Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θέμα στη Βουλή για τις ζιβανίες «μαϊμού» - Ψάχνουν λύση να τις αποκλείσουν

Offsite Team
- 01.01.2024

Θέμα στη Βουλή για τις ζιβανίες «μαϊμού» - Ψάχνουν λύση να τις αποκλείσουν

Για να λέγεται ζιβανία πρέπει να παράγεται μόνο από σταφύλι

Θέμα συζήτησης στη Βουλή για τις παράνομες χρήσεις της ονομασίας «ζιβανία» ενέγραψε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος. 

Ουσιαστικά, το θέμα προκύπτει με τα διάφορα ποτά που κυκλοφορούν στην αγορά ή σε διάφορα φεστιβάλ με την επωνυμία π.χ. ζιβανία ροδιού ή οποιουδήποτε άλλου φρούτου. Η ζιβανία είναι προιον Π.Ο.Π (Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης) και μπορεί να παράγεται μόνο από σταφύλι. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και δεν μπορεί να φέρει την επωνυμία ζιβανία. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε: 

«Η ζιβανία είναι προϊόν Π.Ο.Π (Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης). Για να λέγεται ζιβανία πρέπει να παράγεται μόνο από αμπέλια, από σταφύλι. Οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά με την ονομασία ζιβανία, είτε ζιβανία του ροδιού, είτε από οποιοδήποτε άλλο φρούτο  είναι παράνομο. Δεν μπορεί να λέγεται ζιβανία αυτό το προϊόν. Η ζιβανία παράγεται μόνο από αμπέλια. Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί είναι παράνομο. Για να προστατευθεί λοιπόν η ζιβανία ως προϊόν Π.Ο.Π, έχω εγγράψει το θέμα για συζήτηση και με τη νέα χρονιά θα συζητήσουμε το θέμα. 

Έχω απευθυνθεί σε μεγάλες εταιρείες που παράγουν ζιβανία για το θέμα και μου έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους. Έχουμε διάφορα στοιχεία και θα τα παρουσιάσουμε στη Βουλή. 

Πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται για άλλα προϊόντα η ονομασία ζιβανία. Για να μην κοροϊδεύουν και τον κόσμο ότι είναι δήθεν ζιβανία».

Όπως σημείωσε ο κ. Ορφανίδης, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί με την επαναλειτουργία της Βουλής μετά τις γιορτές. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Μάιο, ο Υπουργός Γεωργίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Ορφανίδη για την "Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού." απάντησε για το θέμα:

(α)    Το αλκοολούχο ποτό με την ονομασία “Ζιβανία” είναι καταχωρημένο ως γεωγραφική ένδειξη της Κύπρου και προστατεύεται τόσο σε ενωσιακό επίπεδο, όσο και σε αρκετές Τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η διαδικασία παραγωγής, τα αναλυτικά χαρακτηριστικά και ο οργανοληπτικός χαρακτήρας της “Ζιβανίας” προϋποθέτουν συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να πληρούνται.  Μία από τις απαιτήσεις είναι ότι, η εν λόγω γεωγραφική ένδειξη πρέπει να προέρχεται από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής.  Κατ’ επέκταση το αποκαλούμενο αλκοολούχο ποτό με την ονομασία “Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού” δεν μπορεί να φέρει την ένδειξη “Ζιβανία” ή “Ζιβάνα” ή “Τζιβανία”.

(β)    Πέραν των εμφανών αποκλίσεων των προδιαγραφών του επικαλούμενου ποτού “Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού” από τις απαιτούμενες προδιαγραφές της γεωγραφικής ένδειξης, κανένας παραγωγός ή εμφιαλωτής δεν δύναται να διαθέτει το προϊόν “Ζιβανία” στην αγορά, χωρίς προηγουμένως να του έχει παραχωρηθεί από το Τμήμα Γεωργίας το σχετικό Πιστοποιούν Εμπορικό Σήμα (Αρ. 45092).  Επιπρόσθετα, για την παραγωγή και εμπορία οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού απαιτείται να εξασφαλίζονται οι σχετικές άδειες από την Υγειονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Τελωνείων, σχετικά με την παραγωγή τροφίμων και τους φόρους κατανάλωσης, αντιστοίχως.

(γ)    Σε επικοινωνία μας με την Υγειονομική Υπηρεσία, ενημερωθήκαμε ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο συνάντηση με τους εμπλεκόμενους για τον εν λόγω ζήτημα, όπου έτυχε χειρισμού και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία.

(δ) Το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει εντοπιστεί στους ελέγχους της αγοράς που διενεργηθήκαν από τους Εξουσιοδοτημένους Επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας και συνεπώς δεν είναι εφικτό να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούσαν την περιγραφή του προϊόντος (π.χ. ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, αλκοολικός βαθμός, αναλυτικός χαρακτηρισμός, ισοτοπικά χαρακτηριστικά και σήμανση).  Επί του θέματος είμαστε σε επικοινωνία με την Υγειονομική Υπηρεσία, για διασφάλιση της τήρησης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Σωτήρης Νικηφόρου

 

0
Home