Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίδομα για κόστος μετάβασης: €300 έως €600 για 130 χωριά

Offsite Team -
26.03.2022 - 06:30

Επίδομα για κόστος μετάβασης: €300 έως €600 για 130 χωριά

Αναλυτικά τα κριτήρια, τα ποσά και τα χωριά που είναι στο σχέδιο

Επιδόματα τα οποία αφορούν τις ορεινές περιοχές εξήγγειλε μεταξύ άλλων την Δευτέρα (21/3) ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Το πρώτο επίδομα είναι το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Βοήθειας στα Πλαίσια Στήριξης των Κατοίκων Ορεινών Κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων, γνωστό και ως επίδομα θέρμανσης που δίνεται κάθε χρόνο και αφορά κατοίκους ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων. 

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης

Το δεύτερο επίδομα είναι το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Βοήθειας στα Πλαίσια Στήριξης των Κατοίκων Απομακρυσμένων Περιοχών που στόχο έχει να καλύψει μέρος του κόστους μετάβασης των κατοίκων από τα χωριά στις πόλεις. 

Το επίδομα κάλυψη κόστους μετάβασης δόθηκε κατά την περσινή χρονιά για πρώτη φορά. 

Οι αλλαγές

Το σχέδιο αυτό έχει αλλαγές φέτος. Πιο συγκεκριμένα επιτρέπει την ένταξη Κοινοτήτων που βρίσκονται σε υψόμετρο ίσο ή μεγαλύτερο των 700 μέτρων και που ταυτόχρονα βρίσκονται σε χιλιομετρική απόσταση μεταξύ 30-39χλμ από το πλησιέστερο αστικό κέντρο. Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη η ένταξη στο Σχέδιο 24 πρόσθετων κοινοτήτων/περιοχών, ανεβάζοντας το σύνολο των επωφελούμενων Κοινοτήτων από  106 σε 130 με συνολικό πληθυσμό τις 27,000 κατοίκους.

Επιπλέον σε κάθε μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο που περιλαμβάνεται στο νοικοκυριό, παραχωρείται το επίδομα χωρίς την ύπαρξη του οποιουδήποτε εισοδηματικού κριτηρίου, σε αντίθεση με τι συνέβαινε μέχρι πρότινος που το επίδομα ήταν συνάρτηση των εισοδηματικών κριτηρίων της οικογένειας στην οποία ανήκε ο δικαιούχος

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία/υποστατικό σε κοινότητες/περιοχές με απόσταση τουλάχιστον 40χλμ από αστικό κέντρο ή 30-39χλμ από αστικό κέντρο και ταυτόχρονα με υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 700μ και αποδεδειγμένα διαμένουν για όλη τη διάρκεια του χρόνου στη κοινότητα/περιοχή κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο έτη και εργάζονται (ανεξαρτήτως τόπου εργασίας).

Τα ποσά

Η οικονομική βοήθεια καταβάλλεται ανά έτος και το ποσό που εμβάζεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε αιτητή, υπολογίζεται στη βάση των πιο κάτω:

- Για κάθε μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο/μέλος που περιλαμβάνεται στο νοικοκυριό/οικιστική μονάδα και ανάλογα με την απόσταση της κοινότητας όπου διαμένει από αστικό κέντρο:

(α) €300 το χρόνο ανά μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο, μέλος νοικοκυριού, που κατοικεί σε Κοινότητα/Περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 40-59χλμ από το πλησιέστερο αστικό κέντρο ή σε Κοινότητα/Περιοχή σε απόσταση 30-39χλμ και που ταυτόχρονα βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 700μ.

(β) €500 το χρόνο ανά μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο, μέλος νοικοκυριού, που κατοικεί σε Κοινότητα/Περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 60-79χλμ. από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

(γ) €600 το χρόνο ανά μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο, μέλος νοικοκυριού, που κατοικεί σε Κοινότητα/Περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη η ίση των 80χλμ. από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

φ

«Ενήλικο άτομο», για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

«Εργαζόμενο άτομο», για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο εργάζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

«Μη συνταξιούχο άτομο», για τους σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τα χωριά που εμπίπτουν στο σχέδιο

1

2

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την αίτηση για το επίδομα για κάλυψη κόστους μετάβασης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της οικονομικής βοήθειας, είναι η υποβολή από τον αιτητή εκ μέρους του νοικοκυριού/διαμενόντων σε οικιστική μονάδα, αίτησης στο ειδικό έντυπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Τονίζεται ότι μόνο μία αίτηση υποβάλλεται ανά νοικοκυριό/οικιστική μονάδα.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και θα κατατίθενται έναντι αποδείξεως στο γραφείο του οικείου Προέδρου ή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του Κοινοτικού Συμβουλίου από τις 04.04.2022 μέχρι και την 30.04.2022. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υποβάλλει όλες τις αιτήσεις στα Γραφεία των οικείων Επαρχιακών Διοικήσεων το αργότερο μέχρι την 31.05.2022. 

Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την πιο πάνω ημερομηνία, ΔΕΝ θα παραλαμβάνονται. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση όπου περιοχή που εντάσσεται στα Σχέδια δεν έχει Κοινοτικό Συμβούλιο, η αίτηση θα κατατίθεται στις κατά τόπους Επαρχιακές Διοικήσεις.

Home