Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Є11 εκατ. για αναβάθμιση του «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό ενόψει Ευρωμπάσκετ 2025

Σωτήρης Νικηφόρου
- 24.01.2024

Є11 εκατ. για αναβάθμιση του «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό ενόψει Ευρωμπάσκετ 2025

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός - Αυξάνεται και η χωρητικότητα του σταδίου - Όλα όσα θα γίνουν - Τρέχουν να προλάβουν

Σε προκήρυξη του διαγωνισμού για την πλήρη αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό προχώρησε πριν από λίγες μέρες το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σκοπός είναι η αναβάθμιση του σταδίου και των εξωτερικών του χώρων ενόψει της διοργάνωσης ενός από τους τέσσερις ομίλους της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2025. 

Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα διοργανώσει ένα τόσο μεγάλο αθλητικό event σε ομαδικό άθλημα. Πρόκειται σαφώς για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που ανάλαβε το απαιτητικό έργο να φέρει εις πέρας την δύσκολη αλλά σπουδαία αυτή αποστολή. Για ένα περίπου 20ημερο, η Λεμεσός και η Κύπρος, μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της Ευρώπης, που θα διοργανώσουν όμιλο, θα είναι στο επίκεντρο όχι μόνο του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού αφού αναμένεται να έρθουν στο νησί μας αστέρια παγκοσμίου βεληνεκούς με πρώτο και καλύτερο, αν όλα πάνε καλά, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως θα δούμε και πιο κάτω. 

η

€11 εκατ. για αναβάθμιση του «Σπύρος Κυπριανού»

Το έργο αναβάθμισης του  «Σπύρος Κυπριανού» λοιπόν, αφορά μελέτη, κατασκευή αλλά και πενταετή συντήρηση του έργου και η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στα €10.925.000. 

Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός μέχρι τις 15 Μαρτίου. Απ’ εκεί και πέρα, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείο Μεταφορών θα χρειαστεί 2-3 μήνες περίπου για να εξετάσει τις προσφορές, να αναθέσει το έργο στον επιτυχόντα προσφοροδότη και να υπογραφούν και οι σχετικές συμβάσεις. 

Στόχος είναι να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο καλοκαίρι. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, μαζί με την ετοιμασία των μελετών, είναι 12 μήνες και γίνεται αντιληπτό ότι πλέον ο χρόνος πιέζει πάρα πολύ αφού η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2025. 

Τι θα γίνει στο Σπύρος Κυπριανού

Η αναβάθμιση που θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού θα είναι πολύ μεγάλη αφού το γήπεδο πρέπει να πληροί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της FIBA για το Eurobasket 2025. 

Πιο κάτω θα δούμε συγκεκριμένα κάποια από τα έργα που θα γίνουν με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού:

Μεταξύ άλλων: 

  • Θα αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου. Σήμερα στο «Σπύρος Κυπριανού» υπάρχουν 5.517 θέσεις Η χωρητικότητα του σταδίου με βάση τις προδιαγραφές της FIBA πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον  σε 8,300  θέσεις. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, η Πολεοδομική Άδεια που έχει εκδοθεί αφορά για 9.039 θέσεις. Για την επίτευξη των απαιτούμενων 8.300 θέσεων, ο Εργολάβος, θα μπορεί να αξιοποιήσει για τις επιπλέον θέσεις σε κερκίδες και καθίσματα, σε διάφορους χώρους του σταδίου που αναφέρονται στα έγγραφα. Ο τελικός αριθμός της χωρητικοτητας θα προκύψει μέσα από την μελέτη που θα κάνει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. 
  • Θα αντικατασταθεί το παρκέ με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Προμήθεια και εγκατάτασταση τριών καλαθιών
  • Προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων ηλεκτρονικών πινάκων
  • προμήθεια και εγκατάσταση με ανάρτηση στο κέντρο του γηπέδου ένός κύβου ηλεκτρονικών οθονών (Video Screen/Cube) 
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινακίδων LED περιμετρικά του γηπέδου 
  • Θα ανακαινιστούν τα αποδυτήρια και οι χώροι υγιεινής του Αθλητικού Κέντρου ενώ θα κατασκευαστούν επιπλέον χώροι υγιεινής ανάλογα με την αύξηση της χωρητικότητας του σταδίου. 
  • Θα αντικατασταθεί το δάπεδο σε διάφορους χώρους
  • Αναβάθμιση και διαμόρωση χώρων VIP, δημοσιογραφικών  θεωρείων (κέντρο τύπου), χώρων συνεντεύξεων, χώρων εστίασης και πολλών άλλων δωματίων, 
  • Διαμόρφωση χώρων εισόδου τόσο στο γήπεδο όσο και στον αγωνιστικό χώρο, 
  • Εγκατάσταση εξοπλισμού και επίπλωσης σε διάφορα δωμάτια και εντός του γηπέδου
  • Εγκατάσταση απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε όλους τους χώρους
  • Θα τοποθετηθούν συστήματα συναγερμού, πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κ.α.
  • Θα αναδιαμορφωθούν οι χώροι στάθμευσης ανάλογα και με την αύξηση της χωρητικότητας του σταδίου. Επιπλέον θα πρέπει να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης για λεωφορεία αλλά και για τις ανάγκες των VIP. 
  • Γενικότερα θα τοπιοτεχνηθούν οι εξωτερικοί χώροι. (φωτισμοί, χώροι πρασίνου, πινακίδες, σημαίες, σκυβαλοδοχεία κ.α.)

Όπως προαναφέραμε, όλα τα πιο πάνω θα γίνουν με βάση τις προδιαγραφές που θέτει η FIBA. 

Σημειώνεται ότι το έργο θα είναι υπό επίβλεψη πέραν από τα Δημόσια Έργα, τόσο από την ΚΟΚ και τον ΚΟΑ όσο και από την FIBA. 

