Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πριν τα Χριστούγεννα ξανά φουλ διαδρομές

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 06.12.2023

Πριν τα Χριστούγεννα ξανά φουλ διαδρομές

Εγκρίθηκαν και τα 4 συστήματα πυρόσβεσης που πρότειναν οι εταιρείες και τρέχουν για εισαγωγή και εγκατάσταση

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται από το Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Μεταφορών, ώστε να εξευρεθούν λύσεις για τα 570 λεωφορεία τα οποία καθηλώθηκαν μετά και την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα σε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές. 

Τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην παρουσία και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αξιολόγησε συστήματα πυρόσβεσης τα οποία διαθέτουν εταιρείες στην Κύπρο ώστε να τοποθετηθούν στα λεωφορεία. Όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης 4 είδη συστημάτων πυρόσβεσης κυπριακών εταιρειών αξιολογήθηκαν κατά πόσο είναι κατάλληλα για χρήση. Και τα 4 είδη συστημάτων πυρόσβεσης εγκρίθηκαν και σήμερα (6/12) το υπουργείο Μεταφορών θα έχει την τελική ημερομηνία άφιξης τους στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι για κάποια από τα συστήματα υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν αεροπορικώς, κάτι το οποίο ικανοποιεί τους αρμόδιους.

Σύμφωνα και με εκτιμήσεις, το καλύτερο σενάριο που υπάρχει είναι ότι μέχρι την Παρασκευή θα φθάσουν στην Κύπρο τα συστήματα πυρόσβεσης, το Σαββατοκύριακο θα τοποθετηθούν και θα εκδοθούν οι κατάλληλες πιστοποιήσεις και την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου οι διαδρομές των λεωφορείων θα επαναρχίσουν κανονικά. Το χειρότερο σενάριο, είναι οι διαδρομές των λεωφορείων να επαναρχίσουν ξανά περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως πριν από τα Χριστούγεννα, όλες οι διαδρομές των λεωφορείων θα διεξάγονται κανονικά

Βελτιωμένη η κατάσταση στα σχολεία

6.000 μαθητές, δηλαδή το 15% απουσίαζαν την Δευτέρα (4/12) από τα σχολεία, μετά και την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για καθήλωση 570 λεωφορείων τα οποία δεν έχουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. 

Την δεύτερη ημέρα, δηλαδή χθες, η εικόνα στα σχολεία ήταν βελτιωμένη καθώς οι μισοί μαθητές που απουσίαζαν την Δευτέρα είχαν παρακολουθήσει δια ζώσης τα μαθήματά τους. Όπως πληροφορείται η OffsiteNews το 8% της μαθητικής νεολαίας απουσίαζε από το σχολείο, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 3.000 μαθητές. Ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας-Αμμοχώστου είχαμε αισθητή μείωση όσον αφορά την μη προσέλευση των μαθητών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το υπουργείο Παιδείας, όσοι μαθητές δεν έχουν μέσο διακίνησης προς το σχολείο, οι απουσίες τους είναι δικαιολογημένες. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι όπως μας λέχθηκε και από το υπουργείο, τα σχολεία γνωρίζουν ποιοι μαθητές δεν έχουν τρόπο μετάβασης στο σχολείο, γι’αυτό και δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κάποιο δικαιολογητικό.

Παρόλο όμως που οι απουσίες είναι δικαιολογημένες, υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Μεταφορών καλούν τους πολίτες όπως εξευρεθούν άλλοι τρόποι μετάβασης και τους γονείς να μεταφέρουν στο σχολείο τα παιδιά τους.

Καταληκτικά, ξεκαθαρίστηκε επίσης πως δεν τίθεται κανένα θέμα για τηλεκπαίδευση, καθώς οι αρμόδιοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα λυθεί το συντομότερο. 

0
Home