Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε ένα μήνα θα πληρώνονται Συντάξεις/Ανεργιακό/Επιδόματα - Θα δουλεύουν απογεύματα & ΣΚ

Σωτήρης Νικηφόρου
- 20.07.2023

Σε ένα μήνα θα πληρώνονται Συντάξεις/Ανεργιακό/Επιδόματα - Θα δουλεύουν απογεύματα & ΣΚ

Σε προχωρημένο σχεδιασμό το πλάνο «εντός ενός μηνός» του Υπουργείου Εργασίας για να τερματιστούν οι καθυστερήσεις

Λύση στο διαχρονικό πρόβλημα με την μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων και την πληρωμή των διαφόρων επιδομάτων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Εργασίας, υλοποιώντας το πλάνο με συνθηματικό «εντός ενός μηνός». Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί έντονα και τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος κατευθύνει τις διάφορες ενέργειες ούτως ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα στην πράξη και να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα για να μην περιμένουν οι πολίτες 5-6 μήνες για να εξεταστεί η αίτησή τους και  πάρουν το επίδομα τους. 

Στόχος είναι μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή αιτήσεων στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να εξετάζονται τα αιτήματα, οι πολίτες να ενημερώνονται ανάλογα και αν εγκριθουν, να ξεκινά η καταβολή του σχετικού επιδόματος τους. Σε περίπτωση που χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία ή η αίτηση δεν εγκριθεί, και πάλι οι πολίτες θα ενημερώνονται εντός ενός μηνός. 

Το πλάνο περιλαμβάνει τα διάφορα επιδόματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως συντάξεις, ανεργιακό,  επίδομα αναπηρίας, γονική άδεια, άδεια μητρότητας και πατρότητας, επίδομα τοκετού κ.α.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εργασίας προχωρά με συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2023, να μειωθούν αισθητά οι καθυστερήσεις και να προσεγγιστεί ο συγκεκριμένος στόχος του ενός μηνός.

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, ο σχεδιασμός και το πλάνο του Υπουργείου περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις σε τρεις κατευθύνσεις:

  1. Αξιοποίηση της τεχνολογίας στις εσωτερικές διαδικασίες ούτως ώστε να εισαχθούν διάφοροι αυτοματισμοί που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για καταβολή των διαφόρων επιδομάτων. 

     

  2. Επιπλέον, το Υπουργείο επεξεργάζεται και ολοκληρώνει αυτό το διάστημα την προετοιμασία για διάφορες αλλαγές στις διαδικασίες και νομοθεσίες με στόχο την απλοποίηση για να μπορούν να συμπτυχθούν και να επισπευθούν οι διαδικασίες. 

     

  3. Το Υπουργείο εργάζεται επίσης προς την κατεύθυνση ούτως ώστε διάφορα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας, και κυρίως χαμηλόμισθο γραμματειακό προσωπικό από άλλα υπουργεία και υπηρεσίες, να έχουν την δυνατότητα, αφού εκπαιδευτούν ανάλογα από το Υπουργείο Εργασίας, να εργάζονται σε μη εργάσιμο χρόνο,  δηλαδή υπερωριακά τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, ούτως ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων που θα εξετάζεται και να μειωθεί φυσικά ο απαιτούμενος χρόνος αξιολόγησης της αίτησης και πληρωμής των επιδομάτων. Σύντομα όπως πληροφορούμαστε, το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται ότι αποστείλει σχετική εγκύκλιο προς τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην εφεδρικη αυτή ομάδα. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον και η συγκεκριμένη ομάδα θα συμβάλει τα μέγιστα για την επίτευξη του στόχου. 

Γενικά όπως πληροφορείται η OffsiteNews, ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός είναι σε προχωρημένο στάδιο και αν όλα πάνε καλά η όλη προσπάθεια και ενέργειες του Υπουργείου θα εντατικοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου τα αποτελέσματα να είναι εμφανή στην πράξη και να προσεγγιστεί ο στόχος του «εντός ενός μηνός».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη κάποιες ενέργειες τέθηκαν σε εφαρμογή και παρατηρείται μικρή πρόοδος. 

Σωτήρης Νικηφόρου

 

Home