Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Αναστασία εξηγεί γιατί αυξήθηκαν οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 06.01.2024

Η Αναστασία εξηγεί γιατί αυξήθηκαν οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Τα θύματα έσπασαν την σιωπή τους - Ποιες αλλαγές έγιναν και βοήθησαν τα παιδιά-θύματα

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν τα τελευταία 5 χρόνια οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία. Συγκεκριμένα από το 2017 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023 έγιναν συνολικά 1.554 καταγγελίες. 

Ανά χρονιά οι καταγγελίες έχουν ως εξής:

2017 - 138 καταγγελίες

2018 - 167 καταγγελίες

2019 - 211 καταγγελίες

2020 - 197 καταγγελίες 

2021 - 278 καταγγελίες 

2022 - 303 καταγγελίες 

2023 (μέχρι 1/11) - 260 καταγγελίες

Σε συνέντευξη της στην ιστοσελίδα OffsiteNews η πρόεδρος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ Αναστασία Παπαδοπούλου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών.

>>> ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ολόκληρη την συνέντευξη της Αναστασίας Παπαδοπούλου <<<

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι επεξηγούν την αύξηση των καταγγελιών. Υπάρχει σίγουρα αύξηση των θυμάτων που σπάζουν τη σιωπή τους αλλά υπάρχει και αύξηση αδικημάτων όπως των αδικημάτων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου ιδιαίτερα από την εποχή της πανδημίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαδοπούλου. 

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η αύξηση στον αριθμό των θυμάτων που πλέον σπάζουν τη σιωπή τους και καταγγέλλουν, για μένα ξεκάθαρα οφείλεται στις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει θεσμικά και οι οποίες έχουν θεωρώ κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το σύστημα. Αυτές οι αλλαγές είναι η δημιουργία ειδικού κλιμακίου στην Αστυνομία με εξειδικευμένο προσωπικό που διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις παγκύπρια, η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού και αλλαγή όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης περιστατικών από όλες τις υπηρεσίες. Επίσης η συνεχής εκπαίδευση λειτουργών του δημοσίου όπως κοινωνικών λειτουργών και εκπαιδευτικών ώστε πλέον να μπορούν να αναγνωρίσουν σημάδια κακοποίησης καθώς και η έκδοση ξεκάθαρων εγκυκλίων και διαδικασιών με τις οποίες πλέον γνωρίζουν πως να προχωρήσουν. Σίγουρα τεράστια επιρροή στις αλλαγές είχε η νομοθεσία του 2014 η οποία όχι μόνο επανακαθόρισε τα αδικήματα αλλά επίσης εισήγαγε και καινούργια αδικήματα καθώς και καθόρισε σαφής υποχρεώσεις σε κάθε αρμόδια υπηρεσία. Καταλυτικό ρόλο έχουν και οι συνεχείς εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τις οποίες προωθεί το Συμβούλιο ΦΩΝΗ και άλλοι οργανισμοί. Τέλος θεωρώ ότι βλέπουμε και τα αποτελέσματα μετά της έμφασης στη διδασκαλία από μικρές ηλικίες κανόνων αυτό-προστασίας και αναγνώρισης κακοποίησης όπως τον κανόνα του εσώρουχου και της συστηματικής εκπαίδευσης δασκάλων για αυτή τη διδασκαλία».

Η πρόεδρος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των δράσεων που καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική. «Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την ενδυνάμωση των παιδιών μας μέσω της εκπαίδευσης ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν κακοποιητικές περιστάσεις και να ξέρουν πως να τις σταματήσουν. Να συνεχίσουμε τις εκπαιδεύσεις των επαγγελματιών και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην ενημέρωση και την αφύπνιση της κοινωνίας». 

Καταληκτικά αναφέρθηκε και στον τομέα της πρόληψης, στον οποίο θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση. «Δυστυχώς ένας πυλώνας της Εθνικής Στρατηγικής παραμένει σχεδόν εξ’ολοκλήρου μη υλοποιήσιμος και αυτός είναι η δευτερογενής πρόληψη. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα παιδί που από το σχολείο υπάρχουν αναφορές για παραβατική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα υπάρχει άλλη αναφορά από τις ΥΚΕ ότι μπορεί να συνεργάζεται με εκείνη την οικογένεια. Ή να υπάρχουν καταγγελίες για άλλα περιστατικά στην αστυνομία από αυτή την οικογένεια. Αν κάποιος δεν βάλει όλα αυτά μαζί τα στοιχεία, δεν θα αντιληφθεί ότι η κατάσταση πλησιάζει σε κίνδυνο ότι κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευαλωτότητα του παιδιού. Αυτή είναι η δευτερογενής πρόληψη. Υπάρχει εδώ και τρία χρόνια σχεδόν έτοιμο πρόγραμμα το οποίο είχε δημιουργηθεί κάτω από την Εθνική Στρατηγική σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, το σύστημα CAN-MDS, όπου όλες οι υπηρεσίες θα μπορούν να βάζουν μέσα όσες πληροφορίες έχουν από τα δικά τους περιστατικά και αν βρεθεί ένα περιστατικό το οποίο έχει αναφορές από διαφορετικές υπηρεσίες, τότε να ανεβαίνει το σημαιάκι και να λέει ότι εδώ πρέπει να γίνει παρέμβαση άμεσα. Δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει. Ενώ η κ. Ανθούση σε συνεργασία με τον κ. Κόκκινο είχαν προσπαθήσει να προχωρήσει η εφαρμογή αυτού του συστήματος και ενώ τόσο η Αστυνομία όσο και το Υπουργείο Υγείας ήταν υπέρ, δυστυχώς αυτό έχει σκαλώσει στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».  

0
Home