Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δύο κινήσεις Ιωάννου για να ανακοπούν και να απελαθούν οι Σύροι μετανάστες

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 16.09.2023

Δύο κινήσεις Ιωάννου για να ανακοπούν και να απελαθούν οι Σύροι μετανάστες

Ενόσω δεν αλλάζει το καθεστώς της Συρίας καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να απελάσει Σύρους Μετανάστες

Η Κυβέρνηση προσεγγίζει το μεταναστευτικό χτιζοντας σε μια μακροπρόθεσμη μεταναστευτική στρατηγική. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το κράτος - μέλος πρώτης γραμμής με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις κατ’αναλογία πληθυσμού. 

Στο επίκεντρο μπαίνουν οι Σύροι οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων που φτάνουν στο νησί μας. Πέραν των 1880 Σύρων μεταναστών έφθασαν στην Κύπρο το 2023. Από τη Συρία προέρχονται και οι  περισσότεροι αιτητές ασύλου που φθάνουν στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το 2022 οι Σύροι αιτητές ασύλου ήταν 4.088.

Η Κυβέρνηση ψάχνει τη χρυσή τομή με δυο κινήσεις:

  • Πρώτο: Ζήτησε από Ε.Ε. να κυρηχθουν δύο περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς και εκει να απελαύνονται Σύροι μετανάστες
  • Δεύτερο: Η Ευρωπαίκή Ένωση να παραχωρήσει σημαντική οικονομική βοήθεια στο Λιβανο στον οποίο αυτή την στιγμή βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι Μετανάστες έτσι ώστε ο Λίβανος να λειτουργήσεις ως ανάχωμα και να αποτρέψει την φυγή τους προς την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ.

Το καθεστώς των Σύρων

Στους Σύρους παραχωρείται καθεστώς συμπληρωματικής και όχι διεθνούς προστασίας. Το καθεστώς αυτό δίνεται λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο, μόλις αρθεί η έκρυθμη κατάσταση τα άτομα αυτά μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.  Κανένα κράτος δεν απελαύνει Σύρους υπηκόους

Σημειώνεται ότι κανένα κράτος - μέλος δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει υπηκοο της Συρίας στη χώρα του εκτός εάν η απόφασή του ήταν εκούσια. Χαρακτηριστικά, η Δανία ανακάλεσε τις άδειες παραμονής των Σύρων προσφύγων στη χώρα, αλλά μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε μετατροπή όλων των περιπτώσεων.

Ασφαλείς ζώνες Συρίας

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (2023) του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο  δυο επαρχίες της Συρίας, η Δαμασκός και η Ταρτούς,  θεωρούνται ασφαλείς περιοχές. 

Ασφαλή περιοχή σημαίνει όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πληγεί κάποιος πολίτης από αδιάκριτη βία ή όταν το επίπεδο της αδιάκριτης βίας είναι τόσο χαμηλό ώστε δεν θα υπήρχε κίνδυνος να επηρεαστούν οι άμαχοι.

Παρέμβαση Ιωάννου

Για το θέμα της Συρίας τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τολέδο Ισπανίας  ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος ζήτησε να γίνουν νέες σκέψεις για τη Συρία ‘ωστε να κηρυχθούν ως ασφαλείς περιοχές η Δαμασκός και η Ταρτούς και να απελαύνονται στη Συρία μέσω αυτών των δυο πόλεων Σύροι παρατυποι μετανάστες.

Χαρακτηριστικά, οι Αρχές της Κυριακής καταβάλλουν προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο όσο και τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό για διαχείριση του αυξητικού φαινομένου μεταναστών προερχομένων από τη Συρία αλλά και των κυκλωμάτων που δρούσαν στην περιοχή.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο το θέμα παρακολουθείται από ομάδες εργασίας που συστάθηκε στη βάσει οδηγιών του Υπουργού Εσωτερικών. Η ομάδα αποτελείται από αρμόδιους λειτουργούς από την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό: Εκστρατεία Ιωάννου σε Νιγηρία, Κογκό και Καμερούν<<<<

Όροι εντολής της ομάδας είναι να εξετάσει την πιθανότητα αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά τους Σύρους με στόχο την ορθή διαχείριση όσων βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και την αποτροπή των περαιτέρω ροών από τη Συρία.

Πονοκέφαλος οι Σύροι από το Λίβανο

 Με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά,  ο κ. Ιωάννου έθεσε επισταμένα την ανάγκη όπως τύχει βοήθειας ο Λίβανος όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι. «Ο Λίβανος είναι ανάχωμα. Αν καταρρεύσει ο Λίβανος, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», επεσήμανε.

Η θέση της Ε.Ε.

Παρολο που κάποιες περιοχές παρουσιάζονται λιγότερο και άλλες περισσότερο ασφαλείς η θέση της Ε.Ε. είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στους Σύρους δικαιούχους διεθνή προστασία ώστε να επιστρέψουν και να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη χώρα τους. Το δικαίωμα επί του παρόντος ασκείται σε ατομική και όχι ομαδική βάση. Οι δικαιούχοι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στους τοπους καταγωγης τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις προτού να προχωρήσουν σε οργανωμένες επιστροφές με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home