Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κασσιανίδου: Με το καθεστώς καλλιτέχνη ικανοποιούμε πάγια αιτήματα των καλλιτεχνών

Συνέντευξη στον Σωτήρη Νικηφόρου
- 25.12.2023

Κασσιανίδου: Με το καθεστώς καλλιτέχνη ικανοποιούμε πάγια αιτήματα των καλλιτεχνών

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην OffsiteNews
  • Σε πολύ προχωρημένο στάδιο το νομοσχέδιο για το καθεστώς καλλιτέχνη - Θα ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των καλλιτεχνών
  • Επιτυχία το ότι όλοι οι φορείς του πολιτισμού είναι κάτω από την ίδια στέγη
  • Ομαλή και χωρίς προβλήματα η μετάβαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού
  • Οι πολλαπλές ενέργειες που τρέχουν για να λειτουργήσει το Νέο Κυπριακό Μουσείο το 2028
  • Βλέπουμε να αναπτύσσονται στενοί δεσμοί ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία από τη μια και τα μουσεία και μνημεία μας από την άλλη
  • Πολλαπλές και ταυτόχρονες ενέργειες για βελτίωση της πολιτιστικής μας κουλτούρας
  • Σχέδιο δράσης για την προώθηση της πολιτιστικής εκπαίδευσης και της φιλαναγνωσίας 
  • Μεγάλος στόχος η ανέγερση νέου κτηρίου για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη - Στόχος να ανοίξει ο διαγωνισμός μέσα στο 2024
  • Ευελπιστώ οι νέοι μας να αξιοποιήσουν το δώρο των €220 - Είναι ένα εισιτήριο στον κόσμο του πολιτισμού και της δημιουργίας
  • Τι είναι το δίκτυο Κέντρων Φιλοξενίας Δημιουργών - Καλλιτεχνών - Πώς θα λειτουργεί
  • Εκσυγχρονίζονται τα διάφορα Χορηγικά Σχέδια 
  • Γιατί απορρίφθηκε η ιδέα για νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λεμεσό μέσα στη θάλασσα

Συνέντευξη στον Σωτήρη Νικηφόρου

«Αποτελεί πρόκληση για εμάς στο Υφυπουργείο να αφουγκραστούμε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και απαιτήσεις τους όσο καλύτερα μπορούμε, στο πλαίσιο πάντοτε των δυνατοτήτων μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφ ‘όλης της ύλης συνέντευξη της στην OffsiteNews η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου. 

Υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο για το καθεστώς καλλιτέχνη είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται ότι μέσα στο 2024 θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Το νομοσχέδιο θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των καλλιτεχνών, όπως αυτό της κατοχύρωσης της επαγγελματικής τους ιδιότητας, αλλά και να στηρίξει την κοινωνική ασφάλιση αυτοεργοδοτούμενων καλλιτεχνών που εμπίπτουν σε συγκεκριμένη εισοδηματική κατηγορία».

Αναφέρεται επίσης στην ομαλή ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο αλλά και στις πολλαπλές ενέργειες που τρέχουν για να λειτουργήσει το Νέο Κυπριακό Μουσείο το 2028.

Σημειώνει με ικανοποίηση ότι βλέπει να αναπτύσσονται στενοί δεσμοί ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία και τα μουσεία και μνημεία μας ενώ μιλά και για τις διάφορες δράσεις και ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω βελτίωση της πολιτιστικής κουλτούρας των πολιτών στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα την Κάρτα Πολιτισμού Νέων. 

Τονίζει επίσης ότι η ανέγερση κτηρίου για να στεγάσει την Κυπριακή Βιβλιοθήκη αποτελεί προτεραιότητα και μεγάλο στόχο για το Υφυπουργείο, το οποίο προωθεί ενέργειες για να τρέξει ο σχετικός διαγωνισμός μέσα στο 2024. 

Φ

Μιλά παράλληλα για τους στόχους της θεσμοθέτησης ενός παγκύπριου Δικτύου Κέντρων Φιλοξενίας Καλλιτεχνών ενώ υπογραμμίζει ότι τα διάφορα χορηγικά σχέδια που προσφέρει το Υφυπουργείο χρειάζεται θα εκσυγχρονιστούν. 

