Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ουαί κι’ αλίμονο αν ανάψει φωτιά στα Κρασοχώρια - Ανοχύρωτα και μη προσβάσιμοι δρόμοι

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 27.06.2023

Ουαί κι’ αλίμονο αν ανάψει φωτιά στα Κρασοχώρια - Ανοχύρωτα και μη προσβάσιμοι δρόμοι

Δεν μπορεί να πατήσει πυροσβεστικό σε δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων – Βγαίνουν τώρα σε προσφορές για τον Πυροσβεστικό Σταθμό

Ανοχύρωτα σε πυρκαγιές παραμένουν τα Κρασοχώρια Λεμεσού. Η έλλειψη πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και οι απροσπέλαστοι δρόμοι εντός των χωριών δημιουργούν έντονη ανησυχία με τον κίνδυνο πυρκαγιάς που θα είναι καταστροφική να  είναι ορατός.

Όπως πληροφορείται η Offsite News,  η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού  θα προχωρήσει σε διάθεση  ολόκληρου του κονδυλίου για τη  διάνοιξη, επιδιόρθωση και καθαρισμό όλων των αγροτικών δρόμων και των προσβάσεων. Ωστόσο, σε πρόσφατη σύσκεψη,  οι κοινοτάρχες  διαμαρτυρήθηκαν ότι το κονδύλι δεν συμπεριέλαβε όλους τους δρόμους. 

Συγκεκριμένα, ο κοινοτάρχης Άρσους μιλώντας στην ίδια σύσκεψη είπε  στον Έπαρχο ότι  το χωριό του καλύπτεται με 70 χιλιόμετρα αγροτικούς δρόμους και τα χρήματα που εγκρίθηκαν καλύπτουν μόλις τα 20 χιλιόμετρα. Κατά τη σύσκεψη, η τοποθέτηση αυτή του κοινοτάρχη ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και ανάμεσα στους άλλους κοινοτάρχες.

>>>Διαβάστε επίσης: Πρόταση νόμου για κάμερες που θα εντοπίζουν πυρκαγιές σε βιομηχανικές & βιοτεχνικές<<<<

Έμεινε στα χαρτιά ο Πυροσβεστικός Σταθμός

Η Offsite News πληροφορείται ότι έγιναν ενέργειες με σκοπό την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην Πάχνα προ τετραετίας. Ο πυροσβεστικός σταθμός θα κάλυπτε την περιοχή των Κρασοχωριών της επαρχίας Λεμεσού.    Ωστόσο, η ανέγερση του Σταθμού έμεινε στα χαρτιά, αφού ουδέποτε προχώρησαν σε  διαγωνισμό για προσφορές. Σημειώνεται ότι το κόστος σύμφωνα με την τότε μελέτη ανέρχετο στις 350 χιλ. ευρώ με οδηγίες την άμεση έναρξη των εργασιών ανέγερσης.

Φτιάχνουν Σταθμό το 2025

Κατά την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι ο Σταθμός θα αποπερατωθεί τελικά μέχρι τις αρχές του 2025. Η Offsite News επικοινώνησε με τον Αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο ο οποίος εξήγησε ότι θα τρέξει η διαδικασία για την κατεδάφιση και μετέπειτα την ανέγερση του Σταθμού.

Όπως ανέφερε ο πρόσφατα διορισθέντας αντιπύραρχος θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός  από τα Δημόσια Έργα αφού ήδη ολοκληρώθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα διεξαχθεί εντός του Σεπτεμβρίου και το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2024 αρχές του 2025. 

Ο Αρχιπύραρχος ανέφερε ότι το έργο θα κοστίσει 500.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ άλλες 100.000 ευρώ θα διατεθούν για κατασκευαστικά έργα στους δρόμους γύρω από το Σταθμό. Ο Αρχιπύραρχος ανέφερε ότι ο Σταθμός θα πληροί όλες τις προδιαγραφές και θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της περιοχής. 

 Ο Πυροσβεστικός Στ;αθμός θα καλύπτει τα συγκεκριμένα 19 χωριά: Κολόσσι, Ερήμη,Καντού, Σούνι-Ζανακιά Πάνω Κυβίδες Άγιος Αμβρόσιος Λόφου, Βουνί Κοιλάνι, Πέρα Πεδί, Μανδριά, Κάτω Πλάτρες, Όμοδος Βάσα, Μαλιά, Άρσος, Πάχνα,  Ανώγυρα και Αυδήμου,

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home