Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κοινό μέτωπο ΣΕΚ - ΠΕΟ κατά ΟΕΛΜΕΚ και στη μέση η Αθηνά - Απειλούν όλοι με απεργιακά μέτρα

Offsite Team
- 06.02.2024

Κοινό μέτωπο ΣΕΚ - ΠΕΟ κατά ΟΕΛΜΕΚ και στη μέση η Αθηνά - Απειλούν όλοι με απεργιακά μέτρα

Διαφωνία για το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ & τα ΔΡΑΣΕ Μέσης - Την Πέμπτη συνάντηση Αθηνάς με ΟΕΛΜΕΚ

Κοινό μέτωπο κατά της ΟΕΛΜΕΚ και ειδικότερα του Προέδρου της οργάνωσης Δημήτρη Ταλιαδώρου άνοιξαν οι συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ με αφορμή τις εξελίξεις για το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα διάφορα υποστηρηκτικά, απογευματινά κυρίως, προγραμμάτων του ΥΠΑΝ, και ειδικότερα στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) και τα ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης. 

Θυμίζουμε ότι όπως έγραψε ξανά η OffsiteNews, το ΥΠΑΝ ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται αυτά τα θέματα. Προηγήθηκε διάλογος μεταξύ  των Συνδικαλιστικών και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και του Υπουργείου Παιδείας. 

Ως γνωστό ότι από την φετινή χρονιά οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί εργοδοτούνται με το καθεστώς του μισθωτού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι ως αυτοτελώς εργαζόμενοι όπως συνέβαινε την προηγούμενη σχεδόν δεκαετία.  Προσφέρθηκαν συμβάσεις ενός έτους και εκκρεμεί η απόφαση για το πώς θα συνεχίσει να γίνεται η στελέχωση αυτών των εκπαιδευτικών  αλλά και για το καθεστώς εργοδοτησης τους.

Θέλει διορισμούς από Εκπαιδευτική Υπηρεσία η ΟΕΛΜΕΚ

Η ΟΕΛΜΕΚ, ζήτησε όπως παραχωρηθούν συμβάσεις από τους καταλόγους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Διοριστέων και Διορισιμων) και στους Εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα ΚΙΕ αλλά και τα ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης, όπως έγινε δηλαδή με τους εκπαιδευτικούς των Ολοήμερων Σχολείων και των ΔΡΑΣΕ Δημοτικής Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σήμερα στα ΚΙΕ με το καθεστώς σύμβασης είναι περίπου 400. 

Διαφωνούν κάθετα ΣΕΚ και ΠΕΟ - Προειδοποιουν με απεργιακά μέτρα

Με τη θέση αυτής της ΟΕΛΜΕΚ διαφωνούν κάθετα οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ αφού θεωρούν ότι με αυτό το καθεστώς, θα μείνουν εκτός διορισμού, και ως εκ τούτου θα χάσουν τη δουλειά τους, εκπαιδευτικοί που εργάζονται τόσα χρόνια στα ΚΙΕ. Αν οι προσλήψεις γίνουν από τους καταλόγους της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και όχι από τα μητρώα των δύο προγραμμάτων, τότε εκτιμάται ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται εδώ και χρόνια στα ΚΙΕ ή ΔΡΑΣΕ Μέσης, θα μείνουν εκτός.

Επίθεση Συντεχνιών σε Ταλιαδώρο & ΟΕΛΜΕΚ - Προειδοποίησεις σε ΥΠΑΝ

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν τη Δευτερα οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, επιτίθενται αρχικά στην ΟΕΛΜΕΚ και τον Πρόεδρο της κατηγορώντας τον ότι θέλει να απολύσει τους τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται για δεκάδες χρόνια στα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα εξαπολύουν πυρά και κατά του Υπουργείου Παιδείας που όπως υποστηρίζουν  διατηρεί σιγή ιχθύος μέχρι σήμερα για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα και το καλούν να αναλάβει τις ευθύνες του διασφαλίζοντας την απασχόλησης όλων των εργαζομένων στα προγράμματα».

Στην ανακοίνωση, τονίζεται επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί, είναι έτοιμοι, μαζί με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις τους να απεργήσουν, να διαμαρτυρηθούν και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν την θέση εργασίας τους την οποία με θυσίες και αγώνες δίκαια κέρδισαν.  Στο κάτω μέρος του ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια την ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΕΚ - ΠΕΟ.