Ανδρέας Μουζουρίδης - Πρόεδρος ΚΟΚ: Ένα από τα σημαντικότερα βήματα η προκήρυξη των έργων - Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις

Μιλώντας στην OffsiteNews ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρέας Μουζουρίδης, ανέφερε ότι η προκήρυξη των έργων στο «Σπύρος Κυπριανού» είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς την υλοποίηση της μεγάλης πρόκλησης που έχει ενώπιον της η χώρας μας για την διοργάνωση του ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2025.

Ευχαρίστηκε τους κρατικούς φορείς και τον Υπ. Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη για τη στήριξη και τη συνεργασία και υπογράμμισε τη δέσμευσή του ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να βγάλουν την χώρα μας ασπροπρόσωπη και να δείξουν ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε και εμείς υψηλότατου επιπέδου διοργανώσεις.

Αυτούσια η σχετική δήλωση του κ. Μουζουρίδη

«Όταν κάναμε τις πρώτες σκέψεις για να διεκδικήσουμε τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 2025, γνωρίζαμε ότι η διαδρομή μας δεν θα ήταν καθόλου εύκολη. Πέραν από την δική μας πρόθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειαζόταν απαραίτητα η στήριξη του κράτους και οφείλαμε να πείσουμε ότι το δικό μας όραμα θα είναι σημαντικό και ωφέλιμο για τον τόπο μας, όπως και πράξαμε. Από την πρώτη στιγμή η πολιτεία τάχθηκε δίπλα μας, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος μας και χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης δεν θα φτάναμε στο αποτελέσματα που πετύχαμε. 

Έγινε και συνεχίζει να γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για το Ευρωμπάσκετ 2025 και η προκήρυξη προσφορών για τα έργα αναβάθμισης που πρέπει να γίνουν στις γηπεδικές εγκαταστάσεις που έχει κλείσει σχεδόν 20 χρόνια από την κατασκευή τους, είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς την υλοποίηση της μεγάλης πρόκλησης που έχει ενώπιον της η χώρα μας. Πλέον μπήκαμε για τα καλά σε πορεία αντιστροφής μέτρησης, δουλεύουμε με πλάνο και συγκεκριμένο σχεδιασμό και θα είμαστε πανέτοιμοι για να ανταποκριθούμε στο μέγιστο βαθμό.

Η δέσμευση μας είναι ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βγάλουμε την χώρα μας ασπροπρόσωπη, στο ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε και εμείς υψηλότατου επιπέδου διοργανώσεις. Το ανακαινισμένο γήπεδο δε, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αθλητισμού κλειστού χώρου, για τα επόμενα 20 χρόνια. 

Ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες μας που έχουν αφοσιωθεί εδώ και καιρό σε αυτό το πρότζεκτ με πλήρη επαγγελματισμό και όρεξη για δουλειά, στην κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη στήριξη της, στον Υπουργό κ. Βαφεάδη και στους συνεργάτες του, που όλο το προηγούμενο διάστημα εργάστηκαν μεθοδικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών του έργου, ενώ θα έχουν και το δύσκολο έργο της επίβλεψης στη συνέχεια».

Το αγωνιστικό - Η ιστορική στιγμή της Κύπρου και η Ελλάδα

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει λοιπόν ένα από τους τεσσερεις ομίλους του EUROBASKET 2025. Οι άλλοι τρεις όμιλοι θα διεξαχθούν στο Nokia Arena στο Τάμπερε της Φινλανδίας, στο Arena Riga στη Ρίγα της Λετονίας και στο Spodek στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Σε κάθε όμιλο θα συμμετέχουν 6 ομάδες. Οι 4 πρώτοι κάθε ομίλου, θα προκριθούν στην τελική φάση της διοργάνωσης, στα νοκ άουτ, που θα διεξαχθούν στη Ρίγα της Λετονίας. 

Η Κύπρος αν και θα συμμετέχει στα προκριματικά σε όμιλο με την Γαλλία, την Κροατία και την Βοσνία, ως διοργανώτρια έχει εξασφαλισμένη τη θέση της στον όμιλο που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και τιμή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Για πρώτη φορά θα υπάρξει συμμετοχή Εθνικής Ομάδας οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος, σε τελική φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Παράλληλα, κάθε διοργανώτρια χώρα, έχει την δυνατότητα να επιλέξει μια συνδιοργανώτρια χώρα η οποία θα συμμετέχει επίσης στον όμιλο της, εάν εξασφαλίσει την πρόκριση της από την προκριματική φάση που θα διεξαχθεί φέτος. 

Η Κύπρος όπως ήταν αναμενόμενο επέλεξε την Ελλάδα και ευχή όλων είναι η επίσημη αγαπημένη με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα άλλα αστέρια της να προκριθούν και να είναι κανονικά στον όμιλο της Κύπρου. Η Ελλάδα στα προκριματικά θα συμμετέχει στον έκτο όμιλο με Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Τσεχία. Θεωρείται πολύ απομακρυσμένο το σενάριο η Ελλάδα να μην καταφέρει να προκριθεί στην τελική φάση. 

Σαφέστατα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ΚΟΚ, του Προέδρου της ομοσπονδίας και των συνεργατών του, που δουλεύουν με τις μηχανές στο φουλ και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, για να φιλοξενήσει η χώρα μας αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. 

Πέραν από το μεγάλο ενδιαφέρον που θα έχει για τους πολίτες στην Κύπρο, αναμένεται να προσελκύσει και χιλιάδες φιλάθλους από το εξωτερικό που θα ακολουθήσουν τις Εθνικές τους ομάδες. Γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική ένεση για τον τόπο και τις διάφορες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλη. 

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home