Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαζικές & έντονες φωνές στα κατεχόμενα για να ανοίξουν κι' άλλα οδοφράγματα

Offsite Team
- 26.05.2023

Μαζικές & έντονες φωνές στα κατεχόμενα για να ανοίξουν κι' άλλα οδοφράγματα

Πορεία το Σάββατο με συμμετοχή Τ/κ και Ε/κ κομμάτων και οργανώσεων - «Ανοίξτε επιτέλους αυτές τις πόρτες»

Ψηλά στην ατζέντα συζήτησης είναι εκ νέου τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης. Με το θέμα ασχολούνται έντονα τις τελευταίες μέρες τα τ/κ ΜΜΕ αλλά και κόμματα, «αξιωματούχοι» με διάφορες δηλώσεις τους, σύνδεσμοι και άλλοι φορείς στα κατεχόμενα. 

Πορείες το Σάββατο

Αύριο Σάββατο 27/5,  θα πραγματοποιηθεί δικοινοτική εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και τη μερική άρση της απαγόρευσης διακίνησης. Η εκδήλωση με την ονομασία «Ανοίγουμε νέους δρόμους, επανενώνουμε την Κύπρο» θα πραγματοποιηθεί στις 09:45 το πρωί του Σαββάτου με δύο παράλληλες πορείες που θα ξεκινήσουν από το τέρμα της Οδού Λήδρας, ένθεν και ένθεν, και θα ενωθούν στη νεκρή ζώνη του Λήδρα Πάλας. Της πορείες διοργανώνει η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης. 

Σε δηλώσεις του στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ) εκ μέρους της οργάνωσης, ο Σιενέρ Ελτσίλ εξήγησε ότι μετά την πορεία θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας. Ο Ελτσίλ υπενθύμισε ότι στην Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης συμμετέχουν τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα, συντεχνίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Όπως ανέφερε ο Ελτσίλ, η Πρωτοβουλία Ειρήνης πραγματοποιεί την συγκεκριμένη εκδήλωση προκειμένου να εκφράσει το αίτημά της για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης στο νησί, βελτίωση των συνθηκών στα υφιστάμενα σημεία διέλευσης και τη βούλησή της προς την κατεύθυνση της επανένωσης του νησιού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Την δήλωση για περισσότερα σημεία διελεύσεων υπογράφουν μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ, τα τ/κ κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΤΚP), η Ενωμένη Κύπρος (ΒΚP), ο Δήμος Αμμοχώστου, η ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες καθώς και οργανώσεις από τις δύο κοινότητες. Συνολικά, την κοινή δήλωση συνυπογράφουν 109 πολιτικοί σχηματισμοί, συντεχνίες και οργανώσεις.

Όλες οι οργανώσεις και οι ομάδες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την κατεύθυνση της επίτευξης ανοίγματος σημείων διελεύσεων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σχετικές συζητήσεις, αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία (για πεζούς και οχήματα), στην περιοχή Αθηένου/Λουρουτζίνας, καθώς και στην περιοχή Κοκκίνων και πιθανόν και σε άλλες περιοχές.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα περίπου μήνα, ο Ε/κ διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, δήλωσε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, ως ένα υποβοηθητικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός γενικότερα καλύτερου κλίματος, υποβοηθητικού για την προσπάθεια αναζωογόνησης της προοπτικής για συνολική λύση.

Όπως έγραψε τότε η OffsiteNews, τα 6 αιτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων είναι τα εξής:

  1. Οδόφραγμα Πυροΐου (Αθηένου)
  2. Οδόφραγμα Κοκκίνων
  3. Διάνοιξη ενός οδοφράγματος για αυτοκίνητα στην Ανατολική Λευκωσία (περιοχή Καϊμακλίου). Πύλη Αμμοχώστου ή κοντά στον κυκλικό κόμβο Bata
  4. Διάνοιξη οδοφράγματος για πεζούς στην περιοχή της Πύλης Πάφου
  5. Διάνοιξη του οδοφράγματος για πεζούς στην οδό Ληδήνης
  6. Διάνοιξη της οδού Αρχαίας Λήδρας στο Γέρι

Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φιρκί Τόρος σε εκπομπή της Kıbrıs TV την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το άνοιγμα επιπλέον σημείων διέλευσης μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών για να διευκολυνθεί η διαδικασία μεταφοράς ξένου κεφαλαίου από το εξωτερικό στα κατεχόμενα. 

