Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Γεωργίας: Ετοιμάζει προτάσεις για αποτροπή πυρκαγιών

Offsite Team
- 12.09.2023

Υπ. Γεωργίας: Ετοιμάζει προτάσεις για αποτροπή πυρκαγιών

Tο Τμήμα Δασών βρίσκεται κοντά στα δάση και ότι υπάρχει ανάγκη να μετακινηθεί και λίγο προς την ύπαιθρο.

Εισηγήσεις για βελτίωση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών από το επόμενο έτος αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός, Πέτρος Ξενοφώντος. Ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε, ακόμα, ότι έχουν εντοπιστεί οι αδυναμίες που πρέπει να καλυφθούν, αναφέροντας ως σημαντικότερο κίνδυνο την ένωση των δασικών περιοχών με την ύπαιθρο.

Όσον αφορά τις πυρκαγιές και την ένταση του φαινομένου από χρόνο σε χρόνο, ο Υπουργός επεσήμανε πως «είναι βέβαιο ότι οι ακραίες συνθήκες δυστυχώς με την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να υφίστανται και εμείς αρχίζουμε από τώρα να σχεδιάζουμε την επόμενη περίοδο». Ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό να εξεταστεί όλη η προηγούμενη περίοδος και να παρθούν αποφάσεις και νέα μέτρα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί όλα θα μπουν στο τραπέζι για να αποφασίσουμε για την επόμενη περίοδο», είπε. «Έχω προσωπικά βρεθεί σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, άρα έχω ιδία άποψη και μαζί με τους υπηρεσιακούς θα προετοιμαστούμε για να δώσουμε εισηγήσεις στη σύσκεψη που θα γίνει στο Προεδρικό», πρόσθεσε ο κ. Ξενοφώντος.

>>>>Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Βάζουν κάμερες για να εντοπίζουν εμπρηστές<<<<

Σε ερώτηση για το ποιες θεωρούνται ως οι μεγαλύτερες αδυναμίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, απάντησε πως παρατηρείται ότι έχει ενοποιηθεί η ύπαιθρος με τα δάση. «Βλέπουμε εγκατάλειψη της υπαίθρου και παρατεταμένη ξηρασία, η οποία σε συνδυασμό με τη βλάστηση που υπάρχει, δυστυχώς δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο εμείς οφείλουμε να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε και να είμαστε ίσως πιο κοντά σε αυτές τις περιοχές», εξήγησε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι το Τμήμα Δασών βρίσκεται κοντά στα δάση και ότι υπάρχει ανάγκη να μετακινηθεί και λίγο προς την ύπαιθρο. «Αυτό φυσικά θα συζητηθεί και θα παρθούν πιστεύω πολύ σωστές αποφάσεις και καταδεικνύεται από ενδιαφέρον του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να είμαστε πιο προετοιμασμένοι», είπε ο Υπουργός.

Μέτρα για πληγέντες

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανακούφιση όσων πλήγηκαν από την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στην ύπαιθρο της Επαρχίας Λεμεσού, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι το Τμήμα Γεωργίας επισκέφθηκε την περιοχή από την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς και «εξήγγειλε ένα μέτρο με στόχο να αμβλύνει τα προβλήματα που υπήρξαν στην περιοχή, τις καταστροφές γεωργικών εκτάσεων ή άλλα», το οποίο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι ο Υπεύθυνος του Τμήματος Γεωργίας πήγε επιτόπου και συνάντησε όλους τους κοινοτάρχες της περιοχής για να επεξηγήσει το πρόγραμμα. Ανέφερε, ακόμα, ότι στην ευρεία σύσκεψη στην Αππεσιά με τους κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά μέτρα, ενόψει του χειμώνα. «Και άλλες εισηγήσεις τέθηκαν ενώπιόν μας, τις οποίες θα εξετάσουμε σύντομα, ώστε να λύσουμε προβλήματα της περιοχής», είπε ο κ. Ξενοφώντος.

Ερωτηθείς για το ποσό που θα δοθεί ως αποζημίωση στους πληγέντες, εξήγησε ότι κάποιοι γεωργοί, που συμμετέχουν στον ΚΟΑΠ, θα λάβουν άμεσα αποζημιώσεις. «Αυτό που έχουμε πει είναι ότι αν κάποιος γεωργός, που είναι στο πρόγραμμα του ΚΟΑΠ, επαναδραστηριοποιηθεί, εκείνος θα πάρει έως και 80% των απωλειών του», εξήγησε.

«Όμως δήλωσα και στους ίδιους ότι θα ληφθεί υπόψη ότι εκεί υπήρξε πυρκαγιά και έχουν καταστραφεί κάποιες περιουσίες», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «θα δούμε με ποιον τρόπο θα δώσουμε κάποιες αποζημιώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους».

Διάφορα προγράμματα για γεωργούς

Ερωτηθείς κατά πόσο γίνονται ενέργειες για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μετά και τη δημιουργία Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Υπουργείο, απάντησε ότι «ένας από τους στόχους του Υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν, μέσω του προγράμματος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προβλήματα και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ώστε να υπάρχει μία ορθολογιστική χρήση των πόρων, με στόχο να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και σταθερότητα».

«Έχουμε εξαγγείλει διάφορα προγράμματα και μέτρα, που τα αξιοποιούν οι γεωργοί μας μέσω του ΚΟΑΠ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις και, για παράδειγμα, να προσαρμοστούν σε καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά προγράμματα που έχουμε εξαγγείλει».

Σημείωσε, ακόμα, ότι παρέχεται η δυνατότητα κατάρτισης των γεωργών, «ώστε είτε οι νέοι γεωργοί, είτε αυτοί που ήδη ασχολούνται με αυτό το λειτούργημα, γιατί είναι λειτούργημα να είσαι γεωργός πλέον».

0
Home