Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελικόπτερα πυρόσβεσης: Εάν δεν περάσουν τα τεστ… καήκαμε

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 05.04.2023

Ελικόπτερα πυρόσβεσης: Εάν δεν περάσουν τα τεστ… καήκαμε

Θα ελεγχθούν από ειδική επιτροπή για τους ελέγχους ασφαλείας - Τι δηλώνει στην Offsite News o Yπουργός Γεωργίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Χωρίς ελικόπτερα πυρόσβεσης κινδυνεύει να μείνει η Κύπρος από την 1η Μαϊου 2023 εφόσον τα δυο μισθωμένα Kamov δεν περάσουν τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας που θα διενεργηθούν από την ειδική επιτροπή που θα συσταθεί. Το δυστύχημα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που τα ελικόπτερα «κοπούν» δεν έχει άλλη εν ισχύ σύμβαση για το 2023.

Μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη όπου έγινε αναφορά σε κατάθεση απόψεων που έγινε από αξιωματικούς της Αστυνομίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κατάστασης των δυο ελικοπτέρων συστάθηκε ειδική επιτροπή για τη διενέργεια όλων των  ελέγχων ασφαλείας. Η Επιτροπή αποτελείται  από το Τμήμα Δασών, την Εθνική Φρουρά,  την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα. Οι έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρωθούν την 30η Απριλίου 2023, αφού την 1η Μαϊου τα ελικόπτερα θα πρέπει να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Υπουργός Γεωργίας: Έχουμε εναλλακτικές λύσεις

Ο Υπουργός Γεωργίας , Αγροτικής και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος μιλώντας στην Offsite News συνέστησε υπομονή λέγοντας: «Αφήστε την Επιτροπή που αποτελείται από τους πλέον ειδικούς να κάνει τη δουλειά της και να βγάλει τα συμπεράσματά της». Ερωτηθείς ο Υπουργός κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα μείνει χωρίς ελικόπτερα πυρόσβεσης κριθούν προβληματικά, ανέφερε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις κάνοντας μνεία σε συνεργασια με άλλες χώρες. Μπορούν  να χρησιμοποιηθούν και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς.

Όπως λέχθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 , ζητήθηκαν, αλλά δεν παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, πιστοποιητικό ασφάλισης ελικοπτέρου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού, πιστοποιητικό χειριστή, logbook για συντηρήσεις και ώρες πτήσεων, πιστοποιητικό αερομεταφορέα, ενώ το πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας ήταν αγνώστου προέλευσης.

>>>>Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστικά ελικόπτερα: Εάν ξαναπετάξουν κίνδυνος νέας τραγωδίας τύπου «Ήλιος»<<<<

Επιπρόσθετα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης  αναφέρθηκε και σε έκθεση γεγονότων από μέλος της Αστυνομίας, το οποίο κλήθηκε να υπογράψει για την παραλαβή των ελικοπτέρων, όμως αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι διαπίστωσε απουσία πιστοποιητικών ασφαλείας.

Ακυρώθηκε η σύμβαση για το 2024- 2025

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε στην Offsite News ότι ακυρώθηκε η σύμβαση για ελικόπτερα το 2024-2025. O κ. Ξενοφωντος τόνισε ότι δεν θα  εξασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση της σύμβασης, Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία για προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024. Σημειώνεται ότι τη σύμβαση κατάγγειλε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Γενικός Ελεγκτής.

Έτοιμα για πτήσεις τα αεροπλάνα

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε επιχειρησιακή ικανότητα βρίσκονται τα τέσσερα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών τα οποία θα αρχίσουν πτήσεις τα δυο πρώτα την 1η Μαΐου 2023 και τα άλλα δυο στις 14 Μαϊου.

 

Home