Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φοβούνται για επεισόδια στα σχολεία - Έστησε πλάνο το υπουργείο Παιδείας

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 04.09.2023

Φοβούνται για επεισόδια στα σχολεία - Έστησε πλάνο το υπουργείο Παιδείας

Ανησυχία μετά και τα επεισόδια στην Χλώρακα - Φόβοι για επεισόδια μεταξύ ντόπιων και μεταναστών

Η ανησυχία ότι τα επεισόδια που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα για το μεταναστευτικό σε Χλώρακα και Λεμεσό μπορεί να μεταφερθούν και εντός των σχολικών μονάδων, έφερε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Παιδείας. 

Ο αναβρασμός που υπάρχει στην κοινωνία, η συμμετοχή ανήλικων προσώπων σε διαμαρτυρίες κατά αλλά και υπέρ των μεταναστών, δεν αφήνουν αδιάφορη την Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία μαζί με τα αρμόδια σώματα του υπουργείου Παιδείας κατάρτισαν πλάνο ώστε να αποτραπούν τυχόν επεισόδια και εντός των σχολικών μονάδων. 

Το όλο θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της επιτροπής Παιδείας την περασμένη Παρασκευή (1/9). Η Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΜ Ναυσικά Αργυρού μιλώντας ενώπιον της υπουργού, των βουλευτών, των εκπαιδευτικών οργανώσεων αλλά και των οργανωμένων γονέων, εξέφρασε την ανησυχία ότι τα επεισόδια θα μεταφερθούν και στα σχολεία και κάλεσε το υπουργείο όπως λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Ανησυχία την οποία συμμερίζονται και βουλευτές. 

Η θέση της Αθηνάς 

Σε δηλώσεις της η Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε εγρήγορση και ήδη επισκέπτονται τα σχολεία ώστε να καταρτιστούν τα πλάνα δράσης πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων επιστρέφουν στα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου ενώ Γυμνασίων και Λυκείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας και δημοσιεύθηκε την Κυριακή (3/9). Η Αθηνά Μιχαηλίδου σημείωσε τα εξής:

«Στο παρόν στάδιο δουλεύουμε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανάπτυξη ενός προγράμματος για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα τους επιτρέψει να έρθουν πιο κοντά στο σχολείο και να νιώσουν το σχολείο ως ένα χώρο δικό τους. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις υποστηρικτικές προς το σχολείο δομές, όπως το Παρατηρητήριο για τη Βία, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ολόκληρη την συνέντευξη της υπουργού Παιδείας

Τι περιλαμβάνουν τα πλάνα δράσης

Η δρ Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος μιλώντας στην OffsiteNews αναφέρθηκε στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και τον τρόπου που είναι έτοιμη να δράσει. 

«Για τα σχολεία της Πάφου συμμετέχουν συνολικά 7 ψυχολόγοι του επαρχιακού γραφείου της πόλης. Μάλιστα έχουν οριστεί και άτομα τα οποία θα είναι σε εγρήγορση κατά την επιστροφή των μαθητών τόσο στην Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, όσο και στη Δημοτική».

Συνεχίζοντας η δρ Ιωάννου, τόνισε πως σε περίπτωση που εκδηλωθούν επεισόδια, ήδη έχει καταρτιστεί το πλάνο αντίδρασης και αποτροπής περαιτέρω προβλημάτων. Σε περίπτωση μάλιστα που κριθεί αναγκαίο, η ομάδα ψυχολόγων της Πάφου θα ενισχυθεί με ψυχολόγους της επαρχίας Λεμεσού. 

Η Ομάδες Διαχείρισης Κρίσεων στα σχολεία της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, είναι ήδη καταρτισμένες και σε περίπτωση που παρουσιαστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.

Home