Αναφέρεται επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού και εξηγεί τους λόγους που απορρίφθηκε η ιδέα για ανέγερση νέου Μουσείου μέσα στη θάλασσα. 

Όπως θα δούμε και πιο κάτω στην συνέντευξη της Δρος Κασσιανίδνου, μέσα από τις πολλαπλές δράσεις που τρέχουν στα διάφορα τμήματα του Υφυπουργείου, θέλουν να φέρουν την αναγέννηση και άνθιση του πολιτισμού στον τόπο μας. 

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την συνέντευξη της κα. Κασσιανίδου στην OffsiteNews:

Είστε στο πηδάλιο του Υφ. Πολιτισμού εδώ και περίπου 5 μήνες. Θα θέλαμε κατ’ αρχάς ένα γενικό σχόλιο για τις απαιτήσεις του Υφυπουργείου και τη διαφορετική σας καθημερινότητα…

Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να δηλώσω πως για μένα είναι μεγάλη χαρά και τιμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω σε ένα τόσο σημαντικό τομέα όπως ο πολιτισμός. 

Οι απαιτήσεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ποικίλες και- θα τολμήσω να πω- πολύπλοκες. Καταρχήν το Υφυπουργείο ιδρύθηκε πριν μόλις 18 μήνες και σε αυτή σχετικά σύντομη περίοδο έγινε μια ουσιαστική προσπάθεια να στελεχωθεί και να οργανωθεί από το μηδέν. Επιπλέον το Υφυπουργείο αποτελείται από διάφορα τμήματα τα οποία παλαιώτερα ανήκαν σε τρία διαφορετικά Υπουργεία. Τώρα αυτά τα τμήματα και κατ’ επέκταση όλοι οι τομείς του πολιτισμού είναι κάτω από την ίδια «στέγη». Από μόνο του αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία που θα βοηθήσει στην ενίσχυση τους και σε δημιουργικές συνέργειες.

Όσο για την καθημερινότητά μου, σίγουρα έχει αλλάξει. Στο Πανεπιστήμιο ήμουν σε καθημερινή επαφή με φοιτητές και με τους συνεργάτες μου τόσο στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και μεγάλο μέρος της ημέρας μου ήταν αφιερωμένο στην έρευνα και στην μελέτη.

Τώρα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους τόσο από μέσα στο Υφυπουργείο όσο και από τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού να συνεργαστώ μαζί τους για την ενίσχυση του πολιτιστικού τομέα, και για τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας μια ευχάριστη και μια δυσάρεστη έκπληξη που συναντήσατε στη μέχρι τώρα πορεία σας στο Υφυπουργείο…

Μια ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν η θετική ανταπόκριση του κόσμου όταν ανέλαβα την θέση αλλά και μέχρι σήμερα. Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη. Το ίδιο και το γεγονός ότι στο Υφυπουργείο βρήκα εξαίρετους και ικανούς συνεργάτες οι οποίοι με δέχτηκαν στην ομάδα τους. Ευχάριστη έκπληξη είναι πιθανόν για κάποιους αλλά όχι για εμένα πόσο φυσική και ομαλή ήταν η ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο. Είμαι βέβαιη πως τώρα μέσα από τη σύζευξη όλων των Τμημάτων, θα μπορέσουμε άμεσα να έχουμε πιο απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για τον χώρο του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού μας.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, δυσάρεστη έκπληξη ήταν όταν συνειδητοποίησα πόσο απογοητευμένοι είναι πολλοί άνθρωποι του πολιτισμού με το status quo αλλά και πόσο δύσπιστοι είναι όταν προσπαθώ να τους πείσω ότι στόχος μας είναι να αλλάξουν και να διορθωθούν κάποια πράγματα και να ολοκληρωθούν κάποιοι βασικοί στόχοι όπως το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη.  Πολλοί είναι αυτοί που μου είπαν ότι το έχουν ακούσει πολλές φορές και πώς έχουν απογοητευτεί άλλες τόσες. Εδώ είναι λοιπόν και η πρόκληση. Να αφουγκραστούμε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και απαιτήσεις τους όσο καλύτερα μπορούμε, στο πλαίσιο πάντοτε των δυνατοτήτων μας. Ελπίζω να καταφέρουμε να τους δείξουμε σύντομα ότι το νεοσύστατο Υφυπουργείο θα μπορέσει  πιο άμεσα, ουσιαστικά και στοχευμένα να προσφέρει.  

