Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νομικές περιπέτειες για το application που θα μας ενημερώνει για φωτιά και πλημμύρες

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 13.12.2023

Νομικές περιπέτειες για το application που θα μας ενημερώνει για φωτιά και πλημμύρες

Στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποτάθηκαν δυο κοινοπραξίες -Αναμονή της απόφασης

Νομικές περιπέτειες  προκύπτουν στην προσπάθεια της Πολιτικής Άμυνας για να φέρει ένα επαναστατικό μέτρο στην Κύπρο που αφορά   την ενημέρωση  των πολιτών εάν υπάρχει πυρκαγιά,  έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα, καταιγίδα… ακόμα και πυρηνική επίθεση.

Ένα project που δουλεύει η Πολιτική Άμυνα εδώ και δυο χρόνια με στόχο να εφαρμοστεί το 2024 όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει. Κατά τη διαδικασία των προσφορών επέδειξαν ενδιαφέρον πέντε κοινοπραξίες αλλά οι δυο από αυτές προσέφυγαν στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών εντός των επόμενων ημερών θα εκδώσει την απόφασή της η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον αφού:Είτε θα ακυρωθεί ολόκληρη η διαδικασία, άρα τα πάντα θα αρχίσουν ξανά από την αρχή. Είτε θα επικυρωθεί η απόφαση για την Εταιρεία που πλειοδότησε και θα δοθεί εντολή για την υλοποίηση του project.

Εφόσον δεν προκύψει ακύρωση συμβολαίου εντός 8 μηνών θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα.

Ένας μήνας πιλοτικά

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite News ότι με βάση τους τωρινούς υπολογισμούς το σύστημα προειδοποίησης  θα λειτουργεί πιλοτικά για περίοδο ενός μήνα με βάση το σκεπτικό της αρμόδιας Αρχής που είναι η  Πολιτική Άμυνα. 

Η εγκατάσταση του συστήματος θα αγγίξει το ποσό των 3.5 εκ. ευρώ και η συντήρησή του από την εταιρεία που θα αναλάβει την προσφορά θα κοστίσει άλλο 1.5 εκ. ευρώ.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ερχεται το application για φωτιά & πλημμύρες<<<<

Εμπλοκή στην εφαρμογή του νέου πρωτοποριακού app θα έχουν πέραν της Πολιτικής Άμυνας η, Αστυνομία, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες.

Πώς θα λειτουργεί

Το νέο application θα λειτουργεί σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Άμυνα  ως εξής:

Η προειδοποίηση θα γίνεται μέσω του συστήματος το οποίο θα συνδέεται με κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενημερώνοντας όσους συνδρομητές είναι χρήστες του application.

Η ενημέρωση θα γίνεται σε τοπικό και όχι παγκύπριο επίπεδο. Παγκύπρια η ενημέρωση θα γίνεται με βάση τους σχεδιασμούς όταν προκύπτει κίτρινη και κόκκινη προειδοποίηση για έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι πέραν της προειδοποίησης το application θα δίνει συμβουλές  για λήψη μέτρων και αντιμετώπισης των φαινομένων.

Το 112 στην Πολιτική Άμυνα

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Υπηρεσία έκτακτης ανάγκης 112 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας αναμένεται να περάσει στα χέρια της Πολιτικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί κοινή πλατφόρμα με σκοπό να γίνεται από την Υπηρεσία ο χειρισμός και της γραμμής 112 και των οδηγιών της Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό.

 

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

0
Home