Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με 8 πτητικά μέσα στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών φέτος - Το 2025 το νέο αεροσκάφος

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 06.03.2024

Με 8 πτητικά μέσα στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών φέτος - Το 2025 το νέο αεροσκάφος

Νέος εξοπλισμός στο Τμήμα Δασών - 600 δασοπυροσβέστες συνολικά μέχρι το καλοκαίρι

Με νέο αεροσκάφος πυρόσβεσης θα εφοδιαστεί το Τμήμα Δασών από το 2025. Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το αεροσκάφος θα είναι τύπου Airtractor και η αγορά του εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

Εντός του 2024 το Τμήμα Δασών θα πορευτεί  στη μάχη κατά των πυρκαγιών  με οκτώ πτητικά μέσα. Ήδη στο Τμήμα άρχισαν οι διεργασίες για να είναι όλα έτοιμα έγκαιρα. Αυτή τη στιγμή τρέχουν διαδικασίες προσφορών για την εκμίσθωση δυο ελικοπτέρων και τεσσάρων αεροσκαφών πυρόσβεσης.

Στόχος είναι ι μέχρι τον Ιούνιο τα πτητικά μέσα να έλθουν στην Κύπρο. Παράλληλα, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τα δυο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο Ισραήλ για συντήρηση και το άλλο στη Μεγάλη Βρετανία για επισκευή της μηχανής του.

Θα ενισχυθεί με συντονιστικό αεροσκάφος

Πέραν των 8 πτητικών μέσων το Τμήμα Δασών θα ενισχυθεί με συντονιστικό αεροσκάφος το οποίο θα συντον/ιζει το ενδεχόμενο ταυτόχρονων πυρκαγιών. Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης θα συνδράμουν τα δυο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και τα δυο ελικόπτρα της Αστυνομίας.

Στελέχωση Τμήματος Δασών

Στα πλάνα βρίσκεται και η ενίσχυση του Τμήματος Δασών με έμψυχο δυναμικό. Στόχος μέχρι τον Απρίλιο ο αριθμός των δασοπυροσβεστών να ανέλθει στους 600. Παράλληλα, σε θέσεις μάχης βρίσκονται και 2877 δασικοί υπάλληλοι.

Εκτός από το αεροσκάφος, οχήματα και εξοπλισμό συνολικής αξίας €25,7 εκατομμυρίων θα λάβει το Τμημα Δασών. Ήδη, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου επιθεώρησε χθες Τρίτη 05 Μαρτίου 2024 οχήματα και εξοπλισμό που παρέλαβε πρόσφατα το Τμήμα Δασών για σκοπούς προστασίας των δασών. Ο εξοπλισμός εξασφαλίστηκε μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

>>>>.Διαβάστε επίσης: Αεροσκάφος, οχήματα και εξοπλισμός €25,7 εκ. στο Τμήμα Δασών για προστασία δασών<<<<<

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, σε δηλώσεις της μετά την επιθεώρηση των οχημάτων, η κ. Παναγιώτου είπε ότι με προϋπολογισμό ύψους €25,7 εκατομμυρίων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Παρέμβασης που αφορά την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, ξεκίνησε ήδη η παραλαβή εξοπλισμού που προέρχεται μέσα από το ταμείο.

στιγμής έχουν παραληφθεί τέσσερις εκσκαφείς, εννέα γεωργικοί ελκυστήρες (έξι από το Σχέδιο και τρεις με εθνικούς πόρους), οκτώ καδενοφόρα, έξι τεμαχιστές βλάστησης και δέκα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ έπεται η άφιξη 25 πυροσβεστικών οχημάτων παντός εδάφους, 17 μεγάλων πυροσβεστικών, έξι φορτηγών μεταφοράς οχημάτων τύπου πλατφόρμας, έξι βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς 12 τόνων νερού, και άλλων 65 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Προβλέπεται, επίσης, μέσω του ταμείου η αγορά ενός αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Η Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσθήκη στον εξοπλισμό του Τμήματος για την προστασία των δασών.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

0
Home