Τον περασμένο Ιούλιο εντάχθηκε στο Υφυπουργείο Πολιτισμού το Τμήμα Αρχαιοτήτων- όπως και προηγουμένως αναφέρατε. Ποια τα δεδομένα σήμερα; Ήταν ομαλή αυτή η μετάβαση; Θα γίνουν κάποιες αλλαγές στη λειτουργία ή τη δομή του Τμήματος;

Η ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού έγινε ομαλά και χωρίς προβλήματα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει μια σαφή δομή που εξυπηρετεί τις πολλαπλές αρμοδιότητες που έχει στη δικαιοδοσία του και αφορούν στη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και αυτά είναι που πρέπει να επιλύσουμε άμεσα και στοχευμένα, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πολλές του υποχρεώσεις και τον σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει σε σχέση με την διατήρηση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου. 

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο που είναι σε εξέλιξη είναι φυσικά η ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Προχωρούν κανονικά οι εργασίες;  Τρέχουν και κάποιες άλλες σχετικές ενέργειες παράλληλα;

Όπως πληροφορούμαι, η κατασκευή του κτιρίου προχωρά κανονικά. Αν περάσει κανείς αυτές τις μέρες από την περιοχή, θα αντιληφθεί ότι το νέο κτίριο έχει αρχίσει να παίρνει μορφή. 

Tην κατασκευή του κτιρίου μαζί με ορισμένες δομικές κατασκευές, έχει αναλάβει βεβαίως το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Παράλληλα με αυτό, όμως, υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει, ώστε να υλοποιηθεί το έργο και να λειτουργήσει το 2028 ένα νέο σύγχρονο μουσείο, όπως μουσειολογικές μελέτες, δημιουργία γραφιστικών συνθέσεων και ψηφιακών εφαρμογών, η κατασκευή στηριγμάτων και βάσεων για τα εκθέματα. Το κομμάτι αυτό έχει αναλάβει το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Συγχρόνως, υπάρχει μια πληθώρα άλλων μικρότερων παραδοτέων όπως για παράδειγμα η συντήρηση όλων των αρχαιοτήτων που θα παρουσιαστούν στο μουσείο αλλά και η τιτάνια επιχείρηση μεταφοράς των αρχαιοτήτων από το υφιστάμενο μουσείο στο νέο και η δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων. Σημαντική είναι και η προεργασία που τρέχει αυτή τη στιγμή, ώστε να δημιουργηθούν στο νέο κτίριο οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης για τις χιλιάδες αρχαιότητες που θα μεταφερθούν στους νέους αποθηκευτικούς χώρους αλλά και της δημιουργίας σωστής υποδομής για τους χώρους συντήρησης.

Φ

 

Πιστεύετε ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου μουσείου θα είναι μια καλή ευκαιρία, μια καλή αφορμή για να αλλάξει και η νοοτροπία μας στην Κύπρο και να αγαπήσουμε περισσότερο τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους;

Αδιαμφισβήτητα ένα μουσείο με σύγχρονες προσεγγίσεις και ακολουθώντας τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη της μουσειολογίας, μπορεί να καταστεί πιο «επισκεπτο-κεντρικό». Στο επίκεντρο είναι η ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας με τον επισκέπτη.

