Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτική Άμυνα τέλος! Αλλάζει όνομα και αναδιοργανώνεται

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 07.10.2023

Πολιτική Άμυνα τέλος! Αλλάζει όνομα και αναδιοργανώνεται

Μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Η Πολιτική Άμυνα αλλάζει στάτους και εκσυγχρονίζεται. Με εισήγηση του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεώργιου Μπούστρα σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση της Πολιτικής Άμυνας και η μετονομασία της σε Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Η εισήγηση έγινε σε σύσκεψη στο Προεδρικό την Τρίτη στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδου - Προκοπίου, Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου και Γεωργίας Πέτρου Ξενοφώντος.

Η  αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών γίνεται με στόχο  να ανταποκρίνεται με επάρκεια και επαγγελματισμό στις διευρυμένες αρμοδιότητες της όπως αυτές διαμορφώνονται στην εποχή μας με τις σύνθετες κρίσεις/καταστροφές που προκύπτουν καθώς και τους νέους τομείς που αναφύονται.

Το νέο οργανόγραμμα έχει 3 βασικούς πυλώνες τον επιχειρησιακό, τον διοικητικό και τον εκπαιδευτικό.:

Ο  Επιχειρησιακός Πυλώνας θα περιλαμβάνει:

  • Τον Τομέα Ελέγχου και Παρακολούθησης Σχεδίων.
  • Τον Τομέα Διαχείρισης Κινδύνων, Ερευνών και Στατιστικής.
  • Τον Τομέα εφαρμογής, συντονισμό έλεγχο και παρακολούθηση των δράσεων που αφορούν την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων.
  • Τον Τομέα Σχεδιασμού, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
  • Το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων.

Ο Διοικητικός Πυλώνας περιλαμβάνει:

  • Tον Τομέα Οικονομικών, Προϋπολογισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού
  • Τον Τομέα Διοικητικής Υποστήριξης, Προμηθειών και Διαχείρισης Υλικών και Εξοπλισμού
  • Tον Τομέα Καταφυγίων
  • Τον Τομέα Προσωπικού και Διαχείρισης Μελών της Πολιτικής Άμυνας

Ο Εκπαιδευτικός Πυλώνας ο οποίος θα περιλαμβάνει

  • Τη Λειτουργία και Διαχείριση του Εκπαιδευτικού Κέντρου CYCLOPS
  • Τον τομέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης (περιλαμβανομένης της Διαχείρισης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
  • Τον Τομέα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των Εθελοντών
  • Τον Τομέα Εκπαίδευσης των Υπόχρεων Αμυνιτών/Αμυνιτριών
  • Τον Τομέα Εκπαίδευσης των Ουσιωδών Υπηρεσιών περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θα συντονίζει τα πάντα

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα αποτελεί τον Κεντρικό Μηχανισμό Προστασίας των Πολιτών του κράτους και θα έχει συντονιστικό ρόλο τόσο σε περιόδους ηρεμίας όσο και σε περιόδους κρίσεων. Κάτω από το συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας θα επιβεβαιώνεται η ετοιμότητα τον Κρατικών Υπηρεσιών να ανταποκριθούν με επάρκεια σε πιθανές κρίσεις.

Η ετοιμότητα θα περιλαμβάνει:

  • Προληπτικά μέτρα, όπως συντονισμένη αγορά εξοπλισμού και μέσων, ώστε να υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο επάρκεια, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις του προσωπικού όλων των υπηρεσιών τόσο εντός Κύπρου όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας τα προγράμματα που προσφέρει στα Κράτη Μέλη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.
  • - Εκπαίδευση εθελοντών και τοπικών αρχών.
  • - Κατασταλτικές δράσεις σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων για αντιμετώπιση κρίσεων.
  • Η Πολιτική Άμυνα, με συντονισμένες και στοχευμένες εκστρατείες και δράσεις, θα έχει τον ρόλο της διάχυσης και συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών και οργανωμένων συνόλων όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται τόσο προληπτικά όσο και κατά την εκδήλωση κρίσεων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Πολιτική Άμυνα: Θα προταθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας<<<<

Ο στόχος είναι οι πολίτες να αποκτήσουν τα βασικά εφόδια, ώστε να αυξήσουν την ικανότητα αυτοπροστασίας ή και παροχής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (π.χ. ηλικιωμένους, κλινήρη άτομα, κτλ), στα πρώτα στάδια της κρίσης μέχρι να καταστεί διαθέσιμη σε αυτούς η βοήθεια από επαγγελματίες.

Αναπόφευzκτα η αναδιάρθρωση θα συνοδεύεται από την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό διαφόρων ακαδημαϊκών υποβάθρων ώστε να ανταποκρίνεται με επαγγελματισμό στις αρμοδιότητες της.

Αξιοποίηση Κέντρου Ζήνων

Για σκοπούς συντονισμού, εξοικονόμησης πόρων και αξιοποίησης των υποδομών που υπάρχουν ήδη σε διάφορες υπηρεσίες, ως Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων θα αξιοποιείται το Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα.

Μιλώντας στην Offsite News η διοικήτρια Μαρία Παπά, «η προτεινόμενη αναδιάρθρωση της Πολιτικής Άμυνας και η μετεξέλιξη της σε Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα βελτιστοποιηθεί με την αξιολόγηση της από εμπειρογνώμονες που προσφέρει μέσα από το πρόγραμμα «Peer Review» η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας».

Σύμφωνα με την κ. Παπά,  «η υλοποίηση των αποφάσεων θα γίνει με την κατάθεση προτάσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες από τα αρμόδια Υπουργεία..

Αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου

Σε μια άλλη εξέλιξη, αποφασίστηκε, η επαναλειτουργία του Δασικού κολλεγίου με τρόπο ώστε να παρέχει βασική εκπαίδευση στους δασικούς λειτουργούς. Επίσης το Δασικό Κολλέγιο θα  προσφέρει προγράμματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας για εκπαίδευση πολιτών, εθελοντών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων ουσιωδών υπηρεσιών ώστε να συνδράμουν σε περιόδους κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home