Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έφτιαξαν περιβαλλοντική γωνιά και γίνεται πράσινο το Προεδρικό

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 18.10.2023

Έφτιαξαν περιβαλλοντική γωνιά και γίνεται πράσινο το Προεδρικό

Τέλος οι πλαστικές μπουκάλες νερού, τοποθέτησαν κομποστοποιητές και κάδους ανακύκλωσης

Έξι μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Απρίλιο η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώρτου ανακοίνωσαν την έναρξη των προσπαθειών για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο με πιστοποίηση «Zero Waste to Landfill» (Μηδενικών Απορριμμάτων σε Χωματερή). Με την εξαγγελία του προγράμματος, άπαντες έπιασαν δουλειά ώστε να εφαρμοστεί ο συμβουλευτικός οδηγός. Οδηγός ο οποίος δόθηκε και σε υπουργούς και υφυπουργούς για μετατροπή όλων των κυβερνητικών κτηρίων σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων.

Την Τρίτη, η Πρώτη Κυρία και η Επίτροπος Περιβάλλοντος σε δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασαν την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και τα βήματα που ακολουθούν.

1

Τα οφέλη και ο στόχος

Κατά την ομιλία της η Πρώτη Κυρία αναφέρθηκε στα οφέλη τα οποία όπως είπε είναι πολλαπλά και οριζόντια. 

«Περιβαλλοντικά, συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προστατεύουμε τους υδάτινους μας πόρους και διαφυλάσσουμε τη βιοποικιλότητα. Οικονομικά, μειώνουμε το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, εξοικονομούμε πρώτες ύλες, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την τοπική οικονομία. Σε κοινωνικό επίπεδο, προωθούμε την εκπαίδευση των νέων γενεών και δημιουργούμε την απαιτούμενη κουλτούρα για διαφύλαξη του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας».

Την ίδια ώρα η Επίτροπος Περιβάλλοντος μίλησε για οφέλη όπως είναι η μείωση των απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Κάλεσε μάλιστα και τον ιδιωτικό τομέα όπως ακολουθήσουν εμπράκτως τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη 4 επιχειρήσεις έχουν αιτηθεί να μετατραπούν σε κτήριο με πιστοποίηση «Zero Waste to Landfill». Η κ. Παναγιώτου εξέφρασε την ελπίδα πως οι εργαζόμενοι σε Προεδρικό, υπουργεία και υφυπουργεία θα εφαρμόζουν την προσπάθεια αυτή και στο σπίτι τους. «Εάν πετύχουμε αυτό και καταφέρουμε να υιοθετηθούν πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων από 100.000 πολίτες θα σήμαινε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 17.237 τόνους τον χρόνο».

2

Εκπαιδεύτηκαν οι εργαζόμενοι - Έφτιαξαν περιβαλλοντική γωνιά στο Προεδρικό

Η αρχή για την υλοποίηση του προγράμματος Zero Waste to Landfill έγινε με την κατάργηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και την παραχώρηση επαναχρησιμοποιούμενου παγουριού νερού με το σύνθημα «Μηδέν Μείζον» σε όλους τους εργαζομένους στην Προεδρία και στα μέλη της προεδρικής φρουράς. 

Παράλληλα τοποθετήθηκαν ψυγεία νερού σε όλα τα κτήρια της Προεδρίας για να τερματιστεί η ανάγκη παραγγελίας πλαστικών μπουκαλιών νερού μιας χρήσης για τα κτήρια αυτά. 

3

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η Πρώτη Κυρία, στις 7 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση 100 λειτουργών της Προεδρίας, των υπουργείων αλλά και των υφυπουργείων, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν κι άλλες εκπαιδεύσεις. 

Ο Δήμος Στροβόλου παραχώρησε δύο κομποστοποιητές οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο Προεδρικό και αφού εκπαιδεύτηκε το προσωπικό έχει ήδη ξεκινήσει η χρήση τους. «Ευχόμαστε ότι τους επόμενους μήνες θα παράγουμε το δικό μας κόμποστ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζουμε την πιθανότητα κατασκευής ενός πολύ μεγαλύτερου κομποστοποιητή για κομποστοποίηση των κλαδεμάτων από το περιβόλι του Προεδρικού», σημείωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος. 

6

Τα συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, ΔΙ.ΧΑ, ΑΦΗΣ, WEEΕ, Green Dot, είχαν την δική τους συμβολή στο όλο εγχείρημα αφού παραχώρησαν κάδους ανακύκλωσης συνολικής αξίας €9.835. Μάλιστα στο Προεδρικό Μέγαρο έχει δημιουργηθεί και μία πρότυπη περιβαλλοντική γωνία για ανακύκλωση διαφόρων ροών απορριμμάτων, την οποία και επισκεφθήκαμε μετά το τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης. 

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν:

> μία καμπάνα για τη συλλογή γυαλιού

> τρεις κάδοι των 1100 λίτρων για PMD

> τρεις κάδοι των 1100 λίτρων για χαρτί

> εννέα τριπλοί επιδαπέδιοι κάδοι (PMD, χαρτί, λοιπών σκουπιδιών), οι οποίοι τοποθετήθηκαν εσωτερικά σε διάφορα σημεία σε όλα τα κτήρια ή και γραφεία διοίκησης του Προεδρικού

> δύο τριπλοί κάδοι (PMD, χαρτί, λοιπών σκουπιδιών) για τους χώρους της Προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος. > τρεις κάδοι των 120 λίτρων για τις ανάγκες της κουζίνας του Προεδρικού σε PMD, χαρτί, γυαλί

> τέσσερις επιδαπέδιοι κάδοι για εξωτερικούς χώρους, οι 2 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν επίσης στο Τρόοδος

4

Κάδους για ανακύκλωση ρουχισμού παραχώρησαν ο ΠΑΣΥΚΑΦ ο Ερυθρός Σταυρός.

Τέλος, σημειώνεται πως ομάδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Ζορπά, ανέλαβε την επιστημονική παρακολούθηση και συμβουλευτική καθοδήγηση της μετατροπής του Προεδρικού σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές. 

Τα επόμενα βήματα

Όπως δήλωσε η Μαρία Παναγιώτου, βρίσκονται σε εξέλιξη κατ’ ιδίαν επισκέψεις του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος στα διάφορα υπουργεία και υφυπουργεία, ώστε να επιλυθούν περαιτέρω απορίες αλλά και για να επιτευχθεί και ο τελικός στόχος της επαλήθευσης σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

«Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται από το Γραφείο μας οι προδιαγραφές που θα εισηγηθούμε, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για αγορά κάδων και σακουλιών ανακύκλωσης από το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας».

Τόσο η Πρώτη Κυρία όσο και η Επίτροπος Περιβάλλοντος τόνισαν πως όλοι μας έχουμε την ευθύνη και το δικαίωμα να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μια πιο βιώσιμη Κύπρο και έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

0
Home