O τρόπος οργάνωσης του εκθεσιακού υλικού, η πλήρης προσβασιμότητα σε όλους του τους χώρους, η διαρκής παροχή πληροφόρησης που θα προσφέρεται σε όλα τα επίπεδα -από τον απλό επισκέπτη μέχρι τον ενημερωμένο επιστήμονα αρχαιολόγο- η πλούσια εικονογράφηση και κυρίως η πληθώρα των ψηφιακών εφαρμογών (διαδραστικών και μη), όλα αυτά θεωρώ ότι θα δημιουργήσουν έναν ελκυστικό χώρο στον οποίο ο επισκέπτης θα θέλει να επιστρέφει.

Πάντως, βλέπουμε ήδη να αναπτύσσονται στενοί δεσμοί ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία από τη μια και τα μουσεία και μνημεία μας από την άλλη. Αυτό το βλέπουμε σε καθημερινό επίπεδο στα αρχαιολογικά μουσεία της Πάφου και της Λάρνακας που ανακαινίστηκαν πρόσφατα αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις και τις διάφορες άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται συχνά σε μουσεία και μνημεία και οι οποίες προσελκύουν πάντα πλήθος ντόπιων επισκεπτών. Άρα είμαι πολύ αισιόδοξη για αυτό το θέμα.  

Προωθούνται και κάποιες άλλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και γενικότερα τη βελτίωση της πολιτιστικής μας κουλτούρας;

Είναι πολλαπλές και ταυτόχρονες οι ενέργειες που γίνονται. Αρχίζοντας την προσπάθεια μας για επέκταση του ωραρίου στα μουσεία  για την αύξηση της επισκεψιμότητας σε χώρους και δράσεις που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό. Η Κάρτα Πολιτισμού Νέων, θεωρούμε επίσης ότι θα συμβάλει στην πολιτιστική κουλτούρα, ενώ στοχεύουμε και στην επαφή των πιο μικρών παιδιών μας με τον πολιτισμό, την ταυτότητα του τόπου μας και την ιστορία μας, και αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο  Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Πιο συγκεκριμένα, προβαίνουμε στη δημιουργία σχεδίου δράσης για την προώθηση της πολιτιστικής εκπαίδευσης και της φιλαναγνωσίας μέσα από δημιουργία νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα μεγάλα έργα που είναι πιο μακροπρόθεσμα, όπως η στελέχωση και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Κρατικής Πινακοθήκης, αλλά και της Κυπριακής Βιβλιοθήκης που θα συμβάλουν σε αυτό τον στόχο.

Αναφερθήκατε στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Είναι ψηλά στους στόχους σας η ανέγερση κτηρίου κοντά στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη στέγασή της; Που βρίσκεται αυτό το θέμα;

Η ανέγερση ενός σύγχρονου κτηρίου που θα στεγάσει την Κυπριακή Βιβλιοθήκη είναι ένας από τους μεγάλους μελλοντικούς στόχους του Υφυπουργείου μας. Ένας χώρος που θα είναι σωστά εξοπλισμένος για να παίξει τον ρόλο του αποθετηρίου του μεγάλου πολιτιστικού πλούτου, των βιβλίων μας, και που παράλληλα θα μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό χώρο για την εκπαίδευση, την έρευνα, την πολιτισμική προώθηση και την κοινωνική συνοχή.

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη τότε θα μπορέσει να ενισχύσει  την ποιότητα ζωής της κοινωνίας και να προάγει την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών όλων των ηλικιών. Στόχος μας είναι το 2024 να διεξάγουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προκειμένου η  Κυπριακή Βιβλιοθήκη να είναι ένα εμβληματικό κτήριο, ένα κέντρο πολιτισμού ανοικτό και προσιτό για όλους και μια κυψέλη διάνθισης της φιλαναγνωσίας.  

Η Κάρτα Πολιτισμού Νέων. Ένα δώρο για τους νέους και τις νέες της Κύπρου. Πιστεύετε ότι οι νέοι μας θα αγκαλιάσουν αυτή την ωραία ιδέα;

Ευελπιστώ, ναι, ότι οι 18 ετών νέοι και νέες μας θα αξιοποιήσουν αυτό το δώρο των 220 ευρώ που τους προσφέρει η πολιτεία, το οποίο στην ουσία είναι ένα εισιτήριο στον κόσμο του πολιτισμού και της δημιουργίας. Ένα εισιτήριο που τους δίδει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική και άλλες τέχνες του τόπου μας, με συνεισφορά του κράτους. Η Κάρτα θα έχει διάρκεια 12 μήνες από τη μέρα έκδοσής της και πεποίθησή μας είναι το μέτρο αυτό να γνωρίσει μεγάλη αποδοχή και να αγκαλιαστεί από τους 18χρονους.

