Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εντός των τειχών Λευκωσία: Aυτό είναι το νέο Στεγαστικό Σχέδιο

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 19.09.2023

Εντός των τειχών Λευκωσία: Aυτό είναι το νέο Στεγαστικό Σχέδιο

Η Offsite News αναλύει τα Σχέδια αναβάθμισης της εντός των τειχών Λευκωσίας - Το Σχέδιο έχει προυπολογισμό 5 εκ. ευρώ

UPD <<<<Εντός των τειχών Λευκωσία: Αυτό είναι το Σχέδιο για επιχειρήσεις<<<<<

Η αναβάθμιση της εντός των τειχών Λευκωσίας αποτελεί το στόχο του Υπουργείου Εσωτερικών αφού τέθηκε πολύ ψηλά ο πήχης. Η Κυβέρνηση ετοίμασε Σχέδιο Χορηγιών με στόχο την προσέλκυση πολιτών με στόχο να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στο κέντρο της  Λευκωσίας.

Τα Σχέδια Χορηγιών περιλαμβάνουν  από την ψηφιοποιηση των διατηρητέων οικοδομών μέχρι το στεγαστικό σχέδιο εντός των τειχών της πόλης.  Η Offsite News ετοίμασε φάκελο για το Σχέδιο Χορηγιών που ετοιμάστηκε για την εντός των τειχών Λευκωσία.

Το Συνολικό  Σχέδιο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 σε δημοσιογραφική διάσκεψη 12:00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Λευκωσίας, με θέμα τα Σχέδια Χορηγιών για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Παρόντες θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης που θα απευθύνουν χαιρετισμό. Αρχή κάνουμε σήμερα Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 με το στεγαστικό Σχέδιο Χορηγιών εντός Λευκωσίας.

Αναλυτικά το Στεγαστικό Σχέδιο παλιάς Λευκωσίας

Στόχος του Σχεδίου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που διαμένουν στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, η προσέλκυση νέων κατοίκων και η αύξηση του ενδιαφέροντος παραμονής στην περιοχή αυτή, με απώτερο σκοπό την αναβίωση και κοινωνική και οικονομική αναβάθμισή της.

Το Σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2023, με προϋπολογισμό €5 εκ. και θα παραμένει ανοικτό μέχρι την τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, που καθορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2025 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για συμμετοχή στο Σχέδιο αυτό, αλλά και η οικονομική ενίσχυση είναι αυτά που ισχύουν στο Στεγαστικό Σχέδιο των εξόχως ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, που είναι το πλέον γενναιόδωρο από τα σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το ανώτατο όριο οικονομικής ενίσχυσης κυμαίνεται από  €35.000 μέχρι €70.000, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, ενώ προσφέρεται και πρόσθετη βοήθεια €10.000 για τα άτομα με αναπηρία.  

Mε αρκετες χαλαρώσεις

Μέσα από πολεοδομικά κίνητρα και ρυθμίσεις δίδεται δυνατότητα ενίσχυσης και αναζωογόνησης της περιοχής της εντός των τειχών Λευκωσίας.Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένα σχέδιο στεγαστικής πολιτικής με αρκετές χαλαρώσεις,για να δοθεί η  δυνατότητα, σε νέους ανθρώπους να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία για μόνιμη ιδιοκατοίκηση στην εντός των τειχών πόλη και να βελτιώσουν την εικόνα της σημερινής αποψίλωσης που παρουσιάζει.

Με βάση το Σχέδιο τα οικονομικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα:

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας, με μέγιστα ποσά τα ακόλουθα:

  • Μονήρες άτομο μέχρι €35.000

Ζεύγος μέχρι €45.000

Νεαρό Ζεύγος -να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα δύο μέλη του ζεύγους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €60.000

Οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €50.000

Νεαρή οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας) - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα μέλη της οικογένειας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €65.000

Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα), μέχρι €70.000

Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές

Οι Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για τα τελευταία πέντε χρόνια ή επαναπατρισθέντες Κύπριοι υπήκοοι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια και αποκτούν κατοικία που θα χρησιμοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση, νοουμένου ότι δεν κατείχαν, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, άλλη ιδιόκτητη κατοικία.

>>>>Διαβάστε επίσης: Δύο κινήσεις Ιωάννου για να ανακοπούν και να απελαθούν οι Σύροι μετανάστες<<<<

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και ως ημερομηνία παραλαβής λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η οποία καταχωρείται για σκοπούς κατάταξης σειράς προτεραιότητας. Όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.  

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από δυνητικούς δικαιούχους για ερωτήσεις ή/και διευκρινίσεις επί του Στεγαστικού Σχεδίου συνεχίζεται αμείωτο και στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα ως προς την επίτευξη του στόχου της αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Το Σχέδιο Δράσης  έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων έργων, όπως:  H  ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας, το νέο Δημοτικό Μέγαρο, η αναστήλωση του Δημοτικού Θεάτρου, η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Αριστείας CYENS, ο σταθμός μετεπιβίβασης στην Πλατεία Σολωμού, οι χώροι στάθμευσης που έχουν δημιουργηθεί, η αναβάθμιση και δημιουργία πεζοδρόμων όπως και οι συνεχιζόμενες βελτιωτικές επεμβάσεις σε κτίρια και περιοχές στο κέντρο της Πρωτεύουσας.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home