Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οδόφραγμα Αγ. Δομετίου: Νέες λωρίδες & πεζόδρομος - Σε εξέλιξη έργα και στα κατεχόμενα

Σωτήρης Νικηφόρου
- 04.03.2024

Οδόφραγμα Αγ. Δομετίου: Νέες λωρίδες & πεζόδρομος - Σε εξέλιξη έργα και στα κατεχόμενα

ΦΩΤΟΣ από τα έργα στα κατεχόμενα-Φωνάζουν για τις μεγάλες ουρές-Διευκολύνσεις για εγκλωβισμένους μαθητές και ασθενείς

Βελτιωτικά έργα προωθούνται στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Στόχος είναι να βελτιωθούν γενικότερα οι συνθήκες και να διευκολυνθούν οι διελεύσεις των πολιτών που αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία 1-2 χρόνια από το συγκεκριμένο σημείο. 

Πιο συγκεκριμένα προωθείται κατασκευή πρόσθετης λωρίδας κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις καθώς και πεζοδρόμιο. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, ήδη διάφορα βελτιωτικά έργα ξεκίνησαν και οι κατοχικές αρχές στα κατεχόμενα. Μεταξύ άλλων θα γίνουν διπλές λωρίδες, χώρος στάθμευσης και καφετέρια. 

Παράλληλα, εδώ και λίγες μέρες έχει τεθεί σε εφαρμογή και η διευκόλυνση που παρέχεται από την ΚΔ σε  εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες ασθενείς και μαθητές στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Πιο συγκεκριμένα κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα, διέρχονται από ειδική λωρίδα για να αποφευχθεί η καθυστέρηση στις μεγάλες ουρές που δημιουργούνται. 

Οι βελτιώσεις στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου ήταν ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε για τους Τουρκοκύπριους ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης στις 26/1. Πιο συγκεκριμένα στα μέτρα περιλαμβάνόταν η διαπλάτυνση του διαπλάτυνση του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο καθώς και η ενίσχυση της στελέχωσης στα σημεία διέλευσης.

Καθημερινές φωνές και παράπονα από Τ/κ για μεγάλες καθυστερήσεις

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι τα παράπονα και οι φωνές κυρίως των Τ/κ για τις μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου είναι καθημερινό φαινόμενο και απασχολούν πολύ συχνά και τα ΜΜΕ. Σε πρόσφατα δημοσιεύματα κατηγορείται η Ε/κ πλευρά ότι λειτουργεί μόνο το ένα σημείο ελέγχου. 

φ

Σε εξέλιξη έργα στα κατεχόμενα

Όπως προαναφέραμε λοιπόν, ήδη σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές στον τουρκοκυπριακό τύπο, τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στις κατεχόμενες περιοχές. 

Στόχος όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για χώρους στάθμευσης, να δημιουργηθεί μια δομή όπου  θα επιταχυνθούν οι διελεύσεις και να παρέχονται γενικά πιο σύγχρονες υπηρεσίες.

φ

Τα βελτιωτικά έργα και οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που υπεγράφη από την «τουρκοκυπριακή ένωση εργολάβων οικοδομών», το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο», την «τουρκοκυπριακή ένωση ξενοδόχων», το «επαγγελματικό επιμελητήριο» και τη λεγόμενη πρωθυπουργία.

φ

Στο πλαίσιο των εργασιών για τα βελτιωτικά έργα στην περιοχή, θα γίνει εξωραϊσμός της περιοχής, θα δημιουργηθεί μια δομή με στόχο να επιτυγχάνονται πιο γρήγορες διελεύσεις, θα γίνουν διπλές λωρίδες διελεύσεων, θα καλυφθούν οι ανάγκες για στάθμευση, θα δημιουργηθεί χώρος καφετερίας και θα παρέχονται γενικά πιο σύγχρονες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο των εργασιών, θα δημιουργηθεί ξεχωριστός χώρος για την έκδοση ασφαλειών. Όσοι έχουν ήδη ασφάλεια δηλαδη θα διέρχονται χωρίς καθυστέρηση από άλλη λωρίδα. Όσοι χρειάζονται ασφάλεια θα διέρχονται από διαφορετική λωρίδα. Θα γίνει επίσης ξεχωριστό τμήμα για τουριστικά λεωφορεία. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

φ

Έργα και στις ελεύθερες περιοχές - Επιπρόσθετες λωρίδες και πεζόδρομος

Έργα αναμένεται να γίνουν όμως και στις ελεύθερες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα είναι σε εξέλιξη διαδικασίες και  σχεδιασμός για κατασκευή δύο ακόμα λωρίδων για διευκόλυνση των διελεύσεων. 

Σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ορφανίδου, έχει ετοιμαστεί ρυθμιστικό σχέδιο πρότασης για κατασκευή πρόσθετης λωρίδας κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις καθώς και πεζοδρόμιο, για τη διευκόλυνση της διέλευσης και την απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρουσιάζεται στο οδικό δίκτυο της Δημοκρατίας, πλησίον του σημείου διέλευσης Αγίου Δομετίου. 

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του κ. Βαφεάδη, το θέμα συζητείται και στο πλαίσιο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τα οδοφράγματα καθώς και με το Γραφείο του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή. 

