Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με λιγότερη ύλη θα ξεκινήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 18.03.2024

Με λιγότερη ύλη θα ξεκινήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Έτοιμα τον Μάιο τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα - Προσθέτονται δεξιότητες - Στόχος να βελτιωθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο υπουργείο Παιδείας οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια γίνεται συλλογική προσπάθεια για επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των βαθμίδων. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, μέχρι τον Μάιο οι 43 ομάδες που έχουν συσταθεί αναμένεται να παραδώσουν τα επικαιροποιημένα Αναλυτικά Προγράμματα τον Μάιο. 

Ο στόχος που είχε θέσει εξαρχής η υπουργός Παιδείας είναι η μετάβαση στο σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό, συμπεριληπτικό και λιγότερο υλοκεντρικό σχολείο. Γι’αυτό και πρέπει να καλλιεργηθούν στους μαθητές οι ικανότητες, οι δεξιότητες και οι γνώσεις, ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό (ουσιαστική βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων). Γι’αυτό και η Αθηνά Μιχαηλίδου έχει θέσει υψηλούς στόχους και μέσα από τις δράσεις τις οποίες ξεκίνησε από την περσινή χρονιά να υλοποιεί, θέλει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το σχολείο να ξεκινήσει να αλλάζει σταδιακά. 

Ήδη μια από τις σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν, η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης των Τετραμήνων, έφερε ικανοποίηση και όπως δήλωσε η ίδια η υπουργός υπήρξε παραδοχή από τους εκπαιδευτικούς ότι για πρώτη φορά φέτος κατάφεραν να καλύψουν την ύλη χωρίς προβλήματα και ιδιαίτερη πίεση.

Απαιτείται βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Κατά καιρούς όλοι κρίνουν τα αποτελέσματα είτε των εξετάσεων Τετραμήνων, είτε των Παγκύπριων είτε και τα αποτελέσματα ευρωπαϊκών ερευνών στις οποίες συμμετέχουν οι Κύπριοι μαθητές. Κοινή παραδοχή είναι πως τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2012 μέχρι και το 2022, τα αποτελέσματα των επιδόσεων των μαθητών της Κύπρου που συμμετέχουν στην έρευνα της PISA καταγράφουν πτωτική τάση

Έτσι η Αθηνά Μιχαηλίδου τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσε οδηγίες ώστε να συσταθούν 43 Ομάδες Εργασίας οι οποίες μελετούν τα Αναλυτικά Προγράμματα όλων των βαθμίδων και προχωρούν στην επικαιροποίησή τους. Σε αυτές τις ομάδες συμμετέχουν Επιθεωρητές/Επιθεωρήτριες κάθε μαθήματος, Σύμβουλοι ειδικοτήτων, Ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Κατά την πρώτη φάση επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων επιδιώκεται να γίνει:

> Επικέντρωση στην ουσιώδη, προαπαιτούμενη ύλη

> Μείωση της περιττής ύλης

> Επικέντρωση σε δεξιότητες και ικανότητες, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα, αντί στην αποστήθιση

> Έμφαση στην Ελληνική Γλώσσα

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρ Έλενα Χατζηκακού, «η επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων είναι μια συνεχής διαδικασία, καθώς προκύπτουν ανάγκες για αλλαγές, ωστόσο για πρώτη φορά γίνεται αυτή η προσπάθεια οργανωμένα για όλες τις βαθμίδες».

Αξιοποίηση ψηφιακού υλικού της Ελλάδας

Αρχές Δεκεμβρίου οι υπουργοί Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου και Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψαν Πρόγραμμα Συνεργασίας στον Τομέα της Παιδείας για τα έτη 2023-2027 και όπως γνωστοποιήθηκε θα γίνεται κοινή χρήση της τράπεζας ηλεκτρονικού υλικού που έχει η Ελλάδα. Το υλικό που θα υπάρχει στην τράπεζα, όπως ασκήσεις αλλά και μαθήματα για τα φροντιστήρια θα αξιοποιείται και από τις δύο χώρες. Μάλιστα, στην τράπεζα ηλεκτρονικού υλικού της Ελλάδας θα μπορεί να προσθέτει υλικό και η Κύπρος.

Όπως εξήγησε η κ. Χατζηκακού, ήδη κατά τη φετινή χρονιά αξιοποιήθηκε εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό της Ελλάδας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει και μετά την επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων. 

Καταληκτικά η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σημείωσε πως μετά και την εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να γίνεται συνεχής αξιολόγηση και όπου προκύπτει ανάγκη τότε θα γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις και αλλαγές. 

0
Home