Προειδοποιεί με απεργιακά μέτρα και η ΟΕΛΜΕΚ αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα της οργάνωσεης

Η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε επιτακτικά συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για κάποια άλλα θέματα που έθεσαν στο Υπουργείο πριν από καιρό. Η καθυστέρηση της Υπουργού Παιδείας να ορίσει τη συνάντηση, έφερε την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ που προειδοποιεί ακόμα και με απεργιακά μέτρα σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με την Αθηνά ΜΙχαηλίδου  θα γίνει τελικά την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, μιλώντας στην ΟffsiteNews και απαντώντας στις κατηγορίες των Συντεχνιών αρχικά ανέφερε: «Η ΟΕΛΜΕΚ δεν απαιτεί την απόλυση κανενός. Αυτό που διεκδικεί ως μια ιστορική συντεχνεία, είναι να βελτιώσει το καθεστώς εργοδοτησης των εκπαιδευτικών των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) μέσα από συμβάσεις που θα δοθούν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να τους αναγνωρίζεται και η εκπαιδευτική τους προϋπηρεσία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. 

Επιπρόσθετα η ΟΕΛΜΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο αριθμό μονιμοποιήσεων, με βάση τη συμφωνία με το Υπ. Παιδείας ότι οι συμβάσεις θα μειωθούν στο 7% του συνολικού εκπαιδευτικού πληθυσμού. 

Όποιοι και να διοριστούν πρέπει να έχουν ένα καλύτερο καθεστώς εργοδότησης που να τους προσφέρει και αναγνώριση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας. Θα παίρνουν δηλαδή και μονάδες στους καταλόγους Διοριστέων και Διορισίμων.

Το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να βρει λύσεις για τους εκπαιδευτικούς που ίσως μείνουν εκτός διορισμών, όπως έγινε και με τα προγράμματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης. 

Εμείς θέλουμε όσοι θα εργοδοτηθουν να έχουν καλύτερους όρους εργασίας και δεκάδες εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση». 

Άλλα αιτήματα της ΟΕΛΜΕΚ

Ο κ. Ταλιαδώρος υπογράμμισε ότι στη συνάντηση της Πέμπτης, πέραν από το θέμα των απογευματινών προγραμμάτων, θα συζητηθούν και άλλα σοβαρά που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και την ΟΕΛΜΕΚ. Για παράδειγμα θέματα παραβατικότητας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, τα μέτρα εξαγγέλθηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκε απολύτως τίποτα μέχρι τώρα. Θα εξεταστεί επίσης το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και η άνιση, όπως υποστηρίζει η ΟΕΛΜΕΚ, μεταχείριση τους σε βάρος των δημόσιων σχολείων, να επανέλθουν.

Η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε επίσης εδώ και καιρό Επαναφορά των εκπαιδευτικών περικοπών της περιόδου των κρίσεων 2013-2019 όπως για παράδειγμα:

- Μείωση του ωραρίου των καθηγητών στα 20 χρόνια υπηρεσίας (18 περιόδους). - Επαναφορά της στήριξης του θεσμού του Μέντορα για τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν το Πρόγραμμα της Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης. - Το ωράριο των Εσπερινών Σχολείων να υπολογίζεται 1 περίοδος = 1,5 περίοδο

Ζητήθηκε επίσης να μην αποσπώνται Διευθυντές, ΒΔ Α΄ και ΒΔ.

Η ΟΕΛΜΕΚ θα αξιολογήσει την κατάσταση μετά την συνάντηση της Πέμπτης και θα παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει ανάλογα με την ενημέρωση που λάβει η οργάνωση  από την Υπουργό Παιδείας. Η οργάνωση των καθηγητών, προειδοποιεί με απεργιακά μέτρα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση των Συντεχνικών

«Ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας γιατί πάρα το ότι έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με το ΥΠΑΝ για το μέλλον των προγραμμάτων το Υπουργείο διατηρεί σιγή ιχθύος μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και τα Δράσε Μέσης Εκπαίδευσης μετά την απαίτηση της ΟΕΛΜΕΚ να απολυθούν για να πάρουν την θέση εργασίας τους άλλοι εργαζόμενοι.

Οι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) και των άλλων υποστηρικτικών προγραμμάτων από το έτος 2013 αγωνίστηκαν για δέκα ολόκληρα χρόνια για να καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση η οποία εφαρμόστηκε από την τότε Κυβέρνηση με Υπουργό Παιδείας τον Κυριάκο Κενεβέζο.

