Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν πήγαν στη Σύνοδο οι 2 μοναχοί - Παραπέμπονται σε Συνοδικό Δικαστήριο

Offsite Team
- 08.03.2024

Δεν πήγαν στη Σύνοδο οι 2 μοναχοί - Παραπέμπονται σε Συνοδικό Δικαστήριο

Επέβαλε αργία στους 2 μοναχούς ο Ταμασού Ησαϊας

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρνήθηκαν τελικά να προσήλθουν στην Ιερά Σύνοδο οι δύο μοναχοί της Ιεράς Μονής Αββακούμ στο Φτερικούδι που κατηγορούνται για θέματα ηθικής και σεξουαλικής φύσεως και οικονομικών ατασθαλιών με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως παραπεμφθούν σε εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο θα εξετάσει το όλο θέμα. 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας επέβαλε αργία στους 2 μοναχούς. 

>>> Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα με την απόφαση της Συνόδου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συγκλονισμένη είναι η Εκκλησία της Κύπρου και η κυπριακή κοινωνία γενικότερα από τις σοβαρές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση μοναχών στο ιδιαίτερα δημοφιλές μοναστήρι τα τελευταία χρόνια του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι 2 μοναχοί κλήθηκαν εκτάκτως σήμερα στην Ιερά Σύνοδο ώστε να δώσουν τη δίκη τους θέση . Αναμένεται να συνεχιστεί η σύνοδος που ξεκίνησε από τις 10:00.

Ο Ταμασού Ησαϊας, στη Μητρόπολη του οποίου ανήκει η Μονή, παρέθεσε ενώπιον της συνόδου όλα τα στοιχεία που είχε Ενώπιον του που φαίνεται να ώθησαν τον Αρχιεπισκοπο να επισπεύσει τις διαδικασίες. 

Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να φέρει από σήμερα την καθαίρεση των 2 μοναχών από την ιερά σύνοδο. 

Οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες αφορούν δύο μοναχούς της Μονής. Όπως ανέφερε σε διάφορες δηλώσεις του την Πέμπτη ο Θεολόγος και Εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Χριστάκης Ευσταθίου, οι καταγγελίες αφορούν θέματα ηθικής και σεξουαλικής φύσεως και οικονομικών ατασθαλιών που μπορεί να αγγίζουν μέχρι και τα όρια του σκανδάλου. 

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για τεράστιο ποσό που μπορεί να φτάνει και τις 800.000 ευρώ που εντοπίστηκε σε χρηματοκιβώτιο στη Μονή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο όνομα των δύο μοναχών βρέθηκαν γραμμένες κατοικίες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλαδα. 

Οι μοναχοί κατηγορούνται επίσης ότι ξεγελούσαν τους προσκυνητές με δήθεν θαύματα ενώ επιπρόσθετα, φαίνεται να προκύπτουν και καταγγελίες για ζητήματα ηθικής φύσεως, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεσμό ανάμεσα στους δύο μοναχούς. 

Παρέμβαση των δύο μοναχών μέσω δικηγόρων - Αρνούνται τις κατηγορίες

Τη δική τους θέση κοινοποίησαν μέσω δικηγόρων την Πέμπτη οι δύο μοναχοί που κατηγορούνται. Οι δύο μοναχοί αρνούνται κατηγορηματικά τη διάπραξη οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών και/ή ποινικών αδικημάτων και ζητούν την αναβολή της Ιεράς Συνόδου, αφού η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση των δικηγόρων

Εκ μέρους του Αρχιμανδρίτη Ν.Γ και Π.Τ. έχει αποσταλεί γραπτή ειδοποίηση στην Ιερά Σύνοδο, ότι οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την διάπραξη οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών και/ή ποινικών αδικημάτων και υπέβαλαν αίτημα σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως κλητευθούν σε ακρόαση και να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία.

Επιπρόσθετα, απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, όπως προχωρήσουν και να εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας αφού οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα. Επισημαίνοντας πως η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και απαίτησαν την αναβολή της αυριανής (08/03/2024) ακροαματικής διαδικασίας.  

Διαβάστε εδώ το χρονικό

 

0
Home