Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ για εντός τειχών Λευκωσία: Σχέδια που αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της

Offsite Team
- 20.09.2023

ΥΠΕΣ για εντός τειχών Λευκωσία: Σχέδια που αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που υλοποιούνται από το Υπουργείο

«Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Λευκωσίας επιβάλλει τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία, αναδεικνύοντας και ενδυναμώνοντας τον ιστορικό χαρακτήρα, αλλά και την σύγχρονη ευρωπαϊκή της υπόσταση». Αυτο τόνισε σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την ανάπλαση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και της Διεύθυνσης Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Στεγαστικής Πολιτικής και Ανθρώπινου Δυναμικού, εφαρμόζει σειρά Σχεδίων, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται με στόχο τη σφαιρική προσέγγιση και την ουσιαστική παρέμβαση».

>>>>Διαβαστε επίσης: Εντός των τειχών Λευκωσία: Αυτό είναι το Σχέδιο για επιχειρήσεις<<<<

Επιγραμματικά, ο Υπουργός αναφέρθηκε  στις ενέργειες που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν στα εξής:

Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με ποσό ύψους €10 εκατομμυρίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026 (€2 εκατομμύρια/χρόνο). Η 2η προκήρυξη του Σχεδίου ανακοινώθηκε στις 31 Ιουλίου 2023. Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες / Φοιτητικά Δωμάτια, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €15 εκατομμυρίων, και χρηματοδότηση μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναμένεται η έγκριση του αναθεωρημένου οδηγού του Σχεδίου από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και ακολούθως θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Στεγαστικό Σχέδιο για την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο 2023, με προϋπολογισμό €5 εκατομμύρια.

Ψηφιοποίηση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην εντός των τειχών Λευκωσία, έργο μέσω του οποίου αξιολογήθηκαν 525 οικοδομές, με σκοπό οι πιο αξιόλογες εξ αυτών να κηρυχθούν διατηρητέες, επιπλέον των υφιστάμενων 800. Πολεοδομικά κίνητρα και Ρυθμίσεις για την εντός των τειχών Λευκωσία.

>>>>Διαβάστε επίσης: Εντός των τειχών Λευκωσία: Aυτό είναι το νέο Στεγαστικό Σχέδιο<<<<

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «μ ε την υλοποίηση των Σχεδίων, φιλοδοξούμε να μεταμορφώσουμε το ιστορικό κέντρο σε έναν σύγχρονο χώρο επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, να διασφαλίσουμε την παραμονή των υφιστάμενων κατοίκων και να προσελκύσουμε νέους, επιτυγχάνοντας την αναβίωσή του».

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αναδεικνύοντας τον ξεχωριστό ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής, ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου, επιδιώκουμε την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Η προσπάθεια που άρχισε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εμπλουτίζεται από την παρούσα, επικεντρώνεται σε άξονες, όπως είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος με τη συμβολή στην κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Μεγαλεπήβολο και δυναμικό σχέδιο

Το πλάνο για αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας είναι μεγαλεπήβολο και δυναμικό. Όπως είπε, «χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το εγχείρημα πίστεψαν και στηρίζουν με γνώσεις και εμπειρία εταίροι μας όπως είναι το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και φυσικά ο Δήμος Λευκωσίας. Επιτρέψτε μου, επίσης, να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και την Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Στεγαστικής Πολιτικής και Ανθρώπινου Δυναμικού και τις ομάδες τους για την προσήλωσή τους στη διεκπεραίωση των Σχεδίων».

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «ενόψει της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ολοκληρωμένη στρατηγική που από κοινού εφαρμόζουμε, θα καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της Λευκωσίας, προσφέροντας στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, μια μοναδική εμπειρία επίσκεψης. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση και, ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών, θα βρίσκεται δίπλα σας για να διασφαλιστεί η επιτυχής εκπόνηση του πλάνου σας».

0
Home