Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάνω από 1700 πρόστιμα για πατίνια μέσα σε ένα χρόνο

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 13.08.2023

Πάνω από 1700 πρόστιμα για πατίνια μέσα σε ένα χρόνο

Αβέρτα τα πρόστιμα για τα πατίνια (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Η νομοθεσία για τη χρήση των συσκευών προσωπικής κινητικότητας (σκούτερ στους δρόμους) ψηφίστηκε από τις 28 Ιουλίου 2022. Ένα χρόνο μετά η Offsite News προέβη σε έρευνα και διαπίστωσε ότι το κοινό και ειδικά οι χρήστες ακόμα δεν έμαθαν να χρησιμοποιούν τα σκούτερ. Μέσα σε ένα χρόνο έγιναν συνολικά 1743 καταγγελίες από την Αστυνομία με τους χρήστες να καταβάλλουν χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι καταγγελίες αφορούν συνολικά 15 αδικήματα με τη μερίδα του λέοντος να έχει το αδίκημα της χρήσης σκούτερ σε μη επιτρεπόμενο χώρο διακίνησης με 991 καταγγελίες. Σημειολογικά το εξώδικο πρόστιμο είναι 85 ευρώ. 

Η δεύτερη κύρια παράβαση είναι με 346 καταγγελίες η χρήση σκούτερ από  πρόσωπο που δεν φέρει κατάλληλα προσδεδεμένο προστατευτικό κράνος. Το εν λόγω πρόστιμο είναι 50 ευρώ. Η τρίτη κύρια παράβαση είναι η χρήση σκούτερ σε μη καθορισμένη λωρίδα διακίνησης με 137 καταγγελίες. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με 50 ευρώ.

>>>>Διαβάστε επίσης: E-scooters: Όλα όσα αλλάζουν - Σε ισχύ η νέα νομοθεσία<<<<

Τα άλλα αδικήματα αφορούν: 

  • Καταγγελία σε πρόσωπο που  δεν έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει τη χρήση σκούτερ . από πρόσωπα ηλικίας κάτω των 14 ετών. Το αδίκημα επισύρει πρόστιμο 85 ευρώ,
  • 84 καταγγελίες σε πρόσωπα που χρησιμοποίησαν σκούτερ σε οποιαδήποτε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Το πρόστιμο είναι 85 ευρώ.
  • 2 καταγγελίες σε πρόσωπα που χρησιμοποίησαν  σκούτερ σε πλατεία ή πεζόδρομο και ανέπτυξαν ταχύτητα πέραν των 10 χιλιομέτρων την ώρα. Το εξώδικο πρόστιμο είναι της τάξης των 85. Το εν λόγω αδίκημα τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023.
  • 3 καταγγελίες σε  πρόσωπα που δεν συμμορφώθηκαν με τις ενδείξεις των σημάτων τροχαίας και των φωτεινών σηματοδοτών τροχαίας.Το πρόστιμο είναι 85 ευρώ.
  • 7 καταγγελίες για χρήστες σκούτερ που δεν υπάκουσαν  σε σήματα ή υποδείξεις αστυνομικών. Το εξώδικο πρόστιμο είναι 50 ευρώ,. 
  • 13 καταγγελίες για πρόσωπα που δεν έδωσαν προτεραιότητα στη διέλευση πεζού. Το πρόστιμο είναι 50 ευρώ. 
  • 7 καταγγελίες για πρόσωπα που δεν κατέβαλαν  κάθε δυνατή προσπάθεια για διευκόλυνση των πεζών ενώ χρησιμοποίησαν σκούτερ. Το πρόστιμο είναι 50 ευρώ. 
  • 4 καταγγελίες για πρόσωπα που χρησιμοποίησαν σκούτερ αλλά κατά τη χρήση του δεν εκδήλωσαν την πρόθεσή τους με το κατάλληλο σήμα χεριού. Το πρόστιμο είναι 50 ευρώ.
  • 3 καταγγελίες σε πρόσωπα που εγκατέλειψαν το σκούτερ σε πεζόδρομο, πλατεία κατά τρόπο που εμποδίζει τη διακίνηση πεζών και ποδηλατών. Το πρόστιμο είναι  50 ευρώ.
  • 27 καταγγελίες σε πρόσωπα που μετέφεραν  οποιοδήποτε αντικείμενο τοποθετημένο η κρεμασμένο σε οποιοδήποτε σημείο του σκούτερ. Το πρόστιμο είναι 50 ευρώ.
  • 45 καταγγελίες σε πρόσωπα τα οποία χρησιμοποίησαν σκούτερ, αλλά δεν μερίμνησαν να βρίσκονται σε λειτουργία φανοί. Το πρόστιμο είναι 50 ευρώ.
  • 73 καταγγελίες για πρόσωπα τα οποία κατά τη χρήση σκούτερ δεν έφεραν κατάλληλα φωσφορίζοντα διακριτικά. Το πρόστιμο είναι της τάξης των 50 ευρώ.

Σκοπός της νομοθεσίας αυτής είναι να ρυθμίσει τη διακίνηση των συσκευών αυτών στο οδικό δίκτυο, αφού οι οδηγοί τους συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου.

Με βάση τον σχετικό Νόμο, η διακίνηση συσκευών προσωπικής κινητικότητας σε πλατεία ή πεζόδρομο, επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει η συγκεκριμένη σήμανση η οποία τοποθετείται μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας και αφού γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα προς όφελος των πεζών.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Home