Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτική Άμυνα: Θα συντονίζει νευραλγικές υπηρεσίες σε έκτακτη ανάγκη

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 02.09.2023

Πολιτική Άμυνα: Θα συντονίζει νευραλγικές υπηρεσίες σε έκτακτη ανάγκη

Ο οδικός χάρτης - Σημαντικός ο ρόλος της ενέργειας

Ευρωπαϊκή οδηγία καλεί τα κράτη - μέλη να συστήσουν μια αρμόδια Αρχή ώστε να συντονίζει  ως Εθνικό Σημείο Επαφής,  σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τις κρατικές υπηρεσίες και ειδικά  να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της Κυβέρνησης. Ως Αρμόδια Αρχή και Εθνικό Σημείο Επαφής για την Κύπρο ορίστηκε η Πολιτική Άμυνα. Στοχος της νέας οδηγίας είναι η ομαλή και συνεχής παροχή ουσιωδών υπηρεσιών σε περιόδους κρίσεων, φυσικών ή ανθρωπογενών Καταστροφών. Στην ουσία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το κράτος δεν πρέπει να παραλύσει. 

Πιο επείγον ο τομέας της ενέργειας 

Η νέα οδηγία καλύπτει τους εξής τομείς: Ενέργεια, Μεταφορές, και επιπρόσθετα τον Τραπεζικό τομέα, Υποδομές χρηματοοικονομικού τομέα, ψηφιακές υποδομές, το πόσιμο νερό και νερό αποβλήτων, τα τρόφιμα, την υγεία, το διάστημα και την δημόσια υπηρεσία(εκτός δικαιοσύνη, βουλή και κεντρική τράπεζα)

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα  που προέκυψαν ποιος σημαντικός τομέας είναι αυτός της  ενέργειας. Εντός του 2023 θα διενεργηθεί άσκηση για το Σχέδιο του ενεργειακού κέντρο στο Βασιλικό. 

H οδηγία  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλείται να εφαρμόσει η Κύπρος, ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  το Δεκέμβριο του 2022.

>>>>Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Συστήνεται σώμα 40 ατόμων για αποστολές στην ΕΕ<<<<

Οδικός χάρτης

Η οδηγία θα εφαρμοστεί στην Κύπρο κάτω από τις εξής προϋποθέσεις:

Τον Ιανουάριο του 2023 οριστηκε η Πολιτική Άμυνα (λόγω του μεγέθους της χώρας μόνο μια Υπηρεσία ορίζεται)  ως Αρμόδια Αρχή και Εθνικό Σημείο Επαφής για την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας.

Εντός 21 μηνών (από τον περασμένο Δεκέμβριο) η Κύπρος πρέπει να ενσωματώσει την Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο  και να καθορίσει τις διαδικασίες συμμόρφωσης.

Eντός 3 ετών θα πρέπει να καθοριστεί εθνική στρατηγική και κάθε  3 μήνες θα ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Εντός 3 ετών και 6 μηνών θα προσδιοριστεί με τη βοήθεια των άλλων Υπουργείων ο τομέας των   ουσιωδών υπηρεσιών.

Αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες 

Για την υλοποίηση των  σχεδιασμών, η Πολιτική Άμυνα θα προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες (με εμπειρίες σε άλλες χώρες που θα αναλάβουν τον προκαταρκτικό κατάλογο και ίσως εισηγηθούν άλλες υπηρεσίες.

Για την εφαρμογή της Οδηγιας προτείνεται η σύσταση μιας  διατμηματικής επιτροπής  η οποία θα  συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να παρακολουθεί την εφαρμογή της οδηγίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν. Έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με όλα τα Υπουργεία  για ενημέρωση και τις  ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

 

Home