Που βρίσκεται η προετοιμασία του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη. Τι θα ρυθμίζει αυτό το θεσμικό πλαίσιο; Τι θα αλλάξει για τους καλλιτέχνες; Πότε να περιμένουμε την εφαρμογή του;

Η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και την κοινωνική του ασφάλιση είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και εκτιμώ πως περί το 2024 θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. Είμαι αισιόδοξη ότι το νομοσχέδιο θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των καλλιτεχνών, όπως αυτό της κατοχύρωσης της επαγγελματικής τους ιδιότητας, αλλά και να στηρίξει την κοινωνική ασφάλιση αυτοεργοδοτούμενων καλλιτεχνών που εμπίπτουν σε συγκεκριμένη εισοδηματική κατηγορία.

Με αυτόν τον τρόπο, αφενός στηρίζουμε τον καλλιτεχνικό κόσμο να συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί, αφετέρου έμμεσα προωθούμε την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του πολιτισμού και των τεχνών μας. 

Φ

Αναφερθήκατε πρόσφατα στη θεσμοθέτηση ενός παγκύπριου Δικτύου Κέντρων Φιλοξενίας Καλλιτεχνών. Τι ακριβώς θα είναι αυτό το δίκτυο;

Τα εν λόγω Κέντρα θα αποτελέσουν μέρος ενός παγκύπριου δικτύου Κέντρων Φιλοξενίας Δημιουργών - Καλλιτεχνών. Στα Κέντρα, τα λεγόμενα residencies καλλιτεχνών, θα προσκαλούνται δημιουργοί από τον διεθνή χώρο, οι οποίοι σε συνεργασία με Κύπριους δημιουργούς, αλλά και τις τοπικές κοινότητες, θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής αναπτύσσοντας δημιουργικές δράσεις με βάση διάφορες θεματικές.

Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, ο οποίο προωθείται στο πλαίσιο  της πολιτικής του Υφυπουργείου για την προώθηση και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας,   την ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας.  

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο παρόν στάδιο προωθεί τη διαδικασία για ανακαίνιση χώρων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως θεσμοθετημένα Κέντρα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών στη Λεμύθου, για την οποία το Ίδρυμα Λεβέντη έχει εκφράσει επιθυμία να παραχωρήσει στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Επίσης είναι και μια κυβερνητική οικία στο Σαϊττά την οποία, την κατάλληλη στιγμή θα αξιοποιήσουμε, ενώ μέρος του δικτύου θα αποτελεί και το Πολιτιστικό Χωρίο Λέμπας.

Παράλληλα ετοιμάζεται κανονιστικό πλαίσιο και έγγραφα που θα ρυθμίζουν το καθεστώς φιλοξενίας και την επιτήρηση της χρήσης των κατοικιών.  

Ένας από τους στόχους σας για το 2024 είναι η ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των χορηγικών προγραμμάτων για τους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Εντοπίσατε κάποια προβλήματα; Τι σκέφτεστε να διαφοροποιήσετε και πώς οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν και θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους ανθρώπους του πολιτισμού;

Υπάρχουν Χορηγικά Σχέδια και Θεσμοί, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια. Σίγουρα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις πρόνοιες και τις παραμέτρους εκεί και όπου χρειάζεται, στη βάση και των νέων δεδομένων αλλά και αναγκών του πολιτισμού μας. Αυτό άλλωστε μας ζητούν και οι άνθρωποι του πολιτισμού. Θα θέλαμε επίσης να δημιουργήσουμε νέα προγράμματα ίσως και νέα βραβεία π.χ. στον τομέα της μουσικής - κάτι ανάλογο με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Επίσης στον τομέα των βιβλίων πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την μετάφραση βιβλίων έτσι ώστε η Κυπριακή λογοτεχνία να σπάσει τα σύνορα του ελληνόφωνου κόσμου.

