Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πήραμε €245 εκ. για να λύσουμε μια και καλή το μεταναστευτικό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 21.05.2023

Πήραμε €245 εκ. για να λύσουμε μια και καλή το μεταναστευτικό

Η Offsite News αναλύει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που μας έδωσε η Κομισιόν - Πώς θα τα αξιοποιήσουμε

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει κονδύλια εκατομμυρίων για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Για την περίοδο 2021-2027 η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε ποσό 245 εκ. που είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, τα εν λόγω κονδύλια αναμένεται μέχρι το 2027 να αυξηθούν.

Η αρχική κατανομή του ποσού που μας δόθηκε ήταν 163 εκ. για υλοποίηση έργων που άρχισαν την 1η Ιανουαρίου 2021 και ολοκληρωνονται την 31η Δεκεμβρίου 2029. 

Η Kύπρος κατόρθωσε να εξασφαλίσει άλλα 84,5 εκατομμύρια που αφορούν βασικές δράσεις όπως είναι η εξέταση αιτήσεων για το Κέντρο Πουρνάρα που αντιστοιχεί σε 10,2 εκ. Ευρώ και ένα ποσό 67,6 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στην ανέγερση του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασία ‘Λίμνες’ και Προαναχωρησιακού Κέντρου για άτομα εν αναμονή επαναπατρισμού στην περιοχή Μενόγειας, 

>>>>Διαβάστε επίσης: >>>>Οριοφύλακες: Δεν δίνει σεντ η Ευρωπαϊκή Ένωση - Θα βάλουμε 11 εκ. από την τσέπη<<<<

Δόθηκαν λεφτά και για τους Ουκρανούς

Μέσα από τα στοιχεία που εντοπίσαμε φαίνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κατόρθωσε να εξασφαλίσει άλλα 6,7 εκατομμύρια ώς έκτακτη βοήθεια για την παροχή υπηρεσιών διαμονής σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς.

Έτσι θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια

Η Κύπρος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα απορροφήσει τα κονδύλια για την περίοδο 2014-2020. Η παρούσα προγραμματική 2014-2020,  που αφορούν στα ταμεία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων (Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων). 

Όσον αφορά  στην προγραμματική περίοδο 2021-2027:

Έχουν εγκριθεί τα  εθνικά Προγράμματα για το κάθε Ταμείο τα οποία είναι τα εξής: 

  • Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ)-Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF)Προϋπολογισμός: € 71,6 (EU+CY)
  • Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (TEA)-Internal Security Fund (ISF)Προϋπολογισμός : € 30,8 εκατ. (EU+CY)
  • Μέσο για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων (ΜΔΣΘ)-Border Management and Visas Instrument (BMVI)Προϋπολογισμός : € 59,6 εκατ. (EU+CY)

Η ΚΔ αναμένεται να εξασφαλίσει πρόσθετα κονδύλια στο μέλλον από την αρχική κατανομή που αναγράφεται πιο πάνω. 

Kέρδισε πρόσφατη χρηματοδότηση 800.000 ευρώ

Το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προβαίνει σε αιτήσεις για επιπρόσθετη χρηματοδότηση στη βάση των αναγκών του. Ήδη στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-27, η ΚΔ -μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών -υπέβαλε αιτήσεις για  έργα και κέρδισε μέχρι στιγμής πρόσθετη χρηματοδότηση σχεδόν 800 χιλ. ευρώ για ενέργειες που αφορούν στη διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων.   

Ως προς το συνολικό ποσό και των 3 Ταμείων, αν συγκριθεί η αρχική κατανομή κονδυλίων από ΕΕ για την 2021-2027 με την αρχική της 2014-2020 θα διαπιστώσει αύξηση ύψους 75%.

Η περίοδος ισχύς υλοποίησης των έργων κάτω από την προγραμματική περίοδο είναι μέχρι 31.12.2029. Κάτω από την παρούσα προγραμματική περίοδο ήδη άρχισαν και τρέχουν έργα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, στην ενίσχυση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, για αγορά εξοπλισμού επιτήρησης εξωτερικών συνόρων (όπως σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας) και άλλες ενέργειες  που αφορούν στην επιτήρηση των συνόρων και στην εσωτερική ασφάλεια. 

Όσον αφορά τα Κέντρα η συνδρομή της ΕΕ:

  • Υποστήριξη της Λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) Κοφίνου Κατά την προηγούμενη προγραμματική 2014-2020 δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα ύψους €8 εκ. (δημόσια δαπάνη: EU+CY) με στόχο τη στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου (συμπερ. της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτισης, προσφοράς μαθημάτων κ.ο.κ) ενώ για την 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους €6.4 εκ. με στόχο την λειτουργική ενίσχυση αλλά και ενίσχυση σε θέματα υποδομής. 
  • Λειτουργία Ανοικτού Κέντρου Υποδοχής για ασυνόδευτους ανήλικους υπηκόους τρίτων χώρων Κατά την προηγούμενη προγραμματική 2014-2020 δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα με Δικαιούχο την Hope for Children ύψους €3,3 εκ. (δημόσια δαπάνη: EU+CY) για στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου (συμπ. σίτισης, φροντιστών) ενώ για την 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους €3 εκ. 
  • Χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών (ΧΩΚΑΜ) Μενόγειας (Δικαιούχος ΥΑΜ)Κατά την προηγούμενη προγραμματική 2014-2020 δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα ύψους €4,4 εκ. (δημόσια δαπάνη: EU+CY) για στήριξη της λειτουργίας του Χώρου (συμπ. ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπερωριών προσωπικού), ενώ για την 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους €3,7 εκ. και πάλι με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
  • Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά Κατά την προηγούμενη προγραμματική 2014-2020 δόθηκε συνολικό ποσό σε έργα ύψους €12,6 εκ. (δημόσια δαπάνη: EU+CY) κυρίως για αναδιάρθρωση του χώρου και λειτουργικά έξοδα. Επιπρόσθετα έχουν ληφθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έκτακτη βοήθεια ποσό ύψους €3.5 εκ., με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα για τη λειτουργία του ΚΕΠΥ Πουρνάρα. 

Για την 2021-2027 έχει κατανεμηθεί αρχικό ποσό ύψους €7,7 εκ. και πάλι για σκοπούς λειτουργίας και για οτιδήποτε άλλο κριθεί απαραίτητο.

  • Κέντρο Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασία ‘Λίμνες’ και Προαναχωρησιακό Κέντρο για άτομα εν αναμονή επαναπατρισμού στην περιοχή Μενόγειας 

Η ανέγερση του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασίας ‘Λίμνες’ και του Προαναχωρησιακού Κέντρου για άτομα εν αναμονή επαναπατρισμού στην περιοχή Μενόγειας της Επαρχίας Λάρνακας θα χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους €67,666,274.52 απευθείας από την ΕΕπιτροπή (90%) και την ΚΔ με ποσό ύψους €7,518,474.95 (10%).

Το κόστος των λειτουργικών εξόδων των δύο Κέντρων αναμένεται να καλυφθεί από το Πρόγραμμα AMIF που διαχειρίζεται η ΚΔ.  

Άλλα Κέντρα

Στο πλαίσιο της 2014-2020 έχουν χρηματοδοτηθεί και άλλα Κέντρα προς υποβοήθηση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών όπως είναι το Εξεταστικό Κέντρο αιτήσεων για διεθνή προστασία στον χώρο του ΚΕΠΥ Πουρνάρα κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης ύψους €1,2 εκ. και το Κέντρο Ζήνων με Δικαιούχο το ΚΣΕΔ για τη Διαχείριση και Συντονισμό της Μεταναστευτικής Ροής και Προσφύγων από την Μ. Ανατολή με χώρο ολιγόωρης παραμονής μεταναστών συνολικού ύψους €1,2 εκ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας -σύνορα και θεωρήσεις.

Στο πλαίσιο της 2021-2027 αναμένεται ότι θα υποστηριχθούν περαιτέρω οι δομές για ευάλωτα πρόσωπα, περιλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

 

Home