτεπαγγέλτως από τα μέλη της Επιτροπής.

Γιώργος Μιχαηλλιδης

0
Home