Όλες οι αλλαγές και οι προσπάθειες μας είναι προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας και διαφάνειας και σίγουρα με απώτερο στόχο να βοηθήσουν τον χώρο του πολιτισμού και τους δημιουργούς.  

Την Άνοιξη του 2022, παρουσιάστηκε από το Δήμο Λεμεσού μια ιδέα για δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου σε επίχωση μέσα στη θάλασσα κοντά στην περιοχή της Ακταίας Οδού. Υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις, έγιναν διάφορες συζητήσεις. Έχουμε κάποιο νεότερο για αυτό το θέμα; Ποια η θέση του Υφυπουργείου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων;

Η πρόταση για ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λεμεσό τέθηκε στη Γ.Σ. του ΕΒΕΛ το 2021, παρουσία του τέως ΥΜΕΕ. Στην πρόταση συμφώνησε ο Δήμος Λεμεσού και κατόπιν εξέτασης διαφόρων θέσεων, πρότεινε τη χωροθέτηση του στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Μαρίνας Λεμεσού.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει σοβαρότατους ενδοιασμούς και αντιτίθεται στη χωροθέτηση του Μουσείου μέσα στη θάλασσα. Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν επίσης πολλοί φορείς όπως το ΕΤΕΚ, πολιτικά κόμματα, δεκάδες πολιτιστικές οργανώσεις της πόλης και πολλοί πολίτες. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων τότε είχε διαφωνήσει με τη χωροθέτηση του Μουσείου στη θάλασσα αφενός λόγω εκτόξευσης του κόστους. Εκτιμάται ότι η κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου στη θάλασσα στοιχίζει περίπου 50% περισσότερα απ’ ότι στη στεριά.

Επίσης η εμπειρία από τη Μαρίνα Λεμεσού λέει ότι χρειάζονται συνεχή συντήρηση, που επίσης προσθέτει στο κόστος. Πόσο μάλλον ένα μουσείο που στεγάζει αρχαιότητες, ευαίσθητες σε συνθήκες αλατότητας και υγρασίας οι ανάγκες για τις συντηρήσεις αυξάνουν. Θα απαιτείται επιπλέον του συνήθους εξοπλισμού και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν κατάλληλες συνθήκες. Τέλος, εξ όσων γνωρίζω, στο υφιστάμενο Μουσείο υπάρχουν 1090 τ.μ. αποθηκών στο υπόγειο και λίθινα αντικείμενα εξωτερικά σε χώρο εμβαδού 1240 τ.μ. Η δυνατότητα υπαίθριας έκθεσης αρχαιοτήτων και υπογείων αποθηκευτικών χώρων σε θαλάσσιο περιβάλλον δεν υπάρχει.

Είναι λοιπόν γεγονός πως θα υπάρχουν πέραν από τα πιο πάνω σοβαρά επιχειρήματα και άλλες σοβαρές πρακτικές δυσκολίες στη λειτουργία του Μουσείου, όπως προσβασιμότητα από το κοινό, έλλειψη χώρων στάθμευσης, δυσκολία στη διακίνηση αρχαιοτήτων κ.ά, έχει αποβάλει αυτό το σενάριο από τις επιλογές.

Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού;

Μετά την αναβάθμιση του Επαρχιακού Μουσείου της Λάρνακας και του Επαρχιακού Μουσείου Πάφου σίγουρα σειρά έχει τώρα το Επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού.  Στο μουσείο φυλάσσονται σημαντικές αρχαιότητες από όλη την Επαρχία Λεμεσού που χρονολογούνται από την απώτερη προϊστορία μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα. Στόχος όλων μας είναι να γίνει μια σύγχρονη επανέκθεση ώστε τα μοναδικά αυτά αντικείμενα να αναδειχθούν.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Νικηφόρου

 

0
Home