Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατόπιν συμφωνίας με Λιβάνο οι περιπολίες στα ανοιχτά για ανακοπή μεταναστών

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 17.04.2024

Κατόπιν συμφωνίας με Λιβάνο οι περιπολίες στα ανοιχτά για ανακοπή μεταναστών

Ετοιμάζονται πτήσεις επιστροφής μεταναστών σε Πακιστάν & Γεωργία - Συνεργασία Ε.Φ-Αστυνομίας για περιπολίες στη θάλασσα

Tα μέτρα για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών εκτός από πολιτικές αποφάσεις περιλαμβάνουν και επιχειρησιακό πλάνο. Στόχος να σταματήσουν οι ροές Σύρων προσφύγων από την πηγή, δηλαδη στις ακτές του Λιβάνου όπου βρίσκονται μαζεμένοι 1.5 εκατομμύριοι Σύροι με σκοπό να μπουν δια θαλάσσης κυρίως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση που ελήφθη είναι να σταλούν στα ανοιχτά του Λιβάνου δυο πλοία για να περιπολούν ώστε να σταματήσουν οι ροές Σύρων. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος:  Να αναγνωρίζονται οι βάρκες και αυτόματα θα ανακόπτονται και θα επιστρέφουν πίσω στο Λίβανο. Ήδη υπάρχει δέσμευση  από πλευράς Λιβάνου προς την Κυβέρνηση ότι θα δέχονται τους Σύρους που θα στέλλουμε πίσω.

Στα ανοιχτά του Λιβάνου βρίσκονται το στρατιωτικό πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ» και το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας «Θησέας».

Ο σχεδιασμός είναι όπως κάθε 72 ώρες περιπολεί το στρατιωτικό σκάφος και κάθε 24 ώρες το σκάφος της Λιμενικής.

>>>>Διαβάστε επίσης: Στον πάγο 10.000 αιτήσεις Σύρων αιτητών ασύλου-Στα σκαριά διάσκεψη για τη Συρία στην Κύπρο<<<<

Το πλοίο ΑΛΑΣΙΑ κατασκευάστηκε το 1968 στο ναυπηγείο Brooke Marine στην Αγγλία ως θαλαμηγός για τη βασιλική οικογένεια του ΟΜΑΝ με το όνομα «AL SAID». Το 1983 μετά την μετατροπή του σε πολεμικό πλοίο δόθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό του ΟΜΑΝ, μετονομάστηκε σε «AL MABRUKAH» και χρησιμοποιήθηκε ως κορβέτα και εκπαιδευτικό πλοίο μέχρι το 2013 οπότε παροπλίστηκε.

Τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες δεξαμενισμού για παράδοση του πλοίου στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Μάιο του 2016 το πλοίο μετονομάστηκε σε «AL SALAM».

Στις 14 Φεβρουαρίου 2017, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του πλοίου στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετονομάστηκε σε «ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ» παίρνοντας το όνομα του από την αρχαία ονομασία της Κύπρου. Χρησιμοποιείται από τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς ως Πλοίο Γενικής Υποστήριξης.  

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΛΟΙΟΥ

Μέγιστο Μήκος: 61.47 μέτρα

Μέγιστο Πλάτος: 10,67 μέτρα

Βύθισμα: 3,4 μέτρα

Ταχύτητα: 16 Κόμβοι

Πλήρωμα: 52 άτομα (7 Αξιωματικοί, 15 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, 30 ΣΥΟΠ).

Το πλοίο της Λιμενικής ΘΗΣΕΑΣ είναι περιπολικό ανοικτής θάλασσας κατηγορίας Α2 για επιχειρήσεις εντός και εκτός της περιοχής Ε-Δ της ΚΔ, τύπου FPB/JET/D50.

Αναμονή για τη διάσκεψη

Δεν προέκυψε εξέλιξη σε σχέση με τη διάσκεψη που θα συγκαλέσει η Κυπριακή Δημοκρατία με κράτη-μέλη που συμμερίζονται το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για χαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλών, έτσι ώστε να επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων ασύλου και δυνητικά ο επαναπατρισμός αιτητών. Εντός των επόμενων ημερών το ΥΠΕΣ θα αρχίσει την αποστολή επιστολών στη σχετική αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, την ίδια θέση με την Κύπρο ασπάζονται τέσσερα κράτη - μέλη η Δανία η Τσεχία, η Ελλάδα και η Αυστρία. Δεν αποκλείεται στις επόμενες μέρες να προκύψουν και άλλες χώρες που έχουν την ίδια θέση

Συμφωνεί η Κομισιόν

Tα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την εξέταση αιτήσεων για άσυλο σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αφίξεων, ανέφερε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν σε γραπτή απάντηση με αφορμή την ανακοίνωση σχετικής απόφασης  από κυπριακής πλευράς το Σαββατοκύριακο. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίτα Χίπερ, εξήγησε πως η δυνατότητα αυτή προβλέπεται για περίοδο μέχρι και εννέα μηνών στο πλαίσιο της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου, προσθέτοντας επίσης πως «θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση της χώρας προέλευσης».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης που αφορά τον πρόσφατο υψηλό αριθμό παράτυπων αφίξεων από τον Λίβανο στην Κύπρο».

Σύμφωνα με  στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών οι επιστροφές και αφίξεις Σύρων μεταναστών στην Κύπρο μεταξύ Ιανουαρίου - Απριλίου ήταν:

Επιστροφές:

 2023: συνολικά έγιναν 2.348 επιστροφές

–  2024: συνολικά έγιναν 3.337 επιστροφές

Αφίξεις:

2023: συνολικά αφίχθηκαν 3.522 παράτυποι μετανάστες

2024: συνολικά αφίχθηκαν 3.703 παράτυποι μετανάστες

Στο κάδρο οι απελάσεις

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για να αποτραπεί η ροή Σύρων προσφύγων στην Κύπρο θα εφαρμοστούν  από την Υπηρεσία Ασύλου που θα μπλοκάρει τις 10.000 απελάσεις που βρίσκονται στα συρτάρια. Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στα τέλη Απριλίου ετοιμάζει δυο πτήσεις για Γεωργία και Πακιστάν με στόχο τον επαναπατρισμό Γεωργιανών και Πακιστανών που βρίσκονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home