Κάποια από τα έργα θα είναι εντός της Νεκρής Ζώνης. Για τα έργα αυτά αναμένεται να υπάρξει κοινή απόφαση στην Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τα οδοφράγματα η οποία διαβουλεύεται για το θέμα και με την UNFICYP. 

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για έργα που γίνονται εντός της Νεκρής Ζώνης δύναται να γίνει από Ευρωπαϊκούς Φορείς. Η δυνατότητα αυτή, όπως και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης, θα εξεταστούν αφού οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και ετοιμαστεί η εκτίμηση δαπάνης, καταλήγει στην ενημέρωση του ο κ. Βαφεάδης. 

Ειδική λωρίδα για διευκόλυνση των εγκλωβισμένων

Όπως προαναφέραμε λοιπόν, εδώ και λίγες μέρες, μετά από πρωτοβουλία της Επικεφαλούς Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, στο Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, λειτουργεί ήδη ειδική λωρίδα για τη διέλευση εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων ασθενών και μαθητών μας στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, οι οποίοι διαβιούν στα κατεχόμενα χωριά μας, φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές ή επισκέπτονται γιατρούς και νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές και πηγαινοέρχονται καθημερινά μέσω του σημείου διέλευσης του Αγίου Δομετίου.

Στόχος είναι ν’ αποφευχθεί η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων κατά τις μετακινήσεις τους.  Σημειώνεται ότι η διευκόλυνση αυτή εφαρμόζεται μόνο κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές, όχι το αντίθετο. 

Η διέλευση γίνεται μέσω ειδικής λωρίδας για οχήματα με τα οποία οι γονείς θα μεταφέρουν τα παιδιά τους, που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, στα σπίτια τους στα κατεχόμενα χωριά μας και ειδικότερα στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Αφορά, επίσης, σε ασθενείς εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες από το Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Ανδρόνικο, τον Κορμακίτη και Καρπάσια που επισκέπτονται με λεωφορείο νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές και υπόκεινται σε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση κατά την επιστροφή τους στις κατεχόμενες περιοχές, αφού ο χρόνος καθυστέρησης προστίθεται στην ήδη μεγάλη διαδρομή που διανύουν οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.

Η διευθέτηση αυτή έγινε μετά από παράπονα που εξέφραζαν κάτοικοι κυρίως του Κορμακίτη, για υπερβολική καθυστέρηση στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, όπου καθημερινά ταλαιπωρούνται για να μεταφέρουν τα παιδιά τους από σχολεία στις ελεύθερες περιοχές πίσω στο κατεχόμενο χωριό τους, αφού αρκετές φορές αναγκάζονταν να αναμένουν ώρες μέχρι να διέλθουν.

Ζητούν επίμονα νέα διάνοιξη οδοφράγματος στο Καϊμακλί οι Τ/κ - Δεν απαντούν για Αθηένου και Κόκκινα

Στο μεταξύ, δεν προκύπτει καμία εξέλιξη για την ώρα όσον αφορά τις συζητήσεις και διαβουλεύσεις που γίνονται για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. 

Όπως έγραψε και σε παλαιότερο αναλυτικό της ρεπορτάζ η OffsiteNews, οι Τ/κ ζητούν επίμονα την διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης στο Καϊμακλί/Μια Μηλιά, αφού πολύ κοντά είναι το παράνομο αεροδρόμια της Τύμπου. 

Και ενώ πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έθεσe η Κυπριακή Δημοκρατία για διάνοιξη σημείου διέλευσης τόσο στην Αθηένου - Πυρόι όσο και στα Κόκκινα στην περιοχή Τηλλυρίας. Τα αιτήματα αυτά είναι στο τραπέζι εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς καμία ανταπόκριση από τις κατοχικές αρχές. 

Αυτή τη φορά όμως η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη να μην συναινέσει σε διάνοιξη άλλου σημείου διελευσης που ζητούν οι Τ/κ, εάν δεν ικανοποιηθούν τα 2 αιτήματα για Αθηένου και Κόκκινα.  Για την ώρα το θέμα είναι στον πάγο πάντως. Γίνονται συζητήσεις στην Τεχνική Επιτροπή αλλά χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Πάνω από 3 εκατομμύρια διελεύσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα το 2023 - 7.7 διελεύσεις συνολικά

Συνολικά 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 3.063.408 ήταν Ελληνοκύπριοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα, εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω των σημείων το 2023, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», όπως μετέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αριθμός των Ε/κ, που εισήλθαν στο ψευδοκράτος από τα σημεία διέλευσης ξηράς μέσα σε έναν χρόνο, ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 3 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών που εισήλθαν στα κατεχόμενα από τα σημεία διέλευσης ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω των σημείων διέλευσης το 2023, έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ των 3 εκατομμυρίων 63 χιλιάδων 408 το 2023, ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός ήταν 2.835.496.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που πέρασαν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, αυξήθηκε κατά 31,64% την ίδια περίοδο και από 1 εκατομμύριο 911 χιλιάδες 837 έφθασε τα 2 εκατομμύρια 516 χιλιάδες 814 διελεύσεις.

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home