Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα παίρνεις επίδομα τέκνου αν ξεπερνάς για λίγο τα εισοδηματικά κριτήρια

Offsite Team
- 16.05.2023

Θα παίρνεις επίδομα τέκνου αν ξεπερνάς για λίγο τα εισοδηματικά κριτήρια

€50 αύξηση τώρα για το επίδομα μάνας και στο βάθος νέα αύξηση και γίνεται μηνιαίο

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Εφάπαξ θερινό επίδομα 70 ευρώ ανά παιδί για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και 100 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα θα μοιράσει σε λίγες μέρες η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Αυξάνεται κατά €50 το επίδομα μάνας

Παράλληλα, θυμίζουμε ότι όπως ανέφερε ο ΠτΔ αυξάνεται το επίδομα μάνας κατά €50. Περισσότερες λεπτομέρειες για το επίδομα μάνας θα δούμε πιο κάτω. 

31 Μαΐου ξεκινούν οι πληρωμές για επίδομα τέκνου και Μονογονεϊκής Οικογένειας

Όσον αφορά το επίδομα τέκνου, όπως ανακοινώθηκε, όσοι είχαν καταστεί δικαιούχοι των πιο πάνω επιδομάτων για το έτος 2022, δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για το έτος 2023 και η παροχή των επιδομάτων θα εξεταστεί αυτόματα. Η καταβολή των επιδομάτων για το 2023 θα ξεκινήσει από τις 31 Μαΐου 2023.

>>> Αυξημένο το επίδομα τέκνου & μονογονιού λόγω ΑΤΑ - Τα νέα ποσά

Ταυτόχρονα, όσοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση ή δεν είχαν καταστεί δικαιούχοι επιδόματος τέκνου ή/και επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας για το 2022, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω του CYLogin (https://www.gov.cy). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στο CYLogin και η ταυτοποίηση του προφίλ των πολιτών.

Πρόταση Μαυρίδη για να παίρνουν επίδομα τέκνου όσοι υπερβαίνουν… για λίγο τα εισοδηματικά κριτήρια

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, κατέθεσε πρόταση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η οποία ουσιαστικά προνοεί όπως καταβάλλεται το επίδομα τέκνου σε οικογένειες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ λίγο τα προβλεπόμενα στο νόμο ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια παροχής των εν λόγω επιδομάτων, με αποτέλεσμα να χάνουν εντελώς το επίδομα. 

Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα) για το επίδομα τέκνου είναι €59.000. (Σημειώνουμε όμως ότι για οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο επίδομα ανά εξαρτώμενο τέκνο εξακολουθεί να παραχωρείται εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ (€59.000) αυξανόμενο κατά πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του δεύτερου τέκνου).

Όσον αφορά το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο είναι €49.000 

Με την πρόταση Μαυρίδη, ουσιαστικά αν μια οικογένεια ή ένας μονογονιός, ξεπερνά τα πιο πάνω ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια, θα δικαιούται το επίδομα τέκνου, αφού αφαιρεθεί από αυτό, το ποσό υπέρβασης από τα ανώτατα όρια. Αν για παράδειγμα ξεπερνά κατά €2000 το ανώτατο όριο και το επίδομα είναι συνολικά €1000, τότε θα λάβει την διαφορά των €1000. Δεν θα απορριφθεί όπως ισχύει σήμερα. 

Τι ισχύει σήμερα για την ανώτατη εισοδηματική κατηγορία για το Επίδομα Τέκνου

Εισόδημα από €49.000,01 μέχρι €59.000**:

  • 1 Τέκνο: € 0,00
  • 2 Τέκνα: € 392,20
  • 3 Τέκνα: € 784,39
  • 4 Τέκνα ή περισσότερα: € 1.290,27

** Για οικογένειες με τρία  ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο επίδομα ανά εξαρτώμενο τέκνο εξακολουθεί να παραχωρείται εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ (€59.000) αυξανόμενο κατά πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του δεύτερου τέκνου.