Καμία αντίδραση δεν υπήρξε τότε από τον τότε ηγέτη της Εκπαιδευτικής Οργάνωσης. Η μόνη αντίσταση υπήρξε από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και τους εκπαιδευτικούς στα υποστηρικτικά προγράμματα.

Μετά από 10 χρόνια αγώνων των εκπαιδευτικών των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων μαζί με τις Συνδικαλιστικές τους Οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση καταργείται και οι εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων αποκτούν επιτέλους εργασιακά δικαιώματα και θεωρούνται επιτέλους μισθωτοί εργαζόμενοι του κράτους.

 Η δικαίωση των εκπαιδευτικών δεν άρεσε όπως φαίνεται στον τότε ηγέτη της εκπαιδευτικής οργάνωσης ο οποίος επανήλθε στην ηγεσία της οργάνωσης για να διεκδικήσει την απόλυση των εκπαιδευτικών που απασχολούνται για δεκάδες χρόνια στα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης.

Παρόλο που τα  ΚΙΕ ανήκουν στην δια βίου εκπαίδευση απαιτεί και απειλεί ότι θα ξεσηκώσει τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπεί σε απεργία, εάν το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας δεν απολύσει τους εκπαιδευτικούς που είναι με μισθωτή πλέον απασχόληση, αδιαφορώντας για την επιβίωση τους.

Τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης λειτουργούν ως Φροντιστήρια από το 1960 και συμβάλλουν τα μέγιστα στη διά βίου μάθηση, η οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των γνώσεων των παιδιών και των ενηλίκων. Συμβάλλουν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και την ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά που προέρχονται κυρίως από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Στα ΚΙΕ παρέχεται η ευκαιρία εκπαίδευσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους, από την δημοτική εκπαίδευση μέχρι τους ενήλικες σε ευρύ φάσμα επιλογών μαθημάτων. Το κάθε μάθημα που προσφέρεται στα ΚΙΕ, διδάσκεται από προσοντούχο προσωπικό το οποίο έχει εξειδίκευση σχετική με το μάθημα που διδάσκει.

Το ίδιο ισχύει και στο πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και για αυτό πολλοί εργάζονται και στα δύο προγράμματα για να συμπληρώνουν εισόδημα που να τους επιτρέπει να καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες προς το ζην. Τα ΚΙΕ δεν είναι επέκταση του δημόσιου σχολείου και δεν μπορούν να μετατραπούν σε Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο γιατί αυτόματα θα αποκλειστούν οι μαθητές του δημοτικού στους οποίους παρέχεται εκπαίδευση φροντιστηρίου καθώς και όλοι οι ενήλικες πέραν των 18 ετών. Σε περίπτωση που αλλάξουν σκοπό τα ΚΙΕ θα καταργηθεί η δια βίου μάθηση για τους ενήλικες και θα αποκλείονται από την ευκαιρία εκπαίδευσης φροντιστηριακού επιπέδου οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή με κοινωνικά προβλήματα.  Για τους πιο πάνω λόγους το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας οφείλει να ενισχύσει τα ΚΙΕ και να διαφυλάξει.

Κανένας από τους υφιστάμενους που υπηρετούν στα προγράμματα δεν πρέπει να θυματοποιηθεί και να χάσει την απασχόληση του. Πίσω από κάθε εργαζόμενο υπάρχει μια οικογένεια. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα έχουν υποστεί άδικη και παράνομη απασχόληση για δέκα χρόνια, ενώ προσέφεραν τα μέγιστα. 

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να αναλάβει τις ευθύνες του, οι οποίες δεν πρέπει να είναι άλλες από την διασφάλιση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων στα προγράμματα και την ενίσχυση των προγραμμάτων προς όφελος της δια βίου εκπαίδευσης ,της οικονομίας του τόπου και γενικότερα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ και των Δράσε Μέσης Εκπαίδευσης μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς/εργαζόμενους των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων γνωρίζουν τι πάει να πει αγώνας και μάλιστα αγώνας διαρκείας, είναι οργανωμένοι και δεν θα επιτρέψουν να κυριαρχήσει η ασυδοσία. Είναι έτοιμοι, μαζί με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις τους να απεργήσουν, να διαμαρτυρηθούν και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν την θέση εργασίας τους την οποία με θυσίες και αγώνες δίκαια κέρδισαν». 

 

0
Home