Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιχθυοκαλλιέργειες: €34 εκατ. για λιμάνι και άλλα έργα στο Πεντάκωμο από το κράτος

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 02.03.2024

Ιχθυοκαλλιέργειες: €34 εκατ. για λιμάνι και άλλα έργα στο Πεντάκωμο από το κράτος

Άνοιξε ο διαγωνισμός - Τι έργα θα γίνουν

Στη δημιουργία λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών (ιχθυοτροφείων)  στο Πεντάκωμο προχωρεί η Κυβέρνηση. Στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του έργου με εκτιμώμενη αξία του έργου το ποσό των 34 εκ. Ευρώ. Η κατασκευή του Project επιδοτείται από το  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Έργο αφορά στη δημιουργία λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών στην περιοχή Πεντακώμου.  Οι εργασίες του έργου συμπεριλαμβάνουν:

  • Την  κατασκευή κυματοθραυστών με φυσικούς και τεχνητούς ογκόλιθους, κρηπιδωμάτων.
  • Την εκβάθυνσης του χώρου ελλιμενισμού.
  • Το δρόμο πρόσβασης και εσωτερικού δικτύου διακίνησης.
  • Τις κτιριακές  υποδομές για  αποθήκες.
  • Τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και γραφεία συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και συναφή λειτουργικό εξοπλισμό λιμένος, εργασίες δικτύων υπηρεσιών, διαχείρισης ομβρίων και περίφραξης με ελεγχόμενη πρόσβαση.

>>>>Διαβάστε επίσης: Εξυπηρέτηση υδατοκαλλιεργητών στην περιοχή Μονής - Βασιλικού<<<<

Χαρακτηριστικά, θα γίνουν κατασκευαστικές εργασίες για:Λιμάνια – Για προκυμαίες - Για προβλήτες - Για αποβάθρες - Για προκυμαίες πλεύρισης σκαφών. Για κυματοθραύστες - Για λιμενοβραχίονες - Για ια κρηπιδοτοιχος. -Για  ανέγερση κατασκευών από προκατασκευασμένα στοιχεία. Για έργα οδοποιίας. -Για εργασίες κατασκευής κτιρίων - Για κατασκευαστικές εργασίες για χώρους στάθμευσης και εργασίες βυθοκόρησης και άντλησης.

Οι προσφορές θα κλείσουν στις 05 Απριλίου 2024 και στις 22 Μαρτίου θα γίνει αίτημα για διευκρινίσεις. 

Τα χαρακτηριστικά του λιμανιού

Ο λιμένας χωροθετείται εντός των διοικητικών  ορίων της Κοινότητας Πεντάκωμου, σε απόσταση 3,6 km περίπου νότια της Κοινότητας Πεντακώμου και 6 km νοτιοανατολικά της Κοινότητας Μονής και 5,2 km περίπου νοτιοδυτικά από την Κοινότητα Μαρί.

Το λιμάνι  θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των υδατοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Βασιλικού και θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, υποδομές, παροχές και εξοπλισμούς. Στόχος να  διασφαλίζεται η ορθολογιστική λειτουργία του λιμένα με την ταυτόχρονη ορθή και ασφαλή εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών, των δημόσιων λειτουργών και των άλλων χρηστών που θα δραστηριοποιούνται ή/και θα επισκέπτονται το λιμένα καθόλη την διάρκεια του έτους.

Θα ελλιμενίζονται 25 σκάφη

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ο λιμένας έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί/ελλιμενίζει ταυτόχρονα τουλάχιστον 35 σκάφη που σχετίζονται με την δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας.

Το Έργο θα συμβάλει στην προώθηση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, αποδοτικής ως προς τους πόρους, καινοτόμου και ανταγωνιστικής υδατοκαλλιέργειας.  

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα 2014-2020.

 

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home