Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

50 σχολεία υψηλού κινδύνου - Προτεραιότητα για έξυπνες κάμερες ασφαλείας

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 04.01.2024

50 σχολεία υψηλού κινδύνου - Προτεραιότητα για έξυπνες κάμερες ασφαλείας

Συναντά την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων η Αθηνά - Αποφασίζουν για τις κάμερες - Τι θα ισχύει για τους φρουρούς

Την τελική απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων αναφορικά με την εγκατάσταση έξυπνων καμερών ασφαλείας στα σχολεία αναμένουν οι Σχολικές Εφορείες. Εντός των επόμενων ημερών η υπουργός Παιδείας θα έχει συνάντηση με την επίτροπο Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου με μοναδικό στόχο να υπάρξει κατάληξη στο θέμα το οποίο παραμένει ανοικτό εδώ και αρκετό καιρό. 

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα κρίθηκαν ικανά ώστε να παταχθεί κάθε περιστατικό βίας και παραβατικότητας στα σχολεία. Ωστόσο απομένουν κάποιες λεπτομέρειες ούτως ώστε να προχωρήσουν οι αρμόδιοι στην εφαρμογή τους.

Η επίτροπος τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης καμερών στο σχολείων υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Στην επικείμενη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου αναμένεται να δοθούν και οι απαντήσεις που ζήτησε η επίτροπος αναφορικά με το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα παρακολούθησης αλλά και ποια θα είναι η περίοδος διατήρησης των δεδομένων που θα συλλέγονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία ανά το παγκύπριο που έχουν κριθεί ως υψηλού κινδύνου ανέρχονται στα 50 και σε αυτά πρόκειται να δοθεί η προτεραιότητα για εγκατάσταση έξυπνων καμερών ασφαλείας. Ήδη στην Λεμεσό έχουν τοποθετηθεί σε 3 σχολεία ωστόσο δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία λόγω του ότι εκκρεμεί το τελικό ΟΚ από την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων. Στην περίπτωση που προχωρήσει το θέμα της εγκατάστασης των καμερών, τότε αυτές θα λειτουργούν καθημερινά, ολόκληρη την εβδομάδα, τις απογευματινές ώρες όταν δεν θα διεξάγονται σχολικές δραστηριότητες εντός των σχολείων. Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο χαρακτηρίζονται ως «έξυπνες κάμερες» αρμόδια πηγή ανέφερε στην OffsiteNews πως ο χειριστής του συστήματος στην περίπτωση που εντοπίσει παραβάτη, τότε θα του μιλήσει αναφέροντας του πως σε περίπτωση που δεν αποχωρήσει, τότε θα κληθεί στο σημείο η Αστυνομία. 

Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, η λίστα με τα σχολεία υψηλού κινδύνου θα δοθεί και στην Αστυνομία, η οποία θα πραγματοποιεί περιπολίες κατά τον μη εργάσιμο χρόνο των σχολείων. Την ίδια ώρα, λίστα με σχολεία υψηλού κινδύνου έχει καταρτίσει και η Αστυνομία, βάσει και των περιστατικών βίας και παραβατικότητας που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αρχές Ιανουαρίου η Αθηνά Μιχαηλίδου αναμένεται να συναντήσει εκ νέου τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ούτως ώστε να αξιολογηθούν τα σχολεία υψηλού κινδύνου και να αποφασιστεί το πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βία στα σχολεία: Βάζουν και περιπολίες Αστυνομίας

Οι φρουροί και τα άλλα μέτρα

Πέραν των καμερών και των περιπολιών της Αστυνομίας, στην πρόσφατη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως αυξηθεί και η φρούρηση στα σχολεία. Στην παρούσα φάση, φρουροί υπάρχουν μόνο στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές. Η εισήγηση που υπάρχει στο τραπέζι είναι όπως υπάρξει φρούρηση και στα Γυμνάσια. 

Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν την αναθεώρηση του τρόπου πρόσληψης και των όρων εργασίας του προσωπικού φρούρησης, αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού των σχολείων κατά τη διάρκεια του σκότους, «άνοιγμα» των σχολικών χώρων για στοχευμένες δράσεις/δραστηριότητες κατά τη διάρκεια μη εργάσιμου χρόνου, εφαρμογή εναλλακτικών προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία και έναρξη συζήτησης για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών μονάδων.

Τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται

Στο μεταξύ ήδη υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα στα σχολεία, ανάμεσα στα οποία είναι και τα εξής:

  • Ενδυνάμωση της διευθυντικής ομάδας και των εκπαιδευτικών (ενίσχυση του θεσμού του υπεύθυνου τμήματος, σύσταση επιτροπών βίας και παραβατικότητας, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και επεξήγηση του ρόλου τους σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων στο σχολεία κ.λπ.).
  • Απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων, απλοποίηση και ενίσχυση των πρωτοκόλλων συνεργασίας των σχολικών μονάδων με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.
  • Εφαρμογή πρωτοκόλλου αναφοράς περιστατικών βίας και παραβατικότητας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα Σχολεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
  • Εισαγωγή προληπτικών προγραμμάτων σε μικρότερες ηλικίες (προσχολική ηλικία).
  • Υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας.
0
Home