Τι ισχύει με το Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας

Μηνιαίο επίδομα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο με βάση το οικογενειακό εισόδημα:

  •  €0 - €39.000,00: € 204,62 το μήνα για κάθε τέκνο
  • €39.000,01 - €49.000,00: € 181,89 τον μήνα για κάθε τέκνο

Θυμίζουμε ότι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση με τα ανώτατα εισοδηματικά όρια και για τα στεγαστικά σχέδια των εκτοπισθέντων. Όσοι δηλαδή, χάνουν την επιχορήγηση για μικρά ποσά, να δικαιούνται την επιχορήγηση και να αφαιρείται το από την επιχορήγηση το ποσό της υπέρβασης από το ανώτατο όριο. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά.

 

Αυξάνεται το Τιμητικό Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας - Αναμένεται σε κατοπινό στάδιο να γίνει μηνιαίο

Όπως προαναφέραμε, αυξάνεται και το επίδομα μάνας κατά €50. Για το επίδομα μάνας ο ΠτΔ ανέφερε ότι υπάρχει πλάνο για τη συνολική επαναφορά του. Μέχρι το 2012 το το τιμητικό επίδομα πολύτεκνης μάνας καταβαλόταν σε μηνιαία βάση. Αργότερα το ύψος του επιδόματος μειώθηκε και έγινε ετήσιο. 

Όπως πληροφορούμαστε, στόχος της κυβέρνησης στο μέλλον είναι να αυξηθεί πέραν από τα €50 που αυξάνεται τώρα, και να γίνει μηνιαίο όπως ήταν παλαιότερα. 

Το τιμητικό επίδομα πολύτεκνης μάνας παραχωρείται σε πολύτεκνες μάνες νοουμένου ότι:

  • έχουν μεγαλώσει 4 ή περισσότερα τέκνα
  • όλα τα τέκνα είναι άνω των 18 ετών
  • δεν λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου*
  • δεν λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) για κάποιο από τα παιδιά τους

* Διευκρινίζεται ότι, αφορά τις οικογένειες που λαμβάνουν ΕΕΕ και στην οικογενειακή μονάδα περιλαμβάνεται κάποιο από τα παιδιά τους το οποίο διαμένει μαζί τους και είναι κάτω των 28 ετών.

  • έχουν ετήσιο εισόδημα για το προηγούμενο έτος μέχρι €32.667 για μονήρες πρόσωπο ή μέχρι €49.000 σε περίπτωση ζεύγους.

* η αιτήτρια δεν καθίσταται δικαιούχος του επιδόματος μάνας για οποιοδήποτε έτος εντός του οποίου έλαβε έστω και για ένα μήνα επίδομα τέκνου ή ΕΕΕ για τέκνο της. Υποβολή αιτήσεων:

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων ως ακολούθως:

  •  €400 για τις πολύτεκνες μητέρες οι οποίες είναι χαμηλοσυταξιούχες και λαμβάνουν την μικρή επιταγή και όσες πολύτεκνες μητέρες είναι χαμηλοσυνταξιούχες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και σε όσες πολύτεκνες μητέρες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι €10.323 για μονήρες πρόσωπο ή μέχρι €15.485 σε περίπτωση ζεύγους
  • €250 σε όσες πολύτεκνες μητέρες έχουν ετήσιο εισόδημα από €10.324 μέχρι €13.000 για μονήρες πρόσωπο ή από €15.486 μέχρι €19.500 σε περίπτωση ζεύγους, και
  • €200 σε όσες πολύτεκνες μητέρες έχουν ετήσιο εισόδημα από €13.001 μέχρι €32.667 για μονήρες πρόσωπο ή από €19.501 μέχρι €49.000 σε περίπτωση ζεύγους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αναφέρονται σε μεικτό εισόδημα.

Home