Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακή Βιβλιοθήκη: Περιμένουν το ΟΚ από Μάκη για νέο σύγχρονο κτήριο στην Αρχιγραμματεία

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 04.03.2024

Κυπριακή Βιβλιοθήκη: Περιμένουν το ΟΚ από Μάκη για νέο σύγχρονο κτήριο στην Αρχιγραμματεία

Εμπόδιο το ότι η Βιβλιοθήκη δεν έχει Διευθυντή - Κατατέθηκε το πλάνο στον ΥΠΟΙΚ - Θα ανεγερθεί στην Αρχιγραμματεία

«Η ανέγερση ενός σύγχρονου κτηρίου που θα στεγάσει την Κυπριακή Βιβλιοθήκη είναι ένας από τους μεγάλους μελλοντικούς στόχους του Υφυπουργείου μας». Αυτό δήλωνε σε συνέντευξή της στην OffsiteNews η υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου ανήμερα των Χριστουγέννων. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ την συνέντευξη της υφυπουργού Βασιλικής Κασσιανίδου)

Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο τότε υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου κατά την παρουσίαση του Προέδρου και των Μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης είχε δηλώσει πως στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που συμμετείχα ως υπουργός Παιδείας στις 4 Δεκεμβρίου 2019, εγκρίθηκε η χωροθέτηση κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης σε χώρο περίπου 3000 τ.μ.

«Ο χώρος αυτός είναι σε πολύ καλό σημείο της πρωτεύουσας και εφάπτεται της Λεωφόρου Βύρωνος. Έχει ετοιμαστεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τη διεύθυνση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και την προηγούμενη Συμβουλευτική Επιτροπή, μελέτη έργου για την ανέγερση της Βιβλιοθήκης (PCN) η οποία και έχει εγκριθεί. Ο σχεδιασμός προβλέπει κτήριο συνολικού εμβαδού 4.288 τ.μ. που θα εκταθεί σε έξι ορόφους, τέσσερις υπέργειους και δυο υπόγειους. Προβλέπει την κάλυψη των αναγκών για 30 χρόνια. Υπάρχει ένα κονδύλι για να προχωρήσουν οι προκαταρκτικές μελέτες και θέτουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να προχωρήσουμε πλέον σε προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Αυτή η ίδια προσπάθεια θα συνεχιστεί βέβαια και με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού».

Μέχρι και σήμερα η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, άγνωστη στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού, στεγάζεται -προσωρινά, πρόχειρα και σίγουρα ανεπαρκώς- σε τέσσερα διαφορετικά κτήρια.

- στο ιδιόκτητο παλιό κτήριο στον προμαχώνα Ντ’ Αβίλα, πίσω από το παλιό κεντρικό ταχυδρομείο (κτήριο εντελώς ακατάλληλο), όπου υπάρχει το δανειστικό τμήμα, το τμήμα περιοδικού τύπου και έκδοσης διεθνών σειριακών αριθμών,

- στο ενοικιαζόμενο εμβληματικό -αλλά με πολύ περιορισμένο χώρο- κτήριο στην Πλατεία Φανερωμένης όπου φιλοξενείται το Αναγνωστήριο και το Τμήμα Αναφοράς,

- στο κτήριο που στεγάζει τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες όπου βρίσκεται η Μονάδα Ψηφιοποίησης, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, η Μονάδα Κυπριακής Βιβλιογραφίας και η μονάδα υποστήριξης βιβλιοθηκών, και

- στο ενοικιαζόμενο κτήριο δίπλα από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος και εργαστήριο συντήρησης βιβλίων.

Επιτέλους, πήραν μπρος οι διαδικασίες

Παρόλο που το Υπουργικό επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη είχε ανάψει το πράσινο φως, οι διαδικασίες έμειναν στάσιμες. Και το γεγονός ότι η Κυπριακή Βιβλιοθήκη διοικείται πλέον με Αναπληρωτή Διευθυντή (λόγω αφυπηρέτησης του προηγούμενου), δυσχεραίνει το όλο έργο να προχωρήσει. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, η θέση του Διευθυντή θεωρείται πολύ σημαντική αφού είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία θα επιβλέπουν και θα «τρέξουν» όλα όσα προβλέπονται για να προχωρήσει η ανέγερση του κτηρίου. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου με ερώτημά του προς την υπουργού Παιδείας ζητούσε ενημέρωση ως προς το πού βρίσκονται οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στη Βουλή την απάντηση του Υφυπουργείου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στόχος του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι να γίνει προκήρυξη ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (διεθνής διαγωνισμός) για ανέγερση νέου κτηρίου που θα στεγάσει την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται σημείωμα έργου με την τελική δαπάνη για έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της OffsiteNews από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, την Παρασκευή (1/3) είχε σταλεί στον Μάκη Κεραυνό το σημείωμα του έργου. Αυτό που αναμένεται στην παρούσα φάση είναι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να ετοιμαστούν τα έγγραφα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του έργου. Όπως μας λέχθηκε, ο διαγωνισμός λόγω του ότι θα είναι διεθνής θα παραμείνει ανοικτός για ένα «εύλογο» χρονικό διάστημα και όχι για 1-2 μήνες μόνος. Σκοπός είναι να καταφέρουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και εκτός Κύπρου. 

Η Υφυπουργός Πολιτισμού πάντως, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας τόνισε πως έχουν θέσει ως στόχο εντός του 2024 να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Και απ’ότι φαίνεται ο στόχος θα επιτευχθεί νοουμένου βέβαια πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει την πολυπόθητη έγκριση. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το ποσό το οποίο θα διατεθεί για να καλυφθούν τα έξοδα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, είναι διαθέσιμο. Σημειώνεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται και να πληρωθεί και η θέση του Διευθυντή. Αναφορικά με την τοποθεσία ανέγερσης του κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, αυτή παρέμεινε όπως είχε αποφασιστεί. Δηλαδή επί της Λεωφόρου Βύρωνος, δυτικά του υφιστάμενου διατηρητέου κτηρίου του πρώην υπουργείου Οικονομικών που σήμερα στεγάζεται η διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το αμέσως επόμενα διάστημα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό. Πάντως με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, το νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης … βγήκε από τα συρτάρια που ήταν κρυμμένο και πλέον το νερό μπήκε στο αυλάκι!

0
Home