Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γ.Παναγιώτου: Θα αυξήσουμε την άδεια μητρότητας για το πρώτο παιδί

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 09.11.2023

Γ.Παναγιώτου: Θα αυξήσουμε την άδεια μητρότητας για το πρώτο παιδί

Από 18 εβδομάδες θα γίνουν 22 - Θα κάνει αναλογιστική μελέτη το υπουργείο Εργασίας

Αλλαγές στην άδεια μητρότητας για το πρώτο παιδί ετοιμάζει η Κυβέρνηση, κάτι το οποίο είχε αναφέρει και προεκλογικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Για το πρώτο παιδί η άδεια μητρότητας στην παρούσα φάση είναι 18 εβδομάδες, με την Κυβέρνηση να θέλει να αυξήσει το χρονικό αυτό διάστημα στις 22 εβδομάδες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μιλώντας στην OffsiteNews, επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες όπως αυτό περιλαμβάνεται άλλωστε και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα όμως τόνισε πως για να γίνει αυτό κατορθωτό, θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί αναλογιστική μελέτη ώστε να υπολογιστεί το κόστος αυτής της μεταρρύθμισης. 

Τι ισχύει στην παρούσα φάση

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την αύξηση της άδειας μητρότητας για το δεύτερο και το τρίτο παιδί. 

Συγκεκριμένα, σήμερα ισχύουν τα ακόλουθα:

> Για το πρώτο παιδί η άδεια μητρότητας είναι 18 εβδομάδες

> Για το δεύτερο παιδί η άδεια μητρότητας είναι 22 εβδομάδες

> Για το τρίτο και για όλα τα παιδιά που θα ακολουθήσουν η άδεια μητρότητας είναι 26 εβδομάδες

Σε περίπτωση υιοθεσίας παιδιού κάτω των 12 ετών, η εργαζόμενη μητέρα έχει δικαίωμα σε άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 16 συνεχόμενων εβδομάδων. Σε περίπτωση υιοθεσίας δεύτερου παιδιού η άδεια μητρότητας επεκτείνεται στις 20 εβδομάδες ενώ για υιοθεσία τρίτου και περισσότερων παιδιών, η άδεια μητρότητας επεκτείνεται στις 24 εβδομάδες.

Μία παρένθετη μητέρα επίσης έχει δικαίωμα σε άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 14 συνεχόμενων εβδομάδων οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά από τη δεύτερη εβδομάδα πριν από την εβδομάδα του αναμενόμενου τοκετού.

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν θα αυξηθεί η άδεια μητρότητας και για το δεύτερο και το τρίτο παιδί, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί και θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού ολοκληρωθεί και η αναλογιστική μελέτη. 

Θέλουν άδεια μητρότητας 26 εβδομάδων οι βουλευτές

Σημειώνεται ότι η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, την Τρίτη (7/11) εισηγήθηκε όπως εξεταστεί αυτεπάγγελτα στην επιτροπή Εργασίας η αύξηση της άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες από το πρώτο παιδί. Μάλιστα η εισήγηση της κ. Ορφανίδου υιοθετήθηκε τόσο από τον πρόεδρο, όσο και από όλα τα μέλη της επιτροπής. 

«Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη για την επέκταση της άδειας μητρότητας για το δεύτερο και τρίτο παιδί ισχύουν για το κάθε παιδί ξεχωριστά, και ιδιαίτερα για το πρώτο παιδί», αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση για την εγγραφή του θέματος η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ. Προσθέτει ότι, στόχος της εγγραφής του θέματος είναι η μελέτη, σε όλα τα επίπεδα (αναλογιστική μελέτη, υποδομές για φύλαξη παιδιών κτλ), για την ενδεχόμενη επέκταση της άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες για το κάθε παιδί, ανεξαρτήτως πόσα παιδιά έχει μια οικογένεια ή μονήρη άτομο.

Την εισήγησή τους για αύξηση της άδειας μητρότητας αναμένεται να θέσουν οι βουλευτές στον υπουργό Εργασίας στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Γιάννης Παναγιώτου θα παρευρεθεί στην επιτροπή Οικονομικών για παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2024. 

Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται 

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού ή σε οποιαδήποτε περίπτωση που το βρέφος νοσηλεύεται αμέσως μετά από τον τοκετό για λόγους υγείας, η μητέρα δικαιούται σε επέκταση της άδειας μητρότητας ως εξής: 

Για τις πρώτες 21 ημέρες που το βρέφος νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα, η εργαζόμενη δικαιούται σε επέκταση της άδειας μητρότητας κατά μία εβδομάδα. Αν το παιδί συνεχίσει να νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα, η μητέρα δικαιούται για κάθε 50% των 21 ημερών επέκταση για ακόμη 1 εβδομάδα κάθε φορά, με ανώτατο όριο τις 6 εβδομάδες.

Την Τρίτη (7/11) στην επιτροπή Εργασίας συζητήθηκε το εν λόγω θέμα και το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά: την παροχή δικαιώματος στις μητέρες, το βρέφος των οποίων νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα, λόγω πρόωρου τοκετού ή άλλου προβλήματος υγείας, να επιλέγουν την αναστολή της λήψης μέρους ή του συνόλου της άδειας μητρότητας που δικαιούνται, για όσο χρονικό διάστημα το βρέφος νοσηλεύεται και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν το υπόλοιπο της άδειας μητρότητας τους αμέσως μετά το πέρας της νοσηλείας του βρέφους.  

0
Home