Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπουργικό: Έδωσε 4 «οδηγίες» στον συντονιστή αντιμετώπισης πυρκαγιών

Offsite Team
- 12.04.2023

Υπουργικό: Έδωσε 4 «οδηγίες» στον συντονιστή αντιμετώπισης πυρκαγιών

Θα κινητοποιεί το Εθνικό Σύστημα Κατάσβεσης Πυρκαγιών

Τον ρόλο του συντονιστή για αντιμετώπιση των πυρκαγιών γενικού διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβαλλοντος Ανδρέα Γρηγορίου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του σήμερα Μεγάλη Τετάρτη. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο συντονιστής θα έχει τετραπλό ρόλο αφού: 

Θα ανατεθεί στον Συντονιστή η αρμοδιότητα να κινητοποιεί το εθνικό σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιών

Ειδικότερα:

-Θα έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί τα πτητικά μέσα με βάση τα εθνικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, ανεξαρτήτως Υπηρεσίας που ανήκουν

-Θα έχει το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά τη διασπορά, τις μετακινήσεις και τη διάταξη δυνάμεων κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, ανεξαρτήτως Υπηρεσίας που ανήκουν

-Θα υποδεικνύει το χρονικό σημείο, στο οποίο πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ή οι διακρατικές συμφωνίας

>>>>Διαβάστε επίσης: ΠτΔ - Υπουργοί: Tέθηκαν σχέδια δράσης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών<<<<

-Σε περίπτωση που επεισόδιο πυρκαγιάς απαιτήσει τη δημιουργία επιτελείου διαχείρισης κρίσης , είτε τοπικά είτε κεντρικά, να έχει το επιχειρησιακό πρόσταγμα.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι  «ενόψει της επερχόμενης επικίνδυνης θερινής περιόδου επιβάλλεται να εντατικοποιηθεί εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων  κρατικών Υπηρεσιών  και των Τοπικών Αρχών, αφενός μεν η λήψη προληπτικών μέτρων για αποφυγή του ενδεχόμενου πρόκλησης πυρκαγιών και αφετέρου να διασφαλιστεί η πλήρης ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας έχουν ετοιμάσει συγκεκριμένα σχέδια δράσης τα οποία εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Όπως είπε,  στόχος είναι  η προώθηση ενός ολιστικού σχεδιασμού.

Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ότι «έχει παρατηρηθεί αλληλεπίδραση μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών και υπάρχει πλειάδα σχεδίων δράσης, είτε αυτά αφορούν στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, και καθίσταται αναγκαίος ο διορισμός Υπεύθυνος Συντονιστής, ο οποίος θα αναλάβει την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών που υπάρχουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στη βάση και των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία/Υπηρεσίες».

 

Home