Ανέφερε και τα εξής:

«Διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται να ανοίξει η Πύλη Αμμοχώστου και η Πύλη Πάφου στα μέρη που η τροχαία είναι πιο πυκνή στην Λευκωσία. Η Πύλη Αμμοχώστου θα είναι σημείο διέλευσης οχημάτων επιπρόσθετα με τον Άγιο Δομέτιο και θα μειωθεί η συμφόρηση στον Άγιο Δομέτιο».

Σημειώνοντας ότι μόνο από αέρος και θαλάσσης υπάρχει πρόσβαση στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και ότι το ξένο κεφάλαιο και τα τουριστικά έξοδα είναι μια σοβαρή ένεση στην οικονομία, ο Τόρος πρόσθεσε ότι το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι ένας μικρός χώρος με περιορισμένο πληθυσμό και επομένως είναι περιορισμένο και το κατά κεφαλήν εισόδημα και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι ξένοι πόροι.

Επισημαίνοντας ότι σήμερα ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι τουριστικοί πράκτορες υποδεικνύουν ως σημεία αναφοράς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου όταν πουλούν τα ταξίδια τους, ο Τόρος είπε ότι δεν είναι μόνο Ελληνοκύπριοι που περνούν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πούμε αυτή την κατάσταση οικονομία ή κίνηση που κυλά από το νότιο στο βόρειο τμήμα του νησιού».

«Ανοίξτε επιτέλους αυτές τις πόρτες»

Στην ανάγκη ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης στο νησί αναφέρεται πρωτοσέλιδα και με δισέλιδο εκτενές ρεπορτάζ της στις εσωτερικές τις σελίδες η τ/κ εφημερίδα Yeni Duzen την Τετάρτη. 

φ

Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανοίξτε επιτέλους αυτές τις πόρτες», η εφημερίδα γράφει ότι παρόλο που οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της κίνησης που παρατηρείται σε όλα τα σημεία διέλευσης στο νησί, εντούτοις, και στις δυο πλευρές, παρατηρείται ολιγωρία και δεν λαμβάνονται μέτρα για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαιτίας κυρίως της σοβαρής υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας (ΤΛ) έναντι του ξένου συναλλάγματος, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν να μεταβούν στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η αύξηση των διελεύσεων μέσω των οδοφραγμάτων και η ταλαιπωρία που βιώνουν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, καθιστά αδήριτη ανάγκη το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, σημειώνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης για οχήματα στη Λευκωσία.

Βελτιώσεις στον Άγιο Δομέτιο

Ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσιαγίνερ, ανέφερε ότι «Σε πρώτο στάδιο, επιτεύχθηκε συμφωνία για να γίνουν ρυθμίσεις στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου», δήλωσε ο Τσιαγίνερ, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που θα γίνονταν, περιλαμβάναν το άνοιγμα ενός τρίτου δρόμου, την μετακίνηση του σημείου που γίνονται οι ασφάλειες των οχημάτων, τον διαχωρισμό του χώρου που γίνονται οι διελεύσεις των τουριστών και την αλλαγή συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, συνεχίζουν τις επαφές τους για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Ωστόσο, πηγές από τη λεγόμενη «προεδρία» απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις για το ποια σημεία διέλευσης θα ανοίξουν και για το τί είδους παζαρέματα έγιναν. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν το ερώτημα που αφορά το ποια σημεία διέλευσης θα ανοίξουν και πότε θα γίνει αυτό, διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διακοπεί η διαδικασία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η τελευταία δήλωση στο θέμα των νέων σημείων διέλευσης έγινε τον περασμένο Απρίλιο από τον «ειδικό αντιπρόσωπο» Εργκιούν Ολγκιούν ο οποίος συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Ολγκούν είχε δηλώσει ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα τους, όμως απέφυγε να δώσει ονόματα περιοχών λέγοντας ότι συζητείται ακόμα το θέμα. Ο Ολγκούν είχε πει ότι συζητείται το άνοιγμα σημείων διέλευσης οχημάτων και ότι αμφότερες οι πλευρές υπέβαλαν τις προτάσεις τους. 

Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν για το θέμα, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΡΤΚ,, Φικρί Τορός δήλωσε ότι ούτε η «προεδρία» ούτε και η «πρωθυπουργία» έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για το θέμα τους ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης στο νησί.

Υπενθύμισε ότι το κόμμα του επιθυμεί το άνοιγμα 6 νέων σημείων διέλευσης και πρόσθεσε ότι αυτά τα σημεία διέλευσης, θα πρέπει να ανοίξουν ως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αφότου πρώτα συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαριθμώντας τα σημεία διέλευσης που προτείνει το ΡΤΚ να ανοίξουν, ο κ. Τορός είιπε ότι αυτά είναι: στην Πύλη Αμμοχώστου και Πύλη Πάφου στη Λευκωσία, στη Μια Μηλιά, στην Αθηαίνου, και στον Πύργο.

Τονίζοντας ότι τα σημεία διέλευσης θα πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο τόσο για τις δύο κοινότητες όσο και για τους δύο ηγέτες, ο Φικρί Τορός εξέφρασε την άποψη ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή και στις δύο κοινότητες, θα ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας και τους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά ταυτοχρόνως θα συμβάλει και στο εμπόριο.

Είπε επίσης πως είναι σημαντικό τα σημεία διέλευσης να διαδραματίσουν ρόλο μοχλού προς την κατεύθυνση του στόχου της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. «Τα σημεία διέλευσης πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της συνολικής λύσης. Αν δεν γίνει με αυτό τον τρόπο, υπάρχει το ρίσκο δημιουργίας ενός νέου στάτους κβο», δήλωσε ο κ. Τορός.

Αύξηση εμπορίου με άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων υποστηρίζουν τα Επιμελητήρια

Το ΚΕΒΕ και το τουρκοκυπριακό εμπορικό Επιμελητήριο (KTTO) ενθαρρύνουν σθεναρά την αύξηση των ευκαιριών στον τομέα του εμπορίου, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω νέων ή πιο επαρκών σημείων διέλευσης (οδοφραγμάτων), αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, σε ανάρτησή τους στο Twitter, αναφορικά με σύσκεψη στην οποία παρακάθισε την Τρίτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, με εκπροσώπους των δυο Επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για ενδυνάμωση των οικονομικών και των εμπορικών δεσμών σε όλο το νησί ως ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές για μια μελλοντική λύση».

Αναφέρεται ακόμη πως «έγινε μια ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για αυξημένες εμπορικές συναλλαγές εντός του νησιού, περιλαμβανομένου μέσω μιας επικέντρωσης στους νέους και μιας βελτιωμένης διευκόλυνσης στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Σημειώνεται, περαιτέρω, πως «μια μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δυο πλευρών δημιουργεί μια καλή επιχειρηματική αντίληψη και θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο στις ζωές του κόσμου σε όλο το νησί».

«Ειδικότερα, τα δυο Επιμελητήρια ενθαρρύνουν σθεναρά το να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες στον εμπορικό τομέα, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω νέων ή πιο επαρκών σημείων διέλευσης», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείσα πάντως από το ΚΥΠΕ αν συζητείται θέματα διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων αρμόδια πηγή ανέφερε πως επί του παρόντος δεν συζητείται τέτοιο θέμα ούτε στο επίπεδο Τεχνικής Επιτροπής, που είναι αρμόδια για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, ούτε στο επίπεδο των  διαπραγματευτών.

Ανέφερε, ωστόσο, πως μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει εφόσον ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και τα αιτήματα και των δυο πλευρών.

Υπενθυμίζεται πως διαχρονικά στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό η ε/κ πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάνοιξη οδοφραγμάτων σε Κόκκινα και Πυρόι.

Ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρει πως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές για μια μελλοντική λύση.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / ΚΥΠΕ

Home