Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

2.200 Ουκρανοί από 1η Ιουνίου θα ψάχνουν σπίτι και δουλειά

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 08.05.2023

2.200 Ουκρανοί από 1η Ιουνίου θα ψάχνουν σπίτι και δουλειά

Τελειώνει ο χρόνος παραμονής τους στα 21 ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο - Αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Όσοι από τους  2.200  Ουκρανούς πρόσφυγες που έλαβαν καθεστώς πολιτικής προστασίας  ενδιαφέρονται να παραμείνουν στην Κύπρο πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο Υφυπουργείο Πρόνοιας για επιδότηση ενοικίου. Αυτό πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα, αφού στις 31 Μαϊου 2023 τελειώνει ο χρόνος παραμονής τους στα 21 ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο. Αυτό θα προβλέπει η πολιτική απόφαση που λήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και προνοεί επίσης ότι όσοι Ουκρανοί πρόσφυγες καταφθάνουν στο νησί από την 1η Μαρτίου 2023 και μετά, μπορούν να διαμένουν σε ξενοδοχείο για περίοδο μέχρι έξι μηνών..

Όπως αρμοδίως πληροφορείται η Offsite News, oι Ουκρανοί εκτοπισθέντες, οι οποίοι θα αναχωρήσουν από τις ξενοδοχειακές μονάδες και νοουμένου ότι έχουν υπογράψει σύμβαση ενοικίασης και έχουν εξασφαλίσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση ενοικίου στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.  

>>>>Διαβάστε επίσης: Ουκρανοί πρόσφυγες: Ήρθαν Κύπρο πάνω από 78.000 - Έμειναν 16.000<<<<

Η επιδότηση ενοικίου είναι ανάλογη με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, την επαρχία διαμονής και τη συγκατοίκηση των αιτούντων με άλλα πρόσωπα.  Σημειώνεται ότι το ποσό καταβάλλεται μόνο για την περίοδο που καλύπτεται από τη σύμβαση ενοικίασης, απευθείας στον ιδιοκτήτη.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας είναι έτοιμη να λειτουργήσει το Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου και υπολογίζεται ότι οι πρώτες μαζικές αιτήσεις θα υποβληθούν μετά τις 31/5/2023.

Οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας έχουν ίσα δικαιώματα με τους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες όσον αφορά τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας.  (π.χ. εγγραφή ως άνεργοι, παροχή εξατομικευμένης προσέγγισης, πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης).  

Η παροχή οικονομικής βοήθειας για στέγη θα γίνεται σύμφωνα με τον περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Κοινωνικών Παροχών Νόμο Ν. 109(Ι)/ 2014. . Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν ήδη ενημερώσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για το δικαίωμα που έχουν να αποταθούν στα Γραφεία Εξεύρεσης Εργασίας και να εξασφαλίσουν εργασία. Με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού έγινε συνάντηση με εργοδότες στην τουριστική βιομηχανία, προκειμένου να καταγραφεί το ενδιαφέρον για εργοδότηση Ουκρανών προσφύγων.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία που θα συνεχίσουν να φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία και μετά την 1η Ιουνίου, αυτά θα προκύψουν μέσα από διαγωνισμό που προκήρυξε το Υφυπουργείο Τουρισμού.

 

Home