Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πυρκαγιές: Συστήνεται σώμα 40 ατόμων για αποστολές στην ΕΕ

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 31.08.2023

Πυρκαγιές: Συστήνεται σώμα 40 ατόμων για αποστολές στην ΕΕ

Θα εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας

Στα σκαριά βρίσκεται πεζοπόρος Μονάδα  Δασοπυρόσβεσης. Το νέο project βρίσκεται σε εξέλιξη και η ομάδα αυτή θα φέρει τη σφραγίδα του Τμήματος Δασών(θα έχει τον συντονισμό), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Η Μονάδα θα συσταθεί στους επόμενους μήνες και  θα αποτελείται από 40 άτομα, αλλα μελλοντικά μπορει να ενισχυθει με άλλα 70. Ήδη έχει  υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση στην Ε.Ε. του κόστους δημιουργίας, της αγοράς εξοπλισμού και της  ομοιόμορφης εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος rescEU. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Αλεξάνδρου: 475 σημεία στο ηλεκτρικό δίκτυο απειλούν να κάψουν τα δάση<<<<

Θα επιχειρεί και Κύπρο

Η νέα Μονάδα  με τη σύστασή της θα επιχειρεί στην Κύπρο, όμως ο στόχος είναι η εγγραφή στην Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η Μονάδα  να επιχειρεί σε οποιαδήποτε αποστολή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η μονάδα θα είναι έτοιμη και διαθέσιμη για ανταπόκριση μετά την πιστοποίηση και την εγγραφή της είτε μέσα στα πλαίσια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε διμερώς.

Κεττής: Θα κάνουν κοινές ασκήσεις

Μιλώντας στην Offsite News ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι  τα μέλη  της Μονάδας αυτής θα ανήκουν στην Υπηρεσία τους αλλά αμέσως μετά τη συγκρότησή της τα επιλεγμένα μέλη θα προβαίνουν σε κοινές ασκήσεις. Ο κ. Κεττής ανέφερε ότι η εκπαιδευση της Μονάδας θα έχει κοινό πρότυπο στις ασκήσεις. 

Ti ειναι το rescEU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και δημιούργησε το rescEU για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από καταστροφές και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων.

Το rescEU δημιουργήθηκε ως αποθεματικό ευρωπαϊκών ικανοτήτων, πλήρως χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. Περιλαμβάνει ένα στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, ιατρικά αεροπλάνα εκκένωσης και ένα απόθεμα ιατρικών ειδών και νοσοκομεία πεδίου που μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτα περιστατικά υγείας.

Το αποθεματικό rescEU περιλαμβάνει επίσης καταφύγια, μέσα μεταφοράς, υλικοτεχνικής υποστήριξης και είδη εφοδιασμού ενέργειας.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Home