Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τρέχει και τους ποδηλάτες η Αστυνομία - 376 δεν φορούσαν κράνος

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 21.08.2023

Τρέχει και τους ποδηλάτες η Αστυνομία - 376 δεν φορούσαν κράνος

Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Φεβρουάριο

Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Φεβρουάριο και υποχρεώνει τους ποδηλάτες ή επιβάτες ποδηλατών να χρησιμοποιούν κράνος φέρνει στα ταμεία του κράτους χιλιάδες ευρώ.Παράλληλα, αποδεικνύει ότι οι ποδηλάτες δεν τηρούν τη νομοθεσία.

Η Offsite News εξασφάλισε στοιχεία από την Αστυνομία που αποδεικνύουν ότι οι πλείστοι ποδηλάτες οδηγούν χωρίς κράνος. Συγκεκριμένα από τις 428 καταγγελίες που έγιναν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι χθες 17 Αυγούστου 2023 οι 376 καταγγέλλοντες δεν έφεραν κράνος.

Με βάση τα στοιχεία, έγιναν 43 καταγγελίες για μη χρήση φαναριών από ποδηλάτες. ‘Εξι ποδηλάτες δεν συμμορφώθηκαν με τη σήμανση για τη χρήση ποδηλατοδρόμων. Τρεις ποδηλάτες αρνήθηκαν να δώσουν προτεραιότητα σε πεζούς εντός των ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα, δυο ποδηλάτες .δεν υπάκουσαν σε οδηγίες αστυνομικών.

Η  Αστυνομία  πραγματοποιεί τροχονομικούς ελέγχους, καθώς και καταγγελίες των σχετικών παραβάσεων, με στόχο την εφαρμογή και τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας για τη χρήση προστατευτικού κράνους από ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων. Σε περίπτωση διάπραξης του αδικήματος και καταδίκης, ο παραβάτης θα υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €500. Το αδίκημα, ωστόσο, ρυθμίζεται εξωδίκως με το ποσό των €50.

>>>>Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτικό το κράνος για ποδηλάτες από 2023 - 50 ευρώ πρόστιμο<<<<

Η νομοθεσία

Η νομοθεσία ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου του βουλευτή Χρύση Παντελίδη και δόθηκε παράταση αρκετών μηνών για προσαρμογή μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή. Σύμφωνα με γνωστοποίηση του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων, οι ποδηλάτες θα πρέπει να φέρουν συγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, το οποίο θα πρέπει να τηρεί το πρότυπο CYS ΕΝ 1078:2012+A1, να αναφέρεται ρητά ότι προορίζεται τουλάχιστον για ποδηλάτες και να φέρει σήμανση Δήλωσης Συμμόρφωσης: CE.

Επίσης, καθορίζεται ότι εναλλακτικά, για μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 14 χρόνων, ο τύπος του προστατευτικού κράνους για τους ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων, θα πρέπει να τηρεί το πρότυπο CYS ΕΝ 1080:2013 και να φέρει σήμανση Δήλωσης Συμμόρφωσης: